Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Fermentowane produkty mleczne pomagają obniżyć ciśnienie

Ze spożywaniem fermentowanych przetworów mlecznych wiąże się wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z intensywnie ostatnio badanych pożądanych konsekwencji wynikającej z ich konsumpcji jest zmniejszenie ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi.

Czym jest nadciśnienie?

Nadciśnienie tętnicze krwi jest chorobą układu krążenia o charakterze przewlekłym, charakteryzującą się chronicznie lub okresowo podniesionym ciśnieniem skurczowym i/lub rozkurczowym. Przypadłość tą stwierdza się wtedy, gdy wartości ciśnienia skurczowego jest wyższa niż 140 mmHg i/lub wartość ciśnienia rozkurczowego przekracza 90 mmHg (milimetrów słupa rtęci). Statystyki pokazują, że w większości przypadków rozwój choroby nie jest związany z żadną konkretną i dającą się wyeliminować przyczyną. Mimo to, są czynniki, które w sposób istotny zwiększają ryzyko jej wystąpienia. Zaliczyć można do nich nadmierną masę ciała, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, stosowanie środków dopingujących, brak aktywności fizycznej, nieprawidłowy sposób odżywiania. Badania naukowe jak i codzienne obserwacje pokazują jednocześnie, że poprzez zamianę trybu życia i obniżenie nadmiernej masy ciała można nadciśnieniu przeciwdziałać, a nawet je leczyć.

Rola czynników żywieniowych

Nie ulega wątpliwości, że sposób odżywiania może mieć istotny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi. Nadciśnieniu w sposób wybitny sprzyja wysokokaloryczna dieta zasobna w wysokoglikemiczne produkty żywnościowe, obfitująca przy tym w sól, alkohol, a z drugiej strony deficytowa w potas, magnez, witaminę D i kwasy omega 3. Zaobserwowano także, że hipotensyjnie może działać dieta niskowęglowodanowa, choć ta zależność wymaga jeszcze głębszego zbadania i odpowiedniego potwierdzenia. W badaniach naukowych zaobserwowano także, że odpowiednie modyfikacje diety mogą wyraźnie obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Ostatnio dość dużym zainteresowaniem cieszy się tzw. dieta DASH (z ang.: Dietary Approaches to Stop Hypertension), czyli dieta zbilansowana, nastawiona na obniżenie spożycia sodu oraz zapewnienie odpowiedniej dawki białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin i składników mineralnych (ze szczególnym uwzględnieniem wapnia, potasu i magnezu) oraz błonnika. Badania naukowe dowiodły wysokiej jej skuteczności w obniżaniu podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi.

Fermentowane produkty mleczne a ciśnienie tętnicze krwi

Przeglądając wyniki badań naukowych dotyczących wpływu spożycia nabiału na ciśnienie tętnicze krwi, należy stwierdzić, że nie dostarczają jednoznacznych wniosków. Z  jednej strony niektórzy badacze zaobserwowali, odwrotną zależność pomiędzy spożyciem produktów mlecznych, a występowaniem nadciśnienia, w innych badaniach nie wykazano takowej zależności. Pamiętać należy jednak, że nabiał obejmuje szeroką gamę artykułów spożywczych, często istotnie różniących się  wartością odżywczą i zdrowotną. Niezwykle interesujące okazują się wyniki badań dotyczące wyjątkowych walorów fermentowanych przetworów mlecznych takich jak jogurt, kefiry, zsiadłe mleko. Okazuje się, że konsumpcja produktów poddanych działaniu żywych kultur bakterii w sposób zdecydowanie korzystny wpływa na ciśnienie tętnicze krwi.

Dość interesujące są wyniki badania, w którym trzydziestu dziewięciu uczestników z nadciśnieniem zostało podzielonych na dwie grupy, przy czym pierwsza z nich otrzymywała regularnie zsiadłe mleko, a druga - napój placebo o zbliżonym smaku. Eksperyment trwał pięć miesięcy. Po jego zakończeniu okazało się, że regularna konsumpcja acidofilnego mleka wiązała się z wyraźnym obniżeniem ciśnienia tętniczego.  Średnio różnica wynosiła 6,7mmHg w przypadku ciśnienia skurczowego i 3,6mmHg w przypadku ciśnienia rozkurczowego. Zdaniem autorów tego studium badawczego, za hipotensyjne działanie ukwaszonego mleka odpowiadają bioaktywne peptydy powstałe w wyniku aktywności kultur bakterii kwasu mlekowego. Związki te prawdopodobnie oddziałują na aktywność angiotensyny, czyli  hormonu regulującego ciśnienie tętnicze krwi.

Wnioski

Osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym krwi bądź też zagrożone tą chorobą powinny włączyć na stałe do swojego menu fermentowane produkty mleczne. Literatura źródłowa wskazuje, że ich regularna konsumpcja może istotnie obniżać ciśnienie tętnicze krwi przyczyniając się do poprawy kondycji układu krążenia.

Źródła: www.americanheart.org · Seppo L, Jauhiainen T, Poussa T, Korpela R A fermented milk high in bioactive peptides has a blood pressure-lowering effect in hypertensive subjects.. Am J Clin Nutr. 2003 Feb;77(2):326-30.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.