Ocet jabłkowy to zdrowotny eliksir znany od wieków. Stosowany jest zwykle, jako środek poprawiający odporność, trawienie oraz zwalczający infekcje. Mówi się o nim, że jest to nawet potężny środek leczniczy. Poznajmy jego właściwości.
Lepsze trawienie
Z pewnością słyszałeś o zwyczaju picia octu jabłkowego na czczo. Dzięki zawartości pektyn, naturalnie występującego rozpuszczalnego błonnika, wspomaga on zdrowie jelit oraz trawienie. Pektyny działają jak prebiotyki, które są prekursorami produkcji zdrowych bakterii w jelitach. Są istotne w zwalczaniu infekcji, utrzymaniu optymalnego funkcjonowania jelit i wspomaganiu trawienia czy wchłaniania pokarmu.
Kontrola wagi i niższy apetyt
Utrata wagi nie jest łatwym zadaniem, a ocet jabłkowy może być narzędziem, które to nieco ułatwi. Zawiera naturalne enzymy i kwasy, które mogą zmniejszać apetyt, regulować trawienie i zwiększać uczucie sytości.
Wzmocnienie układu odpornościowego
Niezależnie od tego, czy jest środek lata, czy szczyt sezonu grypowego, nikt nie lubi opuszczać treningów z powodu choroby. Jeśli chcesz zastosować środek zapobiegawczy, to stosowanie octu może w tym pomóc. Jak wspomniałam wcześniej, rola pektyny jako prebiotyku, wspomaga wzrost zdrowych bakterii w jelitach. W połączeniu z innymi minerałami i witaminami z naturalnego procesu fermentacji, ocet jabłkowy stanowi doskonałe narzędzie do ochrony przed infekcjami.
Więcej energii
Sportowcy są przyzwyczajeni do gromadzenia się kwasu mlekowego w organizmie, co prowadzi do bolesności, zmęczenia i sztywności mięśni. Korzystając z zalet octu jabłkowego, możesz zwiększyć dzienne spożycie potasu pomagając złagodzić te objawy. Dodatkowo zwiększasz ilość witamin z grupy B, takich jak B6, B9 i B12, co w połączeniu ze stosowaniem pełnowartościowej diety, wysokiej jakości produktów, może sprawić, że naturalnie wytworzysz więcej energii i będziesz się czuć silniejszy i bardziej zmotywowany nie tylko do treningów, ale także codziennych wyzwań.
Zdrowsze serca
Kolejna korzyść zdrowotna octu jabłkowego dotyczy witaminy B12 i kwasu foliowego oraz tego jak wspomagają one zdrowie serca. Związki te występują one naturalnie w occie jabłkowym, a wykazały, że jego regularne przyjmowanie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Podsumowanie
Spożywanie octu jabłkowego okazuje się łatwym sposobem na poprawę ogólnego samopoczucia. Możesz zapobiegać infekcjom, przyspieszyć trawienie, poprawić swoje wyniki sportowe i sylwetkowe.
Jak pić/spożywać ocet jabłkowy?
Do szklanki przegotowanej wody dodaj 1-2 łyżki octu jabłkowego. Możesz także dodać małą łyżeczkę miodu, kilka kropel cytryny lub listek mięty, jeśli potrzebujesz nieco osłodzić napój. Najlepiej spożyć go na 20 minut przed pierwszym posiłkiem, ale jeśli czujesz dyskomfort w żołądku, wówczas pij pół godziny po śniadaniu. Świetnym sposobem jest również doprawianie nim surówek i sałatek.