Odpowiedni sposób odżywiania wpływa pozytywnie na samopoczucie, formę fizyczną oraz estetykę sylwetki, ale jak się okazuje może również decydować o opaleniźnie jaką uda nam się zdobyć podczas wakacyjnych wojaży. Jeżeli zależy Ci na tym, by bezpieczniej korzystać z uroków słonecznej pogody i cieszyć się złocistobrązową opalenizną proponuję zwrócić należytą uwagę na to co pojawia się na Twoim talerzu.
Dwa oblicza wakacyjnego słońca
Ostatnio sporo uwagi poświęca się niekorzystnym skutkom wynikającym z ekspozycji ciała na działanie promieni słonecznych. Warto jednak pamiętać, iż w rzeczywistości rozsądne opalanie wiąże się nie tylko z zagrożeniami. Jak wiadomo przebywanie na słońcu z odsłoniętym ciałem zwiększa syntezę witaminy D, z drugiej jednak strony nierozważne wylegiwanie się doprowadza do powstania poparzeń skóry i uszkodzeń DNA, co może spowodować rozwój zmian nowotworowych, a także przyczynić się do przedwczesnego starzenia. Warto wiedzieć, że kąpiele słoneczne można uczynić bezpieczniejszymi nie tylko stosując filtry ochronne, ale także - dodatkowo - odpowiednio się odżywiając. Poniżej przedstawiam listę produktów żywnościowych które warto uwzględnić w wakacyjnym menu.
Opalanie wiąże się z powstawaniem stresu metabolicznego w obrębie komórek skóry, co z kolei „nadwyręża” zapasy związków o działaniu antyoksydacyjnym. Dlatego też istotne znaczenie ma podaż pokarmów bogatych właśnie w składniki o działaniu antyoksydacyjnym, które pomagają chronić DNA przed uszkodzeniami
Bardzo ciekawe wyniki uzyskał zespół niemieckich naukowców, badający obecność oliwy z oliwek i koncentratu pomidorowego w diecie na reakcję skóry na promieniowanie słoneczne. Każdej z osób uczestniczących w badaniu określono stopień wrażliwości na działanie określonych długości fali świetlnej (mierzono czas, po którym pojawiało się zaczerwienienie skóry), a następnie wprowadzono do jadłospisu oliwę z oliwek (w ilości 10g na dobę) oraz koncentrat pomidorowy (w ilości 40g) na dobę. Po 10 tygodniach okazało się, iż podatność na powstawanie zaczerwień i oparzeń skórnych uległa istotnemu zmniejszeniu, co potwierdzono również porównując wyniki z grupą kontrolną (osobami, których dieta nie uwzględniała oliwy z oliwek i koncentratu pomidorowego w określonych dawkach).
Za ochronne działanie oliwy odpowiadają związki fenolowe, a w przypadku koncentratu pomidorowego - likopen. Naukowcy podkreślają, iż dopiero połączenie tych dwóch produktów żywnościowych pozwala na uzyskanie maksymalnych korzyści – osobno potencjał ochronny oliwy jak i koncentratu pomidorowego jest znacznie niższy.
Inne produkty bogate w przeciwutleniacze
Bazując na powyższych danych mnożna zaryzykować stwierdzenie, iż skuteczne w prewencji poparzeń będzie uwzględnienie w jadłospisie produktów zasobnych w witaminy (przede wszystkim C, E) oraz składniki mineralne (w tym selen). Poleca się wzbogacenie jadłospisu o: brokuły, paprykę, awokado, truskawki, migdały, zielone warzywa liściaste. Wykazano również korzystne działanie ochronne na skórę kwasu elagowego, który występuje nie tylko w truskawkach, ale również malinach, jagodach, wiśniach. Regularna konsumpcja innych owoców i warzyw ( w tym cytrusów i warzyw kapustnych oraz korzeniowych) także będzie pomocna dla zmniejszenia ryzyka poparzeń słonecznych, ze względu na wysoką zawartość związków fenolowych.
Badania naukowe wskazują, ze dieta zasobna w warzywa i owoce już sama w sobie (bez udziału promieni słonecznych) może poprawić koloryt skóry. Związane jest to z obecnością związków zaliczanych do karotenoidów
Istnieją także dane wskazujące na ochronne właściwości polifenoli zawartych w liściach herbacianych. Filiżanka zielonej herbaty wypita codziennie do śniadania i do obiadu z pewnością będzie więc dobrym pomysłem.
Ryby morskie i kwasy omega 3
Warto również w wakacyjnej (i nie tylko wakacyjnej) diecie uwzględnić ryby morskie i owoce morza. Zawarte w nich kwasy omega 3 działają przeciwzapalnie co może mieć istotny wpływ na reakcję skóry na działanie promieni słonecznych. Analogicznie uważać należy na nadmiar kwasów omega 6, które wykazują właściwości prozapalne. Ich źródłem są oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron, oraz olej lniany niskolinolenowy, a także margaryny do smarowania pieczywa.
Podsumowanie
Zdrowa dieta, bogata w warzywa i owoce pomaga zminimalizować ryzyko powstawania oparzeń słonecznych, ułatwiając zdobycie ładnej opalenizny. Należy jednak pamiętać, aby zachować umiar w kąpielach słonecznych, gdyż gwarancję pełnej ochrony przed poparzeniami można uzyskać wyłącznie stosując kremy zawierające filtry ochronne i skracając odpowiednio czas ekspozycji na działanie promieni słonecznych.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.