Racjonalne odżywianie to klucz do zgrabnej sylwetki oraz lepszego zdrowia. Wiele osób zdaje sobie sprawę, jakie to ważne, ale w gąszczu różnych sprzecznych ze sobą informacji czasami można się poczuć zdezorientowanym. Bardzo częstym założeniem jest wybieranie niskotłuszczowej żywności, żeby schudnąć. Okazuje się jednak, że osoby, które jedzą pełnotłuste produkty, cieszą się lepszym zdrowiem. To jak to w końcu jest? Lepiej jeść chudy nabiał, a może pełnotłusty?
Czy pełnotłuste produkty są zdrowe?
Z jednej strony mówi się, że jak się odchudzać, to należy unikać tłustych produktów, a z drugiej, że pełnotłusty nabiał jest zdrowy. Jak to w końcu jest? Co innego, jeśli sięgasz po tłuszcz w postaci chipsów, żywności typu fast food, przetworzonego mięsa, a co innego, gdy wybierasz wartościowe źródła.
Temat nabiału został zbadany przez grupę naukowców z Tufts University. Przeanalizowali oni biomarkery krwi w grupie ponad 3000 osób w wieku od 30 do 75 lat, która wyjściowo nie chorowała na cukrzycę. Pomiary powtórzono w późniejszym okresie i zaobserwowano, że uczestnicy z najwyższym poziomem tłuszczów mlecznych we krwi dużo rzadziej chorowali na cukrzycę, niż osoby z najniższym poziomem tych tłuszczów.
Temat ten wymaga dalszych analiz, ale wyniki są obiecujące. Ponadto nie ma żadnych dowodów, że jedzenie niskotłuszczowego nabiału jest w jakiś sposób lepsze od pełnotłustego. No, chyba że w kwestii kalorii, ale jeśli trzymamy je w ryzach, to wszystko jest OK.
Co daje mlecznym produktom tłuszcz?
Wystarczy spróbować. Napij się chudego i tłustego mleka, zjedz twaróg chudy i tłusty — i co powiesz? Większość ludzi powie, że smaczniejsze są wersje pełnotłuste. Tłuszcz bowiem nadaje produktom smak. Jednak z racji tego, że produkty pełnotłuste są bardziej kaloryczne, to wiele osób sięga po te niskotłuszczowe. Wszędzie nas straszą, że nadmiarowe kilogramy to znacznie większe konsekwencje zdrowotne m.in. wyższe ryzyko chorób serca, cukrzycy i innych schorzeń.
Paradoksem jest to, że w obawie przed cukrzycą ludzie wybierają produkty niskotłuszczowe (żeby nie przytyć), nie wiedząc nawet, że wielu producentów w celu wzmocnienia smaku zastępuje tłuszcz cukrem rafinowanym lub innymi węglowodanami. Czyli tak naprawdę w temacie cukrzycy lepiej by było pozostać przy produktach pełnotłustych. Mając dobrze zbilansowaną dietę, odpowiednio dobraną kaloryczność, a do tego zapewniając sobie regularną aktywność, dużo lepiej ochronisz swój organizm przed cukrzycą, niż unikając pełnotłustego twarogu czy jogurtu.
Co jeść, żeby zminimalizować ryzyko cukrzycy?
Odpowiedź na to pytanie, to bardzo szeroki temat, jednak skupiając się na produktach mlecznych, to sprawa jest jasna. Lepiej jest wybierać produkty pełnotłuste jednak te, które nie zawierają dodatku cukru lub dosładzane są zamiennikami cukru.
Jakie jeszcze są zalety spożywania pełnotłustych wyrobów mlecznych?
Tłuszcz nie tylko nadaje potrawom lepszy smak, ale także ułatwia wchłanianie witamin. Jest to niewątpliwie istotny aspekt dla naszego zdrowia.
Podsumowanie
Produkty mleczne pełnotłuste nie stanowią zagrożenia dla naszej sylwetki, o ile oczywiście zachowane są podstawowe zasady zdrowego odżywiania. Spożywanie ich może obniżać ryzyko cukrzycy, jednak warto pamiętać, że nie jest to czynnik decydujący, a jeden z wielu. Produkty mleczne często są krytykowane, ponieważ są źródłem tłuszczy nasyconych, jednak spożywanie ich w umiarkowanej ilości nie jest niczym niewłaściwym.
Pamiętaj też, żeby urozmaicać swoją dietę. Nasz organizm lubi różnorodność, a nie przepada za skrajnościami. Oznacza to, że nabiał nie powinien stanowić podstawy Twojej diety, a jedynie jej część. Zatem zjedz raz na jakiś czas trochę pełnotłustego twarogu, ale niech on nie będzie obecny w każdym posiłku.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.