Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Hamburger z probówki

Hamburger z probówki
Czy jesteś w stanie wyobrazić sobie czasy, w których mięso otrzymywane będzie metodą In vitro? Jak byś się czuł jedząc kotleta otrzymanego w laboratorium z mięsa wyhodowanego w probówce? Może pomysł wydaje ci się rodem z filmów science-fiction? To wiedz w takim razie, że najprawdopodobniej przed końcem tego roku profesor Mark Post ma zamiar publicznie zjeść hamburgera z mięsa wyhodowanego w laboratorium!

Od pewnego czasu światowa konsumpcja mięsa zwiększa się, tymczasem pokrycie rosnącego zapotrzebowania przy pomocy konwencjonalnych metod jest trudne, energochłonne i niepożądane w kontekście wyzwań jakie niesie za sobą konieczność ochrony środowiska. Aktualnie zabija się rocznie około 40 miliardów zwierząt hodowlanych rocznie w samych Stanach Zjednoczonych. Mało tego, globalna produkcja mięsa odpowiada za 18% produkcji gazów cieplarnianych, czyli więcej niż ma to miejsce w przypadku samochodów, autobusów i samolotów razem wziętych!

Rozwiązaniem tego problemu ma być zdaniem niektórych naukowców hodowla mięsa przy udziale komórek macierzystych, które znajdują się w mięśniach zwierząt. Przy zachowaniu odpowiednich warunków komórki te można namnażać, poddawać stymulacji i otrzymywać z nich – mięso! Tak, zaawansowane prace już trwają, a ich efekt ujrzy światło dzienne najprawdopodobniej jeszcze w tym roku.

Autorzy badań przyznają, że na dzień dzisiejszy z pewnością przeszkodą w masowej produkcji mięsa z probówki mogłaby okazać się cena, która w przypadku pierwszego hamburgera wynosić będzie około 250 000 euro, co jest raczej kwotą zaporową dla przeciętnego Kowalskiego. Oczywiście w przypadku masowej produkcji koszty mogłyby ulec drastycznemu zmniejszeniu, nie wiadomo jednak czy udałoby się je obniżyć do takiego stopnia, by produkt finalny mógł znaleźć się w spożywczych sklepach…

Prof. Mark Post uważa, że masowa produkcja mięsa In vitro możliwa będzie najprawdopodobniej za około 10 – 15 lat, a na razie kluczowym wydaje się problem „wykarmienia” hodowanych komórek, które tak jak wszystkie żywe komórki potrzebują aminokwasów, glukozy, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Choć perspektywy – jak Twierdzi naukowiec – są, to potrzeba jeszcze przynajmniej kilku lat intensywnych badań.

W całym projekcie najbardziej intrygujący jest fakt, że komórki macierzyste z których produkowane będzie mięso pobrać można bez uśmiercania zwierząt za pomocą biopsji. Niewykluczone więc, że profesorowi Postowi uda się publicznie zjeść mięsny posiłek w towarzystwie żyjącego i całego zwierzęcia, z którego komórek macierzystych go otrzymano!

Źródła: http://www.huffingtonpost.com

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie