WOW! PROMOCJA BLACK FRIDAY -50%! -50% na wszystkie plany dieta i trening z kodem "BLACKFRIDAY" Skorzystaj z promocji

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Daktyle - energia spakowana w małym owocu

Daktyle - energia spakowana w małym owocu
Daktyle, czyli egzotyczne owoce o wielu zastosowaniach kulinarnych, są nieco mniejsze od śliwek i trochę większe od winogron. Szacuje się, że historia ich spożywczego wykorzystania sięga 6000 lat wstecz, a obecnie ich produkcja na świecie cały czas rośnie (największy wzrost odnotowano w latach 1960 – 2000).

W postaci suszonej przechowywać je można nawet kilka miesięcy i znane są z wyjątkowo słodkiego smaku oraz dosyć wysokiej wartości energetycznej, za co doceniane są m.in. przez sportowców.

Z punktu widzenia właśnie aktywności fizycznej spożycie daktyli może się wiązać również z regulacją gospodarki wodno-elektrolitowej, gdyż stanowią one źródło potasu.

Owoce palmy daktylowej

Palmy daktylowe to rośliny o wysokiej wartości ekonomicznej, gdyż do różnych celów produkcyjnych wykorzystać można wiele jej części. Rosną do 25 metrów wzwyż i w optymalnych warunkach mogą „dać” nawet 400 kg świeżych owoców rocznie. Daktyle zawierają od 44 do nawet 88% węglowodanów, zaledwie 0,5% tłuszczy oraz aż 2,3 – 5,6% składników mineralnych i 6,4 – 11,5% błonnika. Stosunek poziomów cukrów oraz błonnika zależny jest między innymi od stopnia dojrzałości. Najczęściej spożywane są w postaci suszonej, co sprzyja właściwościom przechowalniczym oraz procentowej zawartości m.in. potasu. Ten składnik mineralny występuje w daktylach najobficiej i jego masa w 100 g produktu może sięgać nawet 900 mg. Oprócz potasu w owocach tych zaobserwowano również pewne ilości wapnia, miedzi, żelaza, czy magnezu. Wśród witamin obecnych w suszonych daktylach wymienia się natomiast m.in. witaminę C oraz A. Do związków o działaniu prozdrowotnym w tych owocach zalicza się również pektyny (0,5 – 3,9%).

Wartość energetyczna daktyli

Suszone daktyle charakteryzują się wysokim poziomem skoncentrowania energii w postaci węglowodanów. Średnio zawierają około 50 – 60 g węglowodanów, co daje około 230 – 270 kcal w 100 g produktu wliczając kaloryczność pozostałych substancji odżywczych. Mimo tak wysokiej zawartości cukrów zaliczane są do produktów o niskiej wartości indeksu glikemicznego (<55).

Energia z daktyli w przekąsce

Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, błonnika oraz potasu, a także pewnych ilości pektyn i witamin daktyle mogą stanowić doskonały element przekąski w ciągu dnia. Zapewniają sporą dawkę energii przy niskim indeksie glikemicznym. Coraz częściej pojawiają się jako spoiwo dla innych składników np. w wegańskich batonach, gdzie występują obok orzechów, kokosa, czy innych suszonych owoców. Z pomocą daktyli można również w domu przygotować przekąskę energetyczną m.in. z dodatkowym źródłem białka (odżywka białkowa, jaja kurze, nabiał), szczyptą soli, kakao, czy różnych nasion.

Daktyle w diecie

Daktyle mogą być cennym dodatkiem do diety i można je wykorzystać na różne sposoby. Łatwo jest je przechowywać oraz transportować, dzięki czemu są wygodnym wyborem m.in. w trasie, czy w pracy. Szczególnie cenną przekąskę mogą stanowić w połączeniu z orzechami i innymi dodatkami o nieco innej charakterystyce składników odżywczych.

Źródła: Alkaabi JM, Al-Dabbagh B, Ahmad S, Saadi HF, Gariballa S, Ghazali MA. Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects. Nutr J. 2011 May 28;10:59. doi: 10.1186/1475-2891-10-59. PMID: 21619670; PMCID: PMC3112406. Al-Shahib W, Marshall RJ. The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future? Int J Food Sci Nutr. 2003 Jul;54(4):247-59. doi: 10.1080/09637480120091982. PMID: 12850886.

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie