Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Zdrowotne walory piwa

Zdrowotne walory piwa
Chociaż w ostatnich latach pojawiło się wiele naukowych publikacji traktujących o korzyściach zdrowotnych wynikających z umiarkowanej konsumpcji alkoholu, to napoje wyskokowe przez wiele osób traktowane są nadal jak trucizna. Popularne powiedzenie, często przytaczane z resztą na forach sportowych mówi: „albo alkohol albo treningi”. Oczywiście regularne doprowadzanie się do stanu alkoholowego upodlenia nie tylko sportowej formie, ale także zdrowiu i dobrym relacjom społecznym nie służy, jednakże warto zdać sobie sprawę, że sam fakt spożycia niewielkiej dawki etanolu może nieść za sobą nie tyle szkody – co korzyści.

W obiegowym ujęciu jedynym napojem alkoholowym, którego umiarkowana konsumpcja może nieść za sobą korzyści zdrowotne jest wytrawne bądź ewentualnie półwytrawne czerwone wino. Tymczasem badania naukowe wskazują, że podobne właściwości mogą mieć także inne trunki, jak choćby niezwykle popularne przecież piwo. Napój ten podobnie jak wino jest źródłem antyoksydantów z rodziny polifenoli, które korzystnie wpływają na nasz organizm neutralizując nadmiar wolnych rodników i wykazując potencjał przeciwzapalny i chroniąc przed chorobami sercowo-naczyniowymi i niektórymi rodzajami nowotworów. W piwie zawarte są także witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak potas czy magnez. Co więcej sam etanol w niewielkich dawkach może zmniejszać ryzyko choroby niedokrwiennej serca. I nie są to mrzonki podpitych browarników, tylko dane poparte wynikami badań naukowych.

Jak już zostało wcześniej wspomniane, znaczenie kluczowe w przypadku napojów takich jak piwo ma zdecydowanie dawka. Jedna czy nawet dwie szklanki piwa wypite w ciągu dnia – o ile nie mamy zamiaru niebawem prowadzić mechanicznych pojazdów, iść na trening czy wykonywać czynności wymagających skupienia uwagi i szczytowej koordynacji – nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia, a wręcz mogą owe zdrowie wspierać. Niestety regularna konsumpcja trzech, czterech czy pięciu browarów w każdy wieczór może dość szybko zniszczyć sportową formę, doprowadzić do problemów ze zdrowiem, a u osób podatnych stać się przyczyną alkoholowej zależności. Osoby odchudzające się powinny także pamiętać, że piwo – pomimo iż niektórym „wchodzi jak woda” - bynajmniej nie jest bezkalorycznym napojem. Entuzjaści tego trunku powinni o tym pamiętać…

Chciałbym dobitnie podkreślić, że absolutnie nie namawiam nikogo do regularnej konsumpcji alkoholu. Uważam jednak, iż nie ma racjonalnych powodów, dla których zdrowe, trenujące rekreacyjnie, pełnoletnie osoby miałyby zupełnie odmawiać sobie konsumpcji alkoholu. Warto więc pamiętać, że determinujące znaczenie ma przede wszystkim dawka.

Na koniec jeszcze kilka ciekawostek na temat piwa.

- Piwo zwiększa poziom magnezu we krwi. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, którzy uczestnikom badania mającym za sobą zabieg kardiologiczny podawali bądź browar, bądź napój o takim samym stężeniu poszczególnych elektrolitów. Mechanizm, za sprawą którego piwo wpływa na poziom magnezu nie jest znany.

 - Piwo ułatwia zasypianie i jest źródłem melatoniny. Chociaż jest to fakt od dawna znany, to hiszpańscy naukowcy (University of Seville Medical School, Avda) odkryli, że popularny, złocisty trunek zawiera sporą dawkę melatoniny, czyli tzw. „hormonu snu”. Melatonina z jednej strony ułatwia zasypianie, a z drugiej natomiast wykazuje potencjał antyoksydacyjny.

- Niewielkie ilości piwa mogą korzystnie wpłynąć na poziom testosteronu. W jednym z eksperymentów  przeprowadzonych przez fińskich naukowców z National Public Health Institute zauważono, że dawka etanolu mieszcząca się w jednym małym piwie zwiększa o około 20% poziom testosteronu we krwi u mężczyzn. Warto dodać, że wyższe dawki alkoholu nie wykazują już takiego działania.

Źródła: • Arranz S, Chiva-Blanch G, Valderas-Martínez P, et all. Wine, beer, alcohol and polyphenols on cardiovascular disease and cancer. Nutrients. 2012 Jul;4(7):759-81. Epub 2012 Jul 10. • Denke MA. Nutritional and health benefits of beer. Am J Med Sci. 2000 Nov;320(5):320-6. • S Gorinstein, M Zemser, I Libman, S Trakhtenberg, and A Caspi. Effect of beer consumption on plasma magnesium: randomized comparison with mineral water. J R Soc Med. 1998 December; 91(12): 631–633. • Maldonado MD, Moreno H, Calvo JR. Melatonin present in beer contributes to increase the levels of melatonin and antioxidant capacity of the human serum. Clin Nutr. 2009 Apr;28(2):188-91. • Sarkola T, Eriksson CJ.Testosterone increases in men after a low dose of alcohol. Alcohol Clin Exp Res. 2003 Apr;27(4):682-5

W artykule mówimy o: Zdrowie