Problemy z zaparciami dotykają większej ilości osób, niż mogłoby się wydawać. Wiąże się to z ogromnym dyskomfortem, uczuciem ciężkości i zdecydowanie utrudniają jakość życia. Wiele osób sięga po wszelkiego rodzaju proszki czy tabletki, bez których można się obejść. W jaki sposób? Sprawdźcie sami!
Na czym polega dieta na zaparcia?
Co należy rozumieć przez zaparcia? Mówimy o nich w momencie, kiedy stolec oddawany jest rzadziej niż 3 razy w tygodniu lub gdy nagle zaobserwujemy zmianę jego konsystencji na twardą i zbitą, wówczas wypróżnienie go staje się trudnością. Najczęstszą przyczyną zaparć jest nieprawidłowa dieta, w której brakuje składników poprawiających pracę jelit oraz ogólny brak aktywności fizycznej. Jadłospis powinien zawierać produkty bogate w błonnik, który odpowiedzialny jest za przyśpieszenie motoryki jelit i skrócenie pasażu treści pokarmowej, co przyczynia się do częstszego wypróżniania. Dodatkowo kolejnym niezbędnikiem dla organizmu jest odpowiednie nawodnienie wody, szczególnie kiedy w menu pojawiają się większe ilości błonnika pokarmowego.
Dieta na zaparcia - zasady
Zgodnie z obecnie obowiązującymi wytycznymi wskazanymi przez Instytut Żywności i Żywienia dieta osoby zdrowej i dorosłej powinna zawierać 25 g błonnika pokarmowego na dobę. W przypadku występowania zaparć zaleca się stopniowe zwiększanie tej ilości nawet do 50-70 g na dzień.
Dieta nie posiada jako takich zasad, jednak aby była ona skuteczna warto wcielić poniższe wskazówki do jadłospisu:
przygotowuj dania w wodzie lub na parze z łagodnymi przyprawami, aby nie podrażniać żołądka,
spożywaj 5 posiłków w ciągu dnia - mniej, a częściej,
jedz powoli,
zacznij być bardziej aktywnym fizycznie.
Dieta na zaparcia - przykładowe posiłki
Jadłospis w diecie został ułożony w taki sposób, aby wzbogacić menu o produkty z większą zawartością błonnika pokarmowego. Dodatkowo należy pamiętać o konieczności odpowiedniego nawodnienia przy zwiększonej ilości błonnika, gdyż bez wody mogą nasilić się wzdęcia i uczucie ciężkości.
Jadłospis - dzień 1
śniadanie: płatki owsiane z kiwi i suszonymi śliwkami
II śniadanie: kefir z siemieniem lnianym i malinami
obiad: gotowana pierś kurczaka z buraczkami i ryżem brązowym
podwieczorek: gruszka i szklanka maślanki
kolacja: makaron razowy bolognese z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
Jadłospis - dzień 2
śniadanie: mix sałat z migdałami, otrębami owsianymi, gruszką i ogórkiem
II śniadanie: omlet smażony bez tłuszczu z pestkami dyni, jabłkiem i żurawiną
obiad: gotowane kotlety sojowe z kaszą gryczaną i bakłażanem
podwieczorek: sok z kiszonych buraków
kolacja: jajecznica z pieczywem razowym i pomidorem
Jadłospis - dzień 3
śniadanie: jaja na miękko z grahamką, sałatą i pomidorem
II śniadanie: koktajl z jogurtu naturalnego i śliwek węgierskich
obiad: zupa krem z brokułem, groszkiem i kaszą bulgur
podwieczorek: koktajl z selera naciowego, jarmużu, kiwi i ogórka
kolacja: sałatka z brązowego ryżu, gotowanej piersi kurczaka, marchewki i selera
Jadłospis - dzień 4
śniadanie:kasza jaglana z siemieniem lnianym, jabłkiem i cynamonem
II śniadanie: pieczywo chrupkie z wędliną z indyka, pomidorem i sałatą
obiad: kotlety z soczewicy z kiszoną kapustą i papryką
