Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dieta bezglutenowa – charakterystyka, zasady i jadłospis

Dieta bezglutenowa – charakterystyka, zasady i jadłospis
Dieta bez glutenu to alternatywny sposób żywienia polegający na usunięciu z menu produktów spożywczych zawierających ten dipeptyd. Gluten może znajdować się nie tylko w produktach zbożowych jako usprawniacz jakości wypieku, ale także może służyć jako stabilizator w produktach niekoniecznie spokrewnionych ze zbożami, np. wędliny, proszek do pieczenia itp.

Ten system żywieniowy jest głównie dedykowany osobom ze zdiagnozowaną celiakią, czyli chorobą autoimmunologiczną, powodującą niszczenie kosmków jelitowych w przewodzie pokarmowym.

Dieta bezglutenowa – definicja i charakterystyka

Dieta bezglutenowa jak zostało wyżej wspomniane, to dieta, której zadaniem jest działanie profilaktyczne i lecznicze wobec osób ze zdiagnozowaną celiakią, czyli genetyczną nietolerancją glutenu. Coraz częściej notowaną przypadłością, zbliżoną do celiakii jest nieceliakalna nietolerancja glutenu, która objawia się ostrymi zespołami bólowymi zlokalizowanymi w obrębie brzucha. Dla osób z takim schorzeniem również przewidziana jest dieta bezglutenowa.

Sam system żywieniowy jest bardzo restrykcyjny. Wymaga skrupulatnego trzymania się zasad żywienia, dzięki którym wprowadza się stany zapalne (jak celiakia, czy nieceliakalna nietolerancja glutenu) w remisję, czyli stan uśpienia choroby.

W celu korzystania z tego systemu żywieniowego należy najpierw upewnić się u lekarza specjalisty, czy nasz przypadek kwalifikuje się do stosowania diety bezglutenowej. Wskazaniem do stosowania tej diety jest celiakia, nieceliakalna nietolerancja glutenu i niektóre przypadku nadwrażliwości na zboża glutenopochodne oraz poważne problemy związane z zespołem jelita drażliwego.

Warto pamiętać, że dieta bezglutenowa jest w obecnych czasach zdecydowanie nadużywana, co często prowadzi do poważnych niedoborów składników odżywczych.

Osoby niewykwalifikowane często usuwają ze swojego menu zbyt dużą ilość produktów spożywczych, znacząco ograniczając swoje menu. Warto więc skorzystać z usług dietetyka klinicznego, który ułoży względem wymagań odpowiednio zbilansowaną dietę.

Dieta bezglutenowa – rozkład makroskładników

Rozkład poszczególnych makroskładników żywieniowych na diecie bezglutenowej jest bardzo podobny do tego prezentowanego przez dietę zbilansowaną. Jedyną różnicą jest eliminacja produktów z zawartością glutenu.

Oto jak przedstawia się proponowany rozkład makroskładników na diecie bezglutenowej:

  • białko: 15-20%,
  • tłuszcze: 20-35%,
  • węglowodany: 45-65%.

W celu umiejętnego skomponowania diety warto uprzednio zrobić rozeznanie w lokalnych marketach w poszukiwaniu produktów bezglutenowych. Inaczej dieta taka może okazać się kosztowna. Z tej strony zachęcamy do skorzystania z usług naszego dietetyka, który sprawnie dobierze produkty bezglutenowe, dopasowane również do wymagań finansowych.

Na diecie bez glutenu ilość posiłków jest podobna jak w diecie zbilansowanej. Zależy ona od dyspozycji czasem danej osoby oraz samopoczucia. Przeważnie sugeruje się od 4 do 6 posiłków w trakcie dnia.

Dieta bezglutenowa – przykładowy dzień jadłospisu

Śniadanie – Wędzony łosoś z pomidorem i szczypiorkiem

Wędzony łosoś z pomidorem i szczypiorkiem


Lista składników:

  • kefir 2%,
  • łosoś (wędzony),
  • pomidor,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora umyć i pokroić.
  2. Zmieszać z pokrojonym łososiem i pokruszonymi orzechami.
  3. Doprawić wedle uznania.
  4. Jeśli lubisz - posyp posiłek szczypiorkiem.
  5. Kefir do popicia.

Drugie śniadanie – Koktajl malinowo-kokosowy

Koktajl malinowo-kokosowy


Lista składników:

  • jogurt naturalny 2%,
  • maliny,
  • wiórki kokosowe,
  • odżywka białkowa.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, najlepiej blenderem.
  2. Można dodać niskokaloryczny słodzik.

Obiad – Pierś z kurczaka gotowana na parze z ryżem i brokułami

Pierś z kurczaka gotowana na parze z ryżem i brokułami


Lista składników:

  • mięso z piersi kurczaka (bez skóry),
  • oliwa z oliwek,
  • brokuły,
  • ryż paraboliczny (parboiled).

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i brokuł umyć i przyprawić.
  2. Mięso włożyć do naczynia do gotowania na parze i gotować przez około 20 - 30 minut.
  3. 5 min przed końcem dodać brokuł.
  4. Ryż gotować pod przykryciem w lekko osolonej wodzie wedle zaleceń producenta.
  5. Danie podawać polane oliwą.

Kolacja – Wafle ryżowe, orzechy i odżywka

Wafle ryżowe, orzechy i odżywka


Lista składników:

  • jogurt naturalny 2%,
  • jabłko,
  • orzechy włoskie,
  • wafle ryżowe naturalne,
  • odżywka białkowa.

Sposób przygotowania:

  1. Odżywkę zmieszać z jogurtem naturalnym, kefirem lub mlekiem. Wypić przegryzając wafle, jabłko i orzechy.

Chcesz zobaczyć więcej przykładowych posiłków z diety zbilansowanej? Znajdziesz je tutaj.

Podsumowanie

Jeśli odpowiada Ci ten model żywieniowy i chciałbyś go wypróbować, nasi dietetycy dopasują go do Twoich potrzeb i celu, żeby przynosił Ci jak najwięcej zdrowia i jak najlepsze efekty w redukcji tkanki tłuszczowej lub w przyroście masy mięśniowej.
 

Dieta bezglutenowa

Zapraszamy do zapoznania się z naszą autorską dietą przygotowaną przez znakomitych dietetyków: https://potreningu.pl/plany/dieta-bezglutenowa