Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy warto jeść cebulę? Cebula a zdrowie

Czy warto jeść cebulę? Cebula a zdrowie
Cebula to warzywo popularne w niemal każdej kuchni. Zwykle stosowana jest jako dodatek lub nawet forma przyprawy, która ma za zadanie wzmocnić smak dania lub zagęścić sos. Ma ona wiele korzyści, o których większość z nas nie wie lub zapomina. Poznajmy je.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia cebuli

Źródło witaminy C

Cebula zawiera niedużą dawkę witaminy C — ok. 6 mg w 100 g. Nie jest to wiele, ale sumując warzywa i owoce w ciągu dnia pomaga pokryć nasze zapotrzebowanie. Witamina ta bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie: wspomaga gojenie się ran, przyswajanie żelaza itp. Jest także przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się.

Źródło błonnika

Cebula jest umiarkowanie dobrym źródłem błonnika — ok. 2 g w 100 g. Błonnik powoduje, że dłużej czujemy się pełni po posiłku oraz reguluje wypróżnianie się. Sprawia, że jest mniej prawdopodobne podjadanie między posiłkami, a co za tym idzie — zmniejsza ryzyko otyłości.

Przeciwutleniacze w cebuli

Wszystkie cebule zawierają kwercetynę, która ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga też organizmowi przetwarzać witaminę E i chroni go przed wieloma formami raka. Każda cebula ma przeciwutleniacze, ale czerwona i żółta mają ich więcej niż biała.

Witamina B6

Jedna średnia cebula dostarcza około 8% zalecanej dziennej dawki witaminy B6. Pomaga ona organizmowi w tworzeniu czerwonych krwinek. Bierze udział w metabolizmie białek i może być pomocna dla kobiet z PMS i porannymi mdłościami.

Jak jeść cebulę?

Największe korzyści zdrowotne uzyskasz z jedzenia cebuli na surowo. Pokrój w kostkę lub wrzuć do sałatki, omleta albo połóż na kanapce. Możesz ją też lekko (i krótko) podsmażyć — wówczas zmięknie i łatwiej będzie ją jeść, a przy tym nie straci wiele wartości odżywczych.

Oczywiście możesz ją dodawać do gotowania, smażenia, a nawet zamarynować, ale trzeba się liczyć, że wartości odżywczych będzie mniej.

Moczenie cebuli – sposób na łzawienie oczu

Dlaczego od cebuli łzawią oczy? Podczas krojenia uwalnia się pewien związek (allicyna), który sprawia, że do oczu napływają łzy. Najlepszym sposobem jest namoczenie cebuli w lodowatej wodzie albo włożenie do zamrażarki i krojenie jej zaraz po schłodzeniu.

Jak przechowywać cebulę?

Całą cebulę przechowuj w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu, a nie w lodówce. Po pokrojeniu lub obraniu można ją trzymać w lodówce przez 7-10 dni, ale z dala od ziemniaków i innych warzy — cebula sprawia, że warzywa szybciej się psują.

Podsumowanie

Cebula to bardzo wartościowe warzywo. Nie dość, że zawiera sporo składników odżywczych, to jeszcze nadaje potrawom lepszy smak. Ma też walory zdrowotne — z pewnością każdy z nas kojarzy coś takiego jak syrop z cebuli, który nasze mamy i babcie podawały przy przeziębieniu. Czy warto dodawać cebulę do potraw? Zdecydowanie tak! Ważne, żeby nie przesadzać z jej obróbką termiczną.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.