podwieczorek: deser z awokado, otrębów gryczanych, suszonych moreli i jogurtu naturalnego
kolacja: zupa krem z buraków
Jadłospis - dzień 5
śniadanie: ser twarogowy chudy z suszonymi śliwkami, cynamonem i migdałami
II śniadanie: placuszki kalafiorowo-brokułowe
obiad: jaja sadzone z ziemniakami, szpinakiem i pomidorem
podwieczorek: koktajl z jarmużu, gruszki i buraków
kolacja: zapiekany ryż brązowy z jabłkiem, płatkami migdałów i cynamonem
Jadłospis - dzień 6
śniadanie: owsianka z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
II śniadanie: serek wiejski light z suszonymi jabłkami i siemieniem lnianym
obiad: gotowana pierś kurczaka z ryżem brązowym i kiszonymi ogórkami
podwieczorek: kasza kuskus z musem truskawkowym i maślanką
kolacja: makaron razowy z kurczakiem i pesto z zielonego groszku
Jadłospis - dzień 7
śniadanie: płatki owsiane z odtłuszczonym gorzkim kakao z bananem i migdałami
II śniadanie: jaja gotowane na miękko z pieczywem chrupkim, pomidorem i rzodkiewką
obiad: wegańskie placki z batatów z serem tofu i surówki z kapusty pekińskiej i marchewki
podwieczorek: zielony koktajl ze szpinaku, gruszki, kiwi i otrębów owsianych
kolacja:chleb razowy z serem feta, kiełkami soi, papryką i oliwą z oliwek
Dieta na zaparcia - wady i zalety
Dieta bogata w błonnik ma za zadanie nie tylko usprawnić ogólną pracę jelit ale i poprawić jakość życie. W poniższej tabeli zestawiono bilans wad i zalet dla kuracji.
Wady
Zalety
dieta powinna zostać dobrana umiejętnie, inaczej nadmiar błonnika może powodować wzdęcia, uczucie ciężkości, biegunki
poprawa pracy jelit
częstsze oddawanie stolca
poprawa samopoczucie
zniwelowanie wzdętego brzucha
Podobają Ci się założenia tej diety? Porozmawiaj z nami w komentarzach!
Dieta na zaparcia - efekty jakich możemy się spodziewać
Dieta bogata w błonnik przede wszystkim ma za zadanie zniwelowanie problemu z zaparciami. W momencie dobrania odpowiedniego menu poza usprawnieniem działania przewodu pokarmowego poprawia się też jakość życia i ogólne samopoczucie. Warto jednak pamiętać, że tego typu diety należą do diet leczniczych, dlatego też nie powinny być wcielane na własną rękę, gdyż w ten sposób można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Jeżeli zmagasz się z problemem zaparć, zawsze możecie skorzystać z profesjonalnych usług Naszych specjalistów, którzy skomponują dla Was idealne menu bez zmartwień o niepożądane skutki. Zapoznać się można z ofertą pod adresem: https://potreningu.pl/plan
Czy warto przejść na dietę na zaparcia?
Nie bez powodu mówi się, że dieta jest kluczem do sukcesu. Większość osób, które borykają się z zaparciami, sięga po przeróżne środki przeczyszczające, które zazwyczaj działają wyłącznie doraźnie i nie rozwiązują problemu. Na sam początek tego typu zjawisko powinno być skonsultowane z lekarzem, aby upewnić się, że problem gastryczny nie jest skutkiem żadnej istniejącej choroby. Co więcej, samej diety również nie powinniśmy stosować na własną rękę, gdyż nieumiejętnie zawarta ilość błonnika pokarmowego może przynieść odwrotny skutek niż zamierzony - wywołując m.in. jeszcze większe zaparcia, bóle brzucha, biegunkę, uczucie ciężkości czy wzdęcia. Dbajmy o zdrowie - w końcu w zdrowym ciele zdrowy duch!
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.