Dawno temu na indonezyjskich wyspach człowiek po raz pierwszy zaczął uprawiać Sesamum Indicum, czyli sezam indyjski. Są to śliczne rośliny charakteryzujące się wysokimi, cienkimi łodygami i kwiatami w kształcie kielicha, które z czasem zmieniają się w "kapsułki" pełne nasionek sezamu. To właśnie z nich robi się znaną i lubianą pastę tahini. Ale co to właściwie jest?
Co to jest tahini?
Jak już wiesz, tahini powstaje z nasion sezamu. Są one moczone, miażdżone i (często, ale nie zawsze) łuskane, a następnie prażone i mielone na gęstą pastę. Ta pasta to właśnie tahini. Może być spożywana solo, ale najczęściej wykorzystywana jest do sosów, dipów, hummusu lub dodatek do egzotycznych dań.
Czy tahini jest wegańskie?
Biorąc pod uwagę fakt, że tahini robi się z nasion sezamu, które są rośliną, to można śmiało potwierdzić, że tak, jest ono wegańskie. Możesz mieć jednak wątpliwości co do różnych dodatków, ale zwykle do tahini, które jest dostępne w sklepach, dodaje się głównie sól i olej.
Bardzo rzadko znajdziemy tam jakiś dodatek pochodzenia zwierzęcego. Dla pewności jednak najlepiej jest robić własne tahini lub dokładnie zapoznać się ze składem na opakowaniu.
Jakie wartości odżywcze ma tahini?
Z racji tego, że tahini jest słodkawe, ma orzechowy posmak i kremową konsystencję, może być ono wykorzystywane do wielu dań — i tych na słodko, i wytrawnych z nutą egzotyki.
Okazuje się, że tahini nie tylko smakuje, ale także daje nam nieco korzyści zdrowotnych. Podobnie jak większość maseł i dipów na bazie orzechów i nasion, tahini jest bogate w zdrowe dla serca, jednonienasycone tłuszcze. Ponadto jest także źródłem błonnika, białka, witaminy A, B6, B12, C, D, E oraz minerałów: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i lignanów, mających działanie przeciwzapalne.
W 100 g tahini znajduje się (wartości te mogą się różnić w zależności od dodatków):
- 595 kcal,
- 17 g białka,
- 21 g węglowodanów,
- w tym cukry proste: 11,9 g,
- błonnik: 9,3 g,
- 53,7 g tłuszczu,
- w tym tłuszcze nasycone: 9,9 g,
- nienasycone: 43,8 g.
Jak używać tahini?
Pasta tahini jest niesamowicie wszechstronna. Możesz nią posmarować tosta lub wykorzystać jako dip do pokrojonych w słupki warzyw. Świetnie nada się jako dressing do sałatek, pieczonych ziemniaków, lub dodatek do falafeli, tofu i wielu innych produktów. Tahini może także świetnie wzbogacić smak koktajli robionych na słodko.
Podsumowanie
Pasta tahini to coś jak masło orzechowe, ale wykonane jest z nasion sezamu. Jest kremowa i ma orzechowy posmak. Nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich, co czyni ją dość wszechstronnym produktem.
Nie można także zapomnieć o walorach zdrowotnych. Tahini jest bogate w nienasycone tłuszcze, błonnik oraz wiele witamin i minerałów. Jest natomiast dość kaloryczna, zatem weź to pod uwagę, szczególnie jeśli liczysz kalorie.