Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Interesująca hipoteza na temat „dobrych” i „złych” tłuszczów

Interesująca hipoteza na temat „dobrych” i „złych” tłuszczów
Pomimo kilkudziesięciu lat intensywnych badań, temat dotyczący wpływu spożycia tłuszczu na zdrowie wciąż budzi wiele kontrowersji. Nadal pojawiają się nowe doniesienia o biologicznych właściwości poszczególnych kwasów tłuszczowych, podważając lub potwierdzając obowiązujące przekonania. Dość interesującą teorię dotyczącą tego zagadnienia przedstawili ostatnio naukowcy z Uniwersytetu Nowego Meksyku, których zdaniem zdrowotne konsekwencje wynikające ze spożycia określonego rodzaju tłuszczu związane są z jego wpływem na jelitową mikroflorę.

Już pewien czas temu odkryto, że niektóre kwasy tłuszczowe wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, a inne – nie, a nawet mogą stanowić pożywkę dla rozwoju bakterii. Zdaniem specjalistów, takich jak Joe Alcock (University of New Mexico), tłuszcze, których spożycie stymuluje namnażanie patogenów prowadzi do nasilonej odpowiedzi zapalnej w naszym organizmie, a długotrwała ekspozycja na ich działanie skutkować może permanentną inflamacją (z ang. inflamation – zapalenie).

Proces zapalny leży u podłoża wielu chorób, a wszystkie czynniki żywieniowe, która go inicjują bądź nasilają uznać należy za niekorzystne. Dokładnie odwrotnie sytuacja wygląda w przypadku kwasów tłuszczowych działających przeciwdrobnoustrojowo  - poprzez eliminację patogennej mikroflory tłumią stan zapalny, a ich odpowiednia podaż korzystnie wpływa na nasze zdrowie i stanowić może element profilaktyki wielu chorób.

Okazuje się, że najbardziej destrukcyjne dla patogenów zasiedlających nasz przewód pokarmowy są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. O ich przeciwzapalnych właściwościach wiadomo od dawna, jednak za kluczowy aspekt póki co uważa się aktywność powstających z nich w ustroju eikozanoidów. Tymczasem działają one także miejscowo, w obrębie naszego przewodu pokarmowego, gdzie przyczyniają się do eliminacji niepożądanej mikroflory.

Tak więc warto zadbać o właściwą podaż tych kwasów tłuszczowych z pożywieniem. Ostrożność i umiar warto natomiast zachować w spożyciu kwasów nasyconych, zdaniem Alock’a i jego współpracowników nie tylko, że nie wykazują one działania przeciwdrobnoustrojowego, to dodatkowo stymulować mogą namnażanie patogenów, stanowiąc dla nich wartościowe źródło węgla.

Przedstawiona wyżej koncepcja, chociaż zdaniem autorów ma stosunkowo dobre uzasadnienie w postaci wyników wielu badań, to wymaga dalszej weryfikacji. 

Źródła: • Alcock J, Franklin ML, Kuzawa CW. Nutrient signaling: evolutionary origins of the immune-modulating effects of dietary fat. Q Rev Biol. 2012 Sep;87(3):187-223.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie