Nie nakłaniam nikogo do wypijania butelki wina do obiadu, nie zamierzam także propagować alkoholizmu i sugerować, iż alkohol powinien stanowić nieodzowny element jadłospisu. W oparciu o dostępną literaturę naukową, należy jednak zauważyć, iż umiarkowane spożycie alkoholu w postaci czerwonego wina, może pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Warto jednak zachować rozsądny umiar, bo nadużywanie alkoholu może wywołać bardzo niepożądane skutki. Badania pokazują także, iż miłośnicy (umiarkowani) piwa oraz mocniejszych alkoholi odnoszą znacznie mniej korzyści niż smakosze czerwonego wina.
Dlaczego czerwone wino jest wyjątkowe?
Najogólniej pisząc, dobrej jakości czerwone wino stanowi bogate źródło polifenoli, czyli związków naturalnie występujących w żywności, do których zalicza się między innymi: flawonoidy (wśród nich wyróżnia się flawanole, antocyjany i flawonole) oraz polifenole stilbenowe (np. rezweratrol), i inne. Ta specyficzna mieszanina związków posiada udokumentowane pozytywne właściwości, zwłaszcza w aspekcie prawidłowego funkcjonowania serca i układu krwionośnego. Co najważniejsze prozdrowotny potencjał czerwonego wina odnosi się nie tylko do oddziaływania na śródbłonek naczyń krwionośnych, dotyczy także regulacyjnego wpływu na profil lipidowy krwi. Można zatem uznać, iż lampka czerwonego wina stanowi środek skuteczny w profilaktyce np. miażdżycy.
Czym są procyjanidyny?
Podejmowane przez wielu naukowców próby zidentyfikowania polifenoli znajdujących się w czerwonym winie, doprowadziły w końcu do procyjanidyn, które uznano za najsilniej działające i najaktywniejsze prozdrowotne związki polifenolowe. Najbardziej bogate w procyjanidyny są młode czerwone wina, o charakterystycznym cierpko-gorzkawym smaku. Smakosze zwracają uwagę także na fakt, iż owa cierpkość może nawet powodować charakterystyczne drapanie w gardle. Wraz z dojrzewaniem wina typowa cierpkość staje się mniej wyrazista, gdyż polifenole ulegają przemianom do bardziej skomplikowanych związków.
Jak dobrać wino do posiłku?
Wybieranie właściwego wina do posiłku stanowi prawdziwą sztukę, a smakosze nabywają wprawy stosując metodę prób i błędów. Generalnie cierpki smak wina neutralizowany jest przez czerwone mięsa oraz dziczyznę, natomiast podkreślany np. przez sery. Potrawy pikantne z kolei lepiej komponują się z owocowymi i łagodnymi czerwonymi winami.
Podsumowanie
Lampka czerwonego wina stanowi doskonałe uzupełnienie np. kolacji. Nie tylko odmieni smakowitość spożywanych potraw, ale jako skondensowane źródło polifenoli może stanowić element zdrowej i odpowiednio przemyślanej diety. Warunek jest jeden – należy zachować umiar.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.