Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jaka dieta przy cukrzycy? Badania naukowe

Jaka dieta przy cukrzycy? Badania naukowe
Jeśli uważasz, że jesteś zdrowy i dlatego nie ma sensu byś czytał o cukrzycy – przemyśl to jeszcze raz. Cukrzyca jest jedną z chorób dziesiątkujących ludzkość i całkiem prawdopodobne, że dotknie Ciebie lub osobę z twojego najbliższego otoczenia. Warto wiedzieć, jaki rodzaj diety może zapobiegać cukrzycy.

Naukowcy porównali dietę niskowęglowodanową, bogatą w tłuszcze nienasycone, ubogą w tłuszcze nasycone (LC), z dietą wysokowęglowodanową, niskotłuszczową. Badano wpływ interwencji na kontrolę glikemii i ryzyko sercowo-naczyniowe w cukrzycy typu II po 52 tygodniach.

W badaniu wzięło udział 115 otyłych dorosłych z cukrzycą w wieku 58 ± 7 lat, BMI: 34.6 ± 4.3 oraz HbA1C wynoszącