Gdzie znajdziemy białka?
Dieta wegetariańska jest problematyczna jeśli chodzi o dostarczanie dobrze przyswajalnego białka. Większość produktów zawiera proteiny, ale czy są one wystarczające? Dobrymi źródłami są wszystkie rośliny strączkowe, nasiona, orzechy, nabiał i produkty sojowe, takie jak tofu, mleko sojowe, „jogurt” sojowy czy „ mięso” sojowe. Soja jest tutaj bardzo kontrowersyjnym produktem. Z jednej strony jest jednym z dobrych źródeł białka dla wegetarian,  a z drugiej strony może niekorzystnie wpływać na zdrowie człowieka ze względu na obecność fitoestrogenów.
 
| 
			 Źródła roślinne  | 
			
			 Białko*  | 
			
			 Węglowodany*  | 
			
			 Tłuszcz*  | 
		
| 
			 Soczewica czerwona  | 
			
			 25,4  | 
			
			 48,6  | 
			
			 3  | 
		
| 
			 Soczewica zielona  | 
			
			 25  | 
			
			 49  | 
			
			 1  | 
		
| 
			 Soczewica źółta  | 
			
			 25  | 
			
			 49  | 
			
			 3  | 
		
| 
			 Słonecznik, nasiona  | 
			
			 24,5  | 
			
			 18,7  | 
			
			 43,7  | 
		
| 
			 Groch, nasiona suche  | 
			
			 23,8  | 
			
			 45,3  | 
			
			 1,4  | 
		
| 
			 Fasola czerwona, sucha  | 
			
			 23  | 
			
			 61  | 
			
			 1  | 
		
| 
			 Fasola biała, nasiona suche  | 
			
			 21,4  | 
			
			 46  | 
			
			 1,6  | 
		
| 
			 Mak niebieski  | 
			
			 20,1  | 
			
			 4,3  | 
			
			 42,9  | 
		
| 
			 Ciecierzyca  | 
			
			 20  | 
			
			 49  | 
			
			 0  | 
		
| 
			 Tofu  | 
			
			 12  | 
			
			 3  | 
			
			 6  | 
		
| 
			 Groszek zielony, mrożony  | 
			
			 6,4  | 
			
			 10,6  | 
			
			 0,4  | 
		
| 
			 Bób  | 
			
			 5,2  | 
			
			 6,1  | 
			
			 0,3  | 
		
| 
			 Groszek zielony  | 
			
			 4  | 
			
			 6,7  | 
			
			 0,2  | 
		
| 
			 Quinoa (Komosa ryżowa)  | 
			
			 4  | 
			
			 21  | 
			
			 2  | 
		
| 
			 Fasola szparagowa  | 
			
			 2,2  | 
			
			 3,5  | 
			
			 0,2  | 
		
| 
			 Jarmuż  | 
			
			 2  | 
			
			 1,5  | 
			
			 0,4  | 
		
| 
			 Brokuły  | 
			
			 1,8  | 
			
			 1,8  | 
			
			 0,2  | 
		
*na 100 g produktu
Niezbędne aminokwasy
Problemem w diecie wegetariańskiej jest brak wszystkich podstawowych aminokwasów, których potrzebujemy. Odpowiednie manewrowanie produktami sprawi, że uzupełnimy brak. Nazywamy to uzupełnianiem białek. Białka roślinne zawierają często małe ilości jednego z aminokwasów, jednak poprzez uzupełnienie posiłku w produkty zbożowe, możemy te braki zniwelować. Na przykład produkty zbożowe mają mało lizyny, a strączki niewiele metioniny. Połączenie sprawi, że zyskamy wysokiej jakości białko. Nadal nie będzie to białko takie jak pochodzące ze zwierząt. Jednak w tej sytuacji jest to najlepsza z możliwych opcji. Jakie są przykłady takich zestawów? Fasola z tostem, musli, ryż z soczewicą. Do takich zestawów możemy dodać nabiał oraz jaja, które również świetnie uzupełnią aminokwasy.
Porównanie zawartości aminokwasów: pierś z kurczaka i jaja vs produkty roślinne
			Zawartość aminokwasów w produktach spożywczych* | 
		|||||||||||
| 
			 Aminokwasy egzogenne (dostarczone na zewnątrz)  | 
			
			 Pierś z kurczaka  | 
			
			 Jaja  | 
			
			 Marchew  | 
			
			 Sałata  | 
			
			 Kalafior  | 
			
			 Brokuł  | 
			
			 Brukselka  | 
			
			 Borowik świeży  | 
			
			 Cieciorka szuszona  | 
			
			 Fasola świeża  | 
			
			 Czerwona kapusta  | 
		
| 
			 Izoleucyna  | 
			
			 1100  | 
			
			 842  | 
			
			 42  | 
			
			 86  | 
			
			 119  | 
			
			 141  | 
			
			 206  | 
			
			 30  | 
			
			 1900  | 
			
			 450  | 
			
			 140  | 
		
| 
			 Leucyna  | 
			
			 1600  | 
			
			 975  | 
			
			 54  | 
			
			 84  | 
			
			 171  | 
			
			 179  | 
			
			 231  | 
			
			 120  | 
			
			 1690  | 
			
			 600  | 
			
			 250  | 
		
| 
			 Lizyna  | 
			
			 1700  | 
			
			 892  | 
			
			 35  | 
			
			 84  | 
			
			 140  | 
			
			 165  | 
			
			 226  | 
			
			 190  | 
			
			 1390  | 
			
			 610  | 
			
			 240  | 
		
| 
			 Metionina  | 
			
			 550  | 
			
			 426  | 
			
			 9  | 
			
			 7  | 
			
			 39  | 
			
			 46  | 
			
			 38  | 
			
			 50  | 
			
			 251  | 
			
			 80  | 
			
			 50  | 
		
| 
			 Fenyloalanina  | 
			
			 870  | 
			
			 721  | 
			
			 40  | 
			
			 50  | 
			
			 89  | 
			
			 134  | 
			
			 154  | 
			
			 100  | 
			
			 1157  | 
			
			 461  | 
			
			 140  | 
		
| 
			 Treonina  | 
			
			 860  | 
			
			 647  | 
			
			 38  | 
			
			 63  | 
			
			 104  | 
			
			 122  | 
			
			 178  | 
			
			 110  | 
			
			 702  | 
			
			 372  | 
			
			 130  | 
		
| 
			 Tryptofan  | 
			
			 220  | 
			
			 185  | 
			
			 7  | 
			
			 11  | 
			
			 34  | 
			
			 35  | 
			
			 52  | 
			
			 210  | 
			
			 169  | 
			
			 82  | 
			
			 60  | 
		
| 
			 Walina  | 
			
			 1100  | 
			
			 922  | 
			
			 54  | 
			
			 65  | 
			
			 136  | 
			
			 159  | 
			
			 205  | 
			
			 70  | 
			
			 1060  | 
			
			 489  | 
			
			 230  | 
		
| 
			 Aminokwasy endogenne (syntezowane przez organizm)  | 
			|||||||||||
| 
			 Cystyna  | 
			
			 280  | 
			
			 263  | 
			
			 10  | 
			
			 0  | 
			
			 0  | 
			
			 36  | 
			
			 26  | 
			
			 290  | 
			
			 259  | 
			
			 32  | 
			
			 60  | 
		
| 
			 Tyrozyna  | 
			
			 730  | 
			
			 492  | 
			
			 22  | 
			
			 37  | 
			
			 0  | 
			
			 0  | 
			
			 0  | 
			
			 120  | 
			
			 574  | 
			
			 67  | 
			
			 180  | 
		
| 
			 Arginina  | 
			
			 1200  | 
			
			 834  | 
			
			 35  | 
			
			 68  | 
			
			 114  | 
			
			 183  | 
			
			 259  | 
			
			 260  | 
			
			 1747  | 
			
			 495  | 
			
			 300  | 
		
| 
			 Histydyna  | 
			
			 570  | 
			
			 299  | 
			
			 15  | 
			
			 25  | 
			
			 47  | 
			
			 59  | 
			
			 97  | 
			
			 220  | 
			
			 495  | 
			
			 244  | 
			
			 100  | 
		
*na 100 g produktu
Przykłady połączeń białkowych
Jeśli jesteś wegetarianinem, który regularnie uprawia sport, zadbaj o dostarczanie odpowiedniej ilość białka. Prócz wymienionych wyżej przykładów, do swojego jadłospisu dołącz takie posiłki jak: fasola i warzywa z ryżem lub makaronem, quorn chilli z ryżem, kanapki z masłem orzechowym, zupę z soczewicy z bułką, smażone w woku tofu z warzywami czy burgery z tofu w bułce. Pomysłów jest sporo. Wystarczy łączyć produkty roślinne pochodzące z dwóch lub więcej kategorii: warzywa strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca, groch), zboża (chleb, makaron, ryż, owies, płatki śniadaniowe, kukurydza, żyto), orzechy i nasiona (orzeszki ziemne, nerkowca, migdały, słonecznik, dynia, sezam) oraz produkty sojowe.