Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Fruktoza oszukuje mózg

Fruktoza oszukuje mózg
Fruktoza jeszcze do niedawna postrzegana była jako „dietetyczny zamiennik sacharozy”, dziś natomiast coraz częściej wspomina się o negatywnym wpływie tego cukru na lidzki organizm. Kolejne badania odkrywają coraz to nowe, niepożądane konsekwencje wynikające z nadmiernego spożycia tego składnika. Niedawno opublikowane dane sugerują, iż duże dawki fruktozy nie tylko zaburzają funkcjonowanie gospodarki insulinowo-glukozowej i lipidowej, ale także doprowadzają do zmian w mózgu, w obrębie ośrodków głodu i sytości.

Czym jest fruktoza?

Fruktoza to cukier prosty – monosacharyd obecny w owocach, miodzie, nektarze kwiatowym i jednocześnie jest składnikiem sacharozy i syropu glukozowo-fruktozowego. Domniemaną zaletą tego związku jest niski indeks glikemiczny, to właśnie ten fakt sprawił,  że fruktoza zaczęła być polecana diabetykom, osobom z zaburzoną tolerancją laktozy, osobom otyłym, odchudzającym się i chcącym się zdrowo odżywiać. Późniejsze badania jednak wykazały, że wysokie spożycie tego cukru jest groźniejsze dla zdrowia metabolicznego i sylwetki niż równie wysokie spożycie glukozy. Związane jest to ze specyficznym metabolizmem fruktozy i m.in. z faktem, że nadmiar tego cukru doprowadza do wyraźnego wzrostu poziomu kwasu moczowego. To jednak nie wszystko co warto wiedzieć o fruktozie.

Fruktoza a regulacja łaknienia

Przeprowadzone niedawno przez dr Kathleen Page z Uniwersytetu Yale badania wykazały dość ciekawy i zarazem niepokojący efekt spożywania fruktozy. W eksperymencie wzięło udział dwudziestu zdrowych ochotników, których poddano badaniu rezonansem magnetycznym. Uczestnicy przed pomiarem otrzymywali do spożycia roztwór fruktozy lub glukozy. Autorzy badania oceniali zmiany w obrębie ośrodków głodu i sytości znajdujące się w podwzgórzu. Okazało się, że jedynie glukoza zmniejsza aktywność wspomnianych rejonów mózgu hamując także pobudzenie obszarów „ośrodka nagrody”. Dokonując tłumaczenia naukowych obserwacji na „nasz” jeżyk można powiedzieć, że glukoza powodowała zmniejszenie uczucia głodu poprzez wpływ na obszary mózgu odpowiedzialne za kontrolę łaknienia i za odczucie satysfakcji. Fruktoza nie powodowała takiego efektu. To trochę tak, jakby kalorii pochodzących z fruktozy mózg „nie widział”.

Podsumowanie

Nadmierne spożycie fruktozy może prowadzić do zaburzenia mechanizmów kontrolujących łaknienie w taki sposób, że sprzyjać to będzie dalszej konsumpcji (a wiec prowadzi do reakcji „błędnego koła”). Warto dodać, że informacja ta nie jest argumentem przeciwko spożywaniu owoców, które de facto aż tak dużo tego cukru nie zawierają jak się niektórym osobom wydaje. Warto mieć na uwadze, że głównym źródłem fruktozy w naszej diecie są produkty słodzone sacharozą i syropem glukozowo-fruktozowym i to ich należy unikać.