IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dieta o niskiej zawartości histaminy

Dieta o niskiej zawartości histaminy
Histamina to hormon powstający z histydyny (może być też dostarczana z pożywieniem), amina biogenna zaangażowana w kilka procesów funkcjonowania organizmu, w tym w układ odpornościowy i układ nerwowy. Współdziała ona z innymi hormonami i pozytywnie działa na nasze ciało, gojąc rany i regulując napięcie mięśni gładkich. Histamina rozszerza naczynia krwionośne i „wysyła” białe krwinki do miejsca występowania zapalenia (stanu zapalnego). W dobrze funkcjonującym organizmie histamina po spożyciu zostaje rozłożona w jelitach pod wpływem enzymu diaminooksydazy, tak zwanym DAO. DAO jest odpowiedzialny za metabolizowanie większości histaminy zawartej w niektórych produktach spożywczych, a niedobór tego enzymu może przyczyniać się do objawów nietolerancji histaminy.

Czy histamina jest niebezpieczna?

Histamina jako hormon w organizmie nie jest szkodliwa, jest wręcz niezbędna do prawidłowej pracy ciała i układu nerwowego. Jednak niektóre czynniki zewnętrzne mogą zwiększyć zawartość histaminy w organizmie i wówczas staje się to niebezpieczne.

Kiedy występuje nietolerancja?

Nietolerancja histaminy pojawia się wówczas, gdy zachodzi jej nadmierna produkcja (lub konsumpcja) i nasz organizm nie jest w stanie poradzić sobie z jej rozkładem. Jeśli w organizmie nagromadzi się jej zbyt dużo, występuje obniżona aktywność lub nieobecność enzymu DAO, wówczas mogą wystąpić uciążliwe objawy, w tym nietolerancje pokarmowe często przypominające reakcje alergiczne.

Objawy nietolerancji histaminy

Problemy z wrażliwością na histaminę i jej nietolerancją mogą mieć szeroki zakres objawów. Większość osób z tym problemem ma objawy takie jak:

  • swędząca skóra, łzawiące oczy lub pokrzywka,
  • przyspieszone tętno,
  • zatkany nos lub wodnisty katar,
  • suchość w jamie ustnej,
  • nieregularne cykle miesiączkowe,
  • trudności z zasypianiem lub snem,
  • bóle brzucha lub inne problemy trawienne w tym biegunka,
  • zawroty głowy,
  • lęk,
  • bóle głowy i migreny.

Dieta o niskiej zawartości histaminy

Jednym z najczęstszych i najskuteczniejszych sposobów radzenia sobie z nietolerancją histaminy lub wysokim jej poziomem jest dieta o niskiej zawartości histaminy i wyeliminowanie produktów, które powodują jej wyrzut w organizmie. Nie rozwiąże to całkowicie wrażliwości lub nietolerancji na histaminę, ale może pomóc w zmniejszeniu jej ilości w organizmie i złagodzeniu objawów. Zawsze dobrze jest skonsultować się z lekarzem, aby upewnić się, że objawy, które mamy, nie są wynikiem czegoś poważniejszego.

Pokarmy o wysokiej zawartości histaminy, których należy unikać

Należy unikać żywności, która została w jakiś sposób naturalnie zakonserwowana, na przykład poprzez fermentację, zakwaszenie, suszenie, wędzenie lub peklowanie. Należy pamiętać, że dieta o niskiej zawartości histaminy może różnić się w zależności od osoby. Zdecydowanie trzeba wykluczyć z diety:

  • alkohol i napoje fermentowane (zwłaszcza czerwone wino i kombucha),
  • owoce cytrusowe, banany, awokado, suszone owoce, truskawki, ananasy i papaję,
  • produkty fermentowane takie jak kimchi, kapustę kiszoną, jogurt, kefir itp.,
  • chleb na zakwasie,
  • chleb na drożdżach,
  • ser dojrzewający i produkty mleczne,
  • czekoladę i kakao,
  • przetworzone, peklowane, wędzone mięso,
  • ocet,
  • herbaty (zielona, czarna, yerba mate),
  • szpinak, bakłażany i pomidory,
  • sztuczne barwniki spożywcze i konserwanty,
  • owoce morza mrożone,
  • przyprawy takie jak curry, cayenne, chili, goździki, cynamon i gałka muszkatołowa,
  • fasolę szparagową i inne rośliny strączkowe, w tym orzeszki ziemne.

Produkty o niskiej zawartości histaminy

Chociaż dieta o niskiej zawartości histaminy może wydawać się restrykcyjna, istnieje wiele produktów, które z pewnością będą dobrą alternatywą. Są to:

  • oliwa z oliwek i olej kokosowy,
  • świeżo ugotowane mięso i drób,
  • świeżo złowione owoce morza (może być konieczne unikanie skorupiaków),
  • gotowane jajka,
  • ryż, komosa ryżowa i kasza gryczana,
  • świeże owoce o niskiej zawartości histaminy, w tym jabłka, gruszki, granaty, śliwki, wiśnie, winogrona i brzoskwinie,
  • napoje roślinne, np. mleko migdałowe,
  • warzywa liściaste i zielone (z wyjątkiem szpinaku),
  • świeżo zmielone przyprawy (unikaj curry, cayenne, chili goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej),
  • karob — jako alternatywa dla kakao,
  • produkty z kokosa,
  • nasiona konopi, chia i lnu,
  • warzywa świeże i gotowane (z wyłączeniem szpinaku, bakłażana i pomidorów),
  • herbaty ziołowe, takie jak rumianek.

Jakie suplementy mogą pomóc przy nietolerancji histaminy?

Będąc na diecie niskohistaminowej, można przyjmować suplementy, które pomogą nam m.in. poprawie funkcjonowania organizmu i w wyrównaniu niedoborów wynikających z ograniczeń w diecie. Pomocne będą witaminy z grupy B, kwasy omega 3 (EPA/DHA), gotowa mieszanka wyciągów roślinnych i naturalnych związków o charakterze antyzapalnym i antyalergicznym, cynk i selen, forskolina, probiotyki oraz witamina C, która ma naturalne właściwości przeciwhistaminowe.

Co warto zapamiętać?

Nietolerancja histaminy, choć w wielu przypadkach nierozpoznana, jest dość częsta (nawet 1% populacji). Niestety jednak ostatnio można zauważyć, że internetowi "guru" stracili umiar i wielu zaburzeniom przypisują właśnie nietolerancję histaminy, podobnie jak niegdyś źródłem wszystkich nieszczęść miał być gluten. Dlatego tak ważny jest kontakt z lekarzem i odpowiednia diagnoza, zanim podejmiesz jakiekolwiek działania.

Dieta o niskiej zawartości histaminy może pomóc zredukować nieprzyjemne objawy nietolerancji. Wybieraj pokarmy o niskiej zawartości histaminy naturalnie występującej oraz pokarmy, które nie są fermentowane ani przetworzone. Rozważ też wyrównanie niedoborów w diecie poprzez zażywanie odpowiednich suplementów diety.

Źródła: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17490952/

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.