Jedzenie jest częścią naszego codziennego życia, zawsze było i zawsze będzie. Jedyną zmienną w tym wątku jest nasze podejście do niego. Niektórzy jedzą kompletnie bezmyślnie, inni z kolei mają obsesję, analizując każdy kęs, który wkładają do ust. Oczywiście żadne z tych podejść nie jest zdrowe. A jakie są Twoje relacje z jedzeniem? Uważasz, że są poprawne, czy przydałoby się je nieco zmienić? Oto kilka wskazówek jak sprawić, żeby Twoje relacje były bardziej poprawne.
Skoncentruj się na składnikach odżywczych
Ludzkie ciało to niesamowita maszyna. Jest w stanie przyjąć podane mu składniki odżywcze i zamienić je w energię, dzięki czemu może podejmować wysiłek fizyczny oraz umysłowy. Nie jest zatem najważniejsze to, czy dużo lub mało jesz. Istotna jest jakość jedzenia i wybieranie bogatych w wartości odżywcze produktów.
Niedobory witamin i minerałów mogą doprowadzić do wielu mniej lub bardziej poważnych problemów zdrowotnych. Zamiast skupiać się wyłącznie na liczeniu kalorii, myśl o składnikach odżywczych, jakie znajdują się na twoim talerzu.
Jedz powoli i uważnie
Uważne jedzenie to jeden z najlepszych sposobów na wypracowanie sobie dobrej relacji z jedzeniem. W czasie, gdy jesz, skup się na doświadczaniu potraw — pomyśl, jaki czujesz smak, zapach i konsystencję.
Nie śpiesz się. Zapewnij sobie też odpowiednie warunki do jedzenia. Niech nic cię nie rozprasza — wyłącz telewizor, odłóż telefon. Potraktuj czas swojego posiłku jako chwilę spokoju.
Jedz tylko wtedy, kiedy jesteś głodny
Wiele osób je z nudów albo ze stresu. Nijak się to ma do wsłuchiwania w potrzeby swojego organizmu. Twoje ciało doskonale wie, ile energii potrzebuje na swoje codzienne czynności i daje wyraźne sygnały, że potrzebuje energii.
Problem jest taki, że większość z nas nie umie ich interpretować i albo zaczyna jeść z nudów, albo doprowadza do zawrotów głowy, spadku cukru i innych objawów braku energii. Żadna z tych skrajności nie jest dobra. Naucz się wsłuchiwać w swój organizm, tak żeby zasiadać do posiłku wtedy, kiedy faktycznie jesteś głodny. Niemniej jednak miej kalorie pod kontrolą.
Planuj swoje posiłki
Żeby jeść zdrowo, wystarczy chcieć. Wiele osób sięga po fast foody, tłumacząc, że nie mieli czasu na gotowanie albo że niczego nie było w sklepie.
Planuj swoje menu z wyprzedzeniem. Dobrze wiesz, jak wygląda twój rytm dnia i pracy, i jesteś w stanie częściowo przewidzieć swój czas na jedzenie. Zaplanuj to, przygotuj sobie wcześniej posiłki, by np. Zabrać je ze sobą na ten czas, gdy jesteś poza domem.
Naucz się zarządzać swoim stresem
Wiele osób zajada stres, tworząc tym kiepską relację z jedzeniem. Jak już zostało wspomniane, jedzenie to nie pocieszyciel, przyjaciel ani wróg. Nie powinno się ono wiązać z silnymi emocjami.
Tak, to prawda, że stres może wzmagać apetyt. Jesteś jednak w stanie nad tym zapanować, jeśli spróbujesz inaczej rozwiązywać swoje problemy. Sposobów na radzenie sobie ze stresem jest wiele i jest to dość szeroki temat, ale do najpowszechniejszych należą techniki relaksacyjne takie jak joga, medytacja. U wielu osób sprawdza się robienie czegoś, co sprawia przyjemność i uspokaja, np. Gorąca kąpiel, trening lub czytanie książki.
Podsumowanie
Jedzenie to nasze paliwo. Są to także składniki odżywcze, dzięki którym nasz organizm funkcjonuje prawidłowo.
Dla wielu osób jedzenie to także sposób na zmniejszenie stresu lub nudy. Jak już wiesz, rozwiązywanie swoich problemów za pomocą jedzenia to nieszczególnie dobra droga. Wykorzystaj powyższe wskazówki, żeby poprawić swoje relacje z jedzeniem.