Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi na ile jej dostarczanie jest bezpieczne dla zdrowia. Alkaloid ten jest spotykany w kawie, herbacie, kakao, napojach energetycznych i słodzonych (np. cola) oraz suplementach diety („spalaczach tłuszczu”, środkach przedtreningowych). Jakby tego było mało, kofeina jest dodawana nawet do leków przeciwbólowych (np. kopiryna) Kiedyś (w latach 80. XX wieku) nadużywanie kofeiny przez sportowców było nielegalne. Sytuacja zmieniła się w 2004 r. – kofeina przestała być umieszczana na liście zakazanych substancji. Wg regulacji agencji dopingowej z 2019 r. całkiem legalne jest stosowanie kofeiny i nie jest traktowana jako substancja zabroniona.
Naukowcy dokonali systematycznego przeglądu prac dotyczących kofeiny i stwierdzili, że dobrze tolerowana jest dawka 400 mg dziennie dla zdrowych osób dorosłych. Ogólnie większość ludzi toleruje 3-5 mg kofeiny na kilogram masy ciała, czyli 300-500 mg dla 100 kg mężczyzny.
Picie napojów z kofeiną może być szkodliwe dla zdrowia, jednak wcale nie chodzi tu o podaż samej kofeiny. Do wielu rodzajów kawy dodawane są zastraszające ilości cukru (nawet kilkadziesiąt gramów na porcję napoju). Regularnie spożywanie tego rodzaju napojów prowadzi do otyłości, zaburzeń metabolicznych, sprzyja cukrzycy i kancerogenezie. Tak samo niewskazane są „napoje energetyczne” w których więcej jest cukru niż kofeiny.
Znacznie bezpiecznie jest zrobić sobie domowej roboty „energetyk” np.
Węglowodany wcale nie są pożądanym elementem napoju energetycznego, wyrzut insuliny przyczynia się raczej do uczucia senności.