Flawonoidy to grupa naturalnych związków, która nadaje roślinom kolory, aby mogły przyciągnąć owady do zapylania i masę innych korzyści. Chroni je przed niektórymi chorobami, pomaga regulować ich wzrost, a także działa antyoksydacyjnie.
Obejmują one izoflawony, flawony, flawonole, antocyjany i flawany. Znamy ponad 5000 rodzajów flawonoidów, aczkolwiek niektóre z nich nie zostały jeszcze zbadane. Część z tych poznanych przynosi korzyści nie tylko roślinom, ale także nam.
Rola flawonoidów w zdrowiu człowieka
Komórki są w ciągłym "ruchu", angażują się w takie czynności jak wytwarzanie energii, utrzymywanie homeostazy i w inne czynności życiowe. Wadą tej ciągłej aktywności jest tworzenie się wolnych rodników, które uszkadzają struktury komórkowe i znajdujący się w nich materiał genetyczny. Takie uszkodzenia związane są ze starzeniem się i problemami zdrowotnymi, takimi jak nowotwory. Flawonoidy działają jako przeciwutleniacze, związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek z powodu wolnych rodników.
Gdzie znajdują się popularne flawonoidy?
Flawonoidy znajdują się prawie we wszystkich produktach pochodzenia roślinnego. Problem polega na tym, że niektóre metody obróbki termicznej wystawiają pokarmy roślinne na działanie wysokiej temperatury przez długi czas i zmniejszają ich zawartość. Pod tym względem miłośnicy surowej żywności mogliby dostrzec przewagę. Z drugiej strony gotowanie może zwiększyć uwalnianie niektórych składników odżywczych z pożywienia (z korzyścią dla nas), więc najlepszym podejściem do ogólnego stanu zdrowia może być spożywanie zarówno surowej, jak i gotowanej żywności.
Jak można się spodziewać, wszelkiego rodzaju owoce i warzywa są bogate we flawonoidy, podobnie jak orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Klasa flawonoidów różni się w zależności od rośliny. Na przykład, jagody są bogate we flawonoidy zwane antocyjaniną, podczas gdy gryka zawiera flawonoid zwany rutyną, który pomaga wzmocnić wewnętrzne ściany naczyń włosowatych.
Cebula i jabłka są doskonałym źródłem kwercetyny, flawonoidu, który wzmacnia i stabilizuje naczynia włosowate. Wiemy, że rutyna i kwercetyna pomaga zapobiegać żylakom i siniakom, ponieważ wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Izoflawony są rodzajem flawonoidów, które znajdziemy w żywności na bazie soi, takiej jak tofu i fermentowane produkty sojowe, np. tempeh i miso. Sylimaryna, rodzaj flawonoidu występującego w karczochach i ostropeście plamistym, pomaga w ochronie przed niektórymi rodzajami chorób wątroby, w tym stłuszczeniem wątroby i nowotworem. Flawonoidy znajdziemy także w czarnej i zielonej herbacie, czerwonym winie, ciemnej czekoladzie, kawie, pietruszce, pomidorach i owocach cytrusowych.
Jakie jeszcze korzyści można uzyskać dzięki flawonoidom?
Flawonoidy mają działanie przeciwzapalne i mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy typu II i niektórych form raka. Dzieje się to także poprzez blokowanie utleniania cholesterolu LDL oraz poprzez poprawę funkcji naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi. Co ciekawe, flawonoidy mogą pomagać w kontrolowaniu wagi, ponieważ mają zdolność do zwiększania termogenezy. Przykładem jest tutaj zielona herbata, która zawiera katechiny, mające taką zdolność.
Oczywiście najlepiej dostarczać omawiane związki z naturalnej żywności. Niestety w dzisiejszych czasach coraz mniej osób poświęca odpowiednią ilość czasu na wyszukane zakupy i samodzielne przygotowywanie zdrowej diety w warunkach domowych. Rozwiązaniem mogą być suplementy zawierające flawonoidy, które właśnie przeżywają okres swojej sławy.
Podsumowanie
Mając świadomość, jak korzystne są dla nas związki zawarte w roślinach, warto wprowadzić zmiany w naszym sposobie odżywiania, zwiększając spożycie owoców i warzyw. To nie tylko lepsze samopoczucie, ale przede wszystkim dłuższe życie.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.