Już pewien czas temu odkryto, że niektóre kwasy tłuszczowe wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, a inne – nie, a nawet mogą stanowić pożywkę dla rozwoju bakterii. Zdaniem specjalistów, takich jak Joe Alcock (University of New Mexico), tłuszcze, których spożycie stymuluje namnażanie patogenów prowadzi do nasilonej odpowiedzi zapalnej w naszym organizmie, a długotrwała ekspozycja na ich działanie skutkować może permanentną inflamacją (z ang. inflamation – zapalenie).
Proces zapalny leży u podłoża wielu chorób, a wszystkie czynniki żywieniowe, która go inicjują bądź nasilają uznać należy za niekorzystne. Dokładnie odwrotnie sytuacja wygląda w przypadku kwasów tłuszczowych działających przeciwdrobnoustrojowo - poprzez eliminację patogennej mikroflory tłumią stan zapalny, a ich odpowiednia podaż korzystnie wpływa na nasze zdrowie i stanowić może element profilaktyki wielu chorób.
Okazuje się, że najbardziej destrukcyjne dla patogenów zasiedlających nasz przewód pokarmowy są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. O ich przeciwzapalnych właściwościach wiadomo od dawna, jednak za kluczowy aspekt póki co uważa się aktywność powstających z nich w ustroju eikozanoidów. Tymczasem działają one także miejscowo, w obrębie naszego przewodu pokarmowego, gdzie przyczyniają się do eliminacji niepożądanej mikroflory.
Tak więc warto zadbać o właściwą podaż tych kwasów tłuszczowych z pożywieniem. Ostrożność i umiar warto natomiast zachować w spożyciu kwasów nasyconych, zdaniem Alock’a i jego współpracowników nie tylko, że nie wykazują one działania przeciwdrobnoustrojowego, to dodatkowo stymulować mogą namnażanie patogenów, stanowiąc dla nich wartościowe źródło węgla.
Przedstawiona wyżej koncepcja, chociaż zdaniem autorów ma stosunkowo dobre uzasadnienie w postaci wyników wielu badań, to wymaga dalszej weryfikacji.