Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy prowadzące do stopniowej destrukcji gruczołu tarczowego poprzez własne przeciwciała. Choroba ta prowadzi do zaniku tarczycy i wielu problemów metabolicznych związanych z niedostateczną ilością hormonów tarczycy w organizmie. Istnieje wiele diet, które mogą być pomocne w chorobie Hashimoto. Czy istnieje uniwersalne rozwiązanie problemu?
Dieta pod chorobę Hashimoto – definicja i charakterystyka
Oficjalnie nie istnieje dedykowana dieta pod chorobę Hashimoto, ponieważ u każdej osoby inne są czynniki wywołujące tę chorobę. Do tej pory nie poznano bezpośredniej przyczyny rozwoju choroby Hashimoto. Główną rolę w tej kwestii niewątpliwie gra kondycja przewodu pokarmowego, głównie jelit.
Optymalna dieta pod chorobę Hashimoto powinna zakładać indywidualnie zbilansowane żywienie dopasowane do danej osoby. Można śmiało w tym przypadku bazować na piramidzie zdrowego żywienia udostępnionej za pośrednictwem Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Względem zaleceń z piramidy zdrowego żywienia warto taką dietę odpowiednio zmodyfikować, aby realizowała najważniejsze potrzeby żywieniowe danego pacjenta. Stąd też ważnym elementem dietoterapii choroby Hashimoto jest wizyta u specjalisty żywieniowego – dietetyka.
Dieta w chorobie Hashimoto powinna charakteryzować się niskim stopniem przetworzenia i odpowiednią ilością kalorii, która dalej może być wykorzystana przez organizm. Stan tarczycy i dostępność jej hormonów silnie definiuje stopień wykorzystania dostarczonych kalorii.
Zadbaj o samopoczucie
Ważnym czynnikiem, o jaki trzeba zadbać w chorobie Hashimoto to samopoczucie danej osoby. Nie zależy nam na redukcji masy ciała, czy też kształtowaniu sylwetki, aczkolwiek jeśli są to cele danej osoby, należy tak też dopasować jadłospis. Główną zmienną w tym przypadku będzie ilość spożywanych dziennie kalorii.
Dieta lecznicza w przypadku choroby Hashimoto powinna także uwzględniać składniki korzystne dla zdrowia, takie jak antyoksydanty, selen, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, odpowiednią ilość cynku oraz żelaza i jodu.
Dieta w chorobie Hashimoto – rozkład makroskładników
Jak już zostało wspomniane, dieta w chorobie Hashimoto powinna charakteryzować się dużym stopniem indywidualizacji. Podążając jednak za zasadami diety zbilansowanej, można przyjąć pewne uniwersalne normy, które dalej mogą podlegać modyfikacjom w zależności od indywidualnych potrzeb danej osoby. Poleca się spożywanie ok. 4-5 posiłków w trakcie dnia w regularnych odstępach czasu.
Pierś oczyścić, polać oliwą i posypać ulubionymi przyprawami.
Podsmażyć na patelni do uzyskania złocistego koloru i ostudzić.
W międzyczasie przygotować sos czosnkowy: jogurt naturalny zmieszać z 2 łyżeczkami czosnku granulowanego (lub z dwoma ząbkami pokrojonej drobno czosnku) i odrobiną soli.
W naczyniu ułożyć poszarpaną sałatę lodową, pokrojony na kawałki pomidor, rzodkiewkę i ogórek.
Dodać wystudzoną pierś z kurczaka i polać całość sosem czosnkowym.
Kolacja – Serek wiejski z ogórkiem i szczypiorkiem
Lista składników:
serek wiejski,
masło ekstra,
chleb żytni razowy,
ogórek.
Sposób przygotowania:
Umyte i posiekane warzywa zmieszać z serkiem i przyprawić.
Podawać z razowym posmarowanym masłem lub skropionym oliwą z oliwek.
Jeśli lubimy i mamy w domu szczypiorek - warto go dodać :)
Chcesz zobaczyć więcej przykładowych posiłków z diety zbilansowanej? Znajdziesz je tutaj.
Podsumowanie
Jeśli odpowiada Ci ten model żywieniowy i chciałbyś go wypróbować, nasi dietetycy dopasują go do Twoich potrzeb i celu, żeby przynosił Ci jak najwięcej zdrowia i jak najlepsze efekty w redukcji tkanki tłuszczowej lub w przyroście masy mięśniowej.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.