Sen ma bezwarunkowo istotny wpływ na każdy aspekt naszego zdrowia. Jeżeli w jakiś sposób jest zaburzony, np. śpisz za mało, długo nie możesz zasnąć, często wybudzasz się w nocy, wówczas zachodzi duże prawdopodobieństwo, że będziesz mieć kiepskie samopoczucie. Im więcej ciężkich nocy, tym gorsze mogą być tego konsekwencje, m.in. otyłość, cukrzyca, choroba sercowo-naczyniowa, nadciśnienie, depresja.
Co może poprawić jakoś snu? Co jeść przed snem?
Na szczęście są różne metody na poprawę jakości snu, a także możliwość bezproblemowego zaśnięcia. Jedną z nich jest odpowiedni dobór pokarmów. Niektóre z nich zawierają związki, które pomagają kontrolować niektóre fazy snu, co oznacza, że mogą pomóc także zasnąć. Za regulacje cyklów snu odpowiada wiele aminokwasów, enzymów, składników odżywczych i hormonów.
Obejmują one:
tryptofan,
melatoninę,
kwas gamma-aminomasłowy (GABA),
wapń,
potas,
magnez,
pirydoksynę,
L-ornitynę,
serotonina,
histamina,
acetylocholinę,
kwas foliowy,
przeciwutleniacze,
witaminę D,
witaminy z grupy B,
cynk,
miedź.
Niektóre produkty spożywcze mają wyższe stężenie tych związków i mogą potencjalnie wpływać na sen danej osoby. Poznajmy je.
Jakie produkty wpływają na Twój sen?
Migdały — zawierają dużo melatoniny, która wspiera regularny sen.
Ciepłe mleko — ma cztery związki wspierające lepszy sen: tryptofan, wapń, witaminę D i melatoninę. Jest to także relaksujący rytuał, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa.
Kiwi — jedzone przed snem może poprawić jego czas i wydajność, a także ułatwić zasypianie. Dzieje się tak za sprawą zawartości melatoniny, antocyjanów, flawonoidów, karotenoidów, potasu, magnezu, kwasu foliowego i wapnia.
Herbata rumiankowa — jest tradycyjnym lekiem na bezsenność. Uważa się, że jest za to odpowiedzialny związek flawonoidowy (apigenina) zawarty w herbacie, który aktywuje receptory GABA. Te z kolei zmniejszają pobudliwość komórek nerwowych i pomagają wyciszyć się całemu organizmowi.
Orzechy włoskie — zawierają melatoninę, serotoninę i magnez, czyli trzy związki, które mocno oddziałują na jakość naszego snu.
Wiśnie — zawierają cztery związki regulujące sen: melatoninę, tryptofan, potas, serotoninę.
Tłuste ryby — mogą pomóc w poprawie snu, ponieważ są dobrym źródłem witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3. Oba te składniki pomagają regulować serotoninę odpowiedzialną za ustalenie cyklu snu i czuwania.
Podsumowanie
Na dobrą jakość snu wpływa wiele różnych czynników, w tym także odpowiednia dieta i to, co zjadasz bezpośrednio przed snem. Staraj się jednocześnie unikać pokarmów, które mogą powodować zgagę, tj. pikantnych i bardzo tłustych. Ogranicz produkty zawierające kofeinę i bardzo obfitych kolacji.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.