Daktyle, czyli egzotyczne owoce o wielu zastosowaniach kulinarnych, są nieco mniejsze od śliwek i trochę większe od winogron. Szacuje się, że historia ich spożywczego wykorzystania sięga 6000 lat wstecz, a obecnie ich produkcja na świecie cały czas rośnie (największy wzrost odnotowano w latach 1960 – 2000).
W postaci suszonej przechowywać je można nawet kilka miesięcy i znane są z wyjątkowo słodkiego smaku oraz dosyć wysokiej wartości energetycznej, za co doceniane są m.in. przez sportowców.
Z punktu widzenia właśnie aktywności fizycznej spożycie daktyli może się wiązać również z regulacją gospodarki wodno-elektrolitowej, gdyż stanowią one źródło potasu.
Owoce palmy daktylowej
Palmy daktylowe to rośliny o wysokiej wartości ekonomicznej, gdyż do różnych celów produkcyjnych wykorzystać można wiele jej części. Rosną do 25 metrów wzwyż i w optymalnych warunkach mogą „dać” nawet 400 kg świeżych owoców rocznie. Daktyle zawierają od 44 do nawet 88% węglowodanów, zaledwie 0,5% tłuszczy oraz aż 2,3 – 5,6% składników mineralnych i 6,4 – 11,5% błonnika. Stosunek poziomów cukrów oraz błonnika zależny jest między innymi od stopnia dojrzałości. Najczęściej spożywane są w postaci suszonej, co sprzyja właściwościom przechowalniczym oraz procentowej zawartości m.in. potasu. Ten składnik mineralny występuje w daktylach najobficiej i jego masa w 100 g produktu może sięgać nawet 900 mg. Oprócz potasu w owocach tych zaobserwowano również pewne ilości wapnia, miedzi, żelaza, czy magnezu. Wśród witamin obecnych w suszonych daktylach wymienia się natomiast m.in. witaminę C oraz A. Do związków o działaniu prozdrowotnym w tych owocach zalicza się również pektyny (0,5 – 3,9%).
Wartość energetyczna daktyli
Suszone daktyle charakteryzują się wysokim poziomem skoncentrowania energii w postaci węglowodanów. Średnio zawierają około 50 – 60 g węglowodanów, co daje około 230 – 270 kcal w 100 g produktu wliczając kaloryczność pozostałych substancji odżywczych. Mimo tak wysokiej zawartości cukrów zaliczane są do produktów o niskiej wartości indeksu glikemicznego (<55).
Energia z daktyli w przekąsce
Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, błonnika oraz potasu, a także pewnych ilości pektyn i witamin daktyle mogą stanowić doskonały element przekąski w ciągu dnia. Zapewniają sporą dawkę energii przy niskim indeksie glikemicznym. Coraz częściej pojawiają się jako spoiwo dla innych składników np. w wegańskich batonach, gdzie występują obok orzechów, kokosa, czy innych suszonych owoców. Z pomocą daktyli można również w domu przygotować przekąskę energetyczną m.in. z dodatkowym źródłem białka (odżywka białkowa, jaja kurze, nabiał), szczyptą soli, kakao, czy różnych nasion.
Daktyle w diecie
Daktyle mogą być cennym dodatkiem do diety i można je wykorzystać na różne sposoby. Łatwo jest je przechowywać oraz transportować, dzięki czemu są wygodnym wyborem m.in. w trasie, czy w pracy. Szczególnie cenną przekąskę mogą stanowić w połączeniu z orzechami i innymi dodatkami o nieco innej charakterystyce składników odżywczych.
Źródła:
Alkaabi JM, Al-Dabbagh B, Ahmad S, Saadi HF, Gariballa S, Ghazali MA. Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects. Nutr J. 2011 May 28;10:59. doi: 10.1186/1475-2891-10-59. PMID: 21619670; PMCID: PMC3112406.
Al-Shahib W, Marshall RJ. The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future? Int J Food Sci Nutr. 2003 Jul;54(4):247-59. doi: 10.1080/09637480120091982. PMID: 12850886.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.