Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czy warto używać ocen jabłkowy? Czy ocet jabłkowy jest zdrowy?

Czy warto używać ocen jabłkowy? Czy ocet jabłkowy jest zdrowy?
Ocet jabłkowy to zdrowotny eliksir znany od wieków. Stosowany jest zwykle, jako środek poprawiający odporność, trawienie oraz zwalczający infekcje. Mówi się o nim, że jest to nawet potężny środek leczniczy. Poznajmy jego właściwości.

Zdrowie jelit

Ocet jabłkowy pomaga zwiększyć kwasowość żołądka, co z kolei pomaga organizmowi wytworzyć więcej pepsyny - enzymu trawiennego, który rozkłada białka w przewodzie pokarmowym. Ma to kluczowe znaczenie dla procesu trawienia spożywanych przez nas pokarmów. Kiedy ludzie w naturalny sposób nie wytwarzają wystarczającej ilości kwasu żołądkowego, mogą wystąpić nieprzyjemne wzdęcia i gazy. Zdrowie jelit znajduje się na szczycie listy korzyści zdrowotnych związanych z konsumpcją octu jabłkowego, ponieważ służy on jako naturalny środek domowy na wzdęcia i inne dolegliwości trawienne.

Lepsze trawienie

Z pewnością słyszałeś o zwyczaju picia octu jabłkowego na czczo. Dzięki zawartości pektyn, naturalnie występującego rozpuszczalnego błonnika, wspomaga on zdrowie jelit oraz trawienie. Pektyny działają jak prebiotyki, które są prekursorami produkcji zdrowych bakterii w jelitach. Są istotne w zwalczaniu infekcji, utrzymaniu optymalnego funkcjonowania jelit i wspomaganiu trawienia czy wchłaniania pokarmu.

Kontrola wagi i niższy apetyt

Utrata wagi nie jest łatwym zadaniem, a ocet jabłkowy może być narzędziem, które to nieco ułatwi. Zawiera naturalne enzymy i kwasy, które mogą zmniejszać apetyt, regulować trawienie i zwiększać uczucie sytości.

Wzmocnienie układu odpornościowego

Niezależnie od tego, czy jest środek lata, czy szczyt sezonu grypowego, nikt nie lubi opuszczać treningów z powodu choroby. Jeśli chcesz zastosować środek zapobiegawczy, to stosowanie octu może w tym pomóc. Jak wspomniałam wcześniej, rola pektyny jako prebiotyku, wspomaga wzrost zdrowych bakterii w jelitach. W połączeniu z innymi minerałami i witaminami z naturalnego procesu fermentacji, ocet jabłkowy stanowi doskonałe narzędzie do ochrony przed infekcjami.

Więcej energii

Sportowcy są przyzwyczajeni do gromadzenia się kwasu mlekowego w organizmie, co prowadzi do bolesności, zmęczenia i sztywności mięśni. Korzystając z zalet octu jabłkowego, możesz zwiększyć dzienne spożycie potasu pomagając złagodzić te objawy. Dodatkowo zwiększasz ilość witamin z grupy B, takich jak B6, B9 i B12, co w połączeniu ze stosowaniem pełnowartościowej diety, wysokiej jakości produktów, może sprawić, że naturalnie wytworzysz więcej energii i będziesz się czuć silniejszy i bardziej zmotywowany nie tylko do treningów, ale także codziennych wyzwań.

Zdrowsze serca

Kolejna korzyść zdrowotna octu jabłkowego dotyczy witaminy B12 i kwasu foliowego oraz tego jak wspomagają one zdrowie serca. Związki te występują one naturalnie w occie jabłkowym, a wykazały, że jego regularne przyjmowanie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowanie

Spożywanie octu jabłkowego okazuje się łatwym sposobem na poprawę ogólnego samopoczucia. Możesz zapobiegać infekcjom, przyspieszyć trawienie, poprawić swoje wyniki sportowe i sylwetkowe.

Jak pić/spożywać ocet jabłkowy?

Do szklanki przegotowanej wody dodaj 1-2 łyżki octu jabłkowego. Możesz także dodać małą łyżeczkę miodu, kilka kropel cytryny lub listek mięty, jeśli potrzebujesz nieco osłodzić napój. Najlepiej spożyć go na 20 minut przed pierwszym posiłkiem, ale jeśli czujesz dyskomfort w żołądku, wówczas pij pół godziny po śniadaniu. Świetnym sposobem jest również doprawianie nim surówek i sałatek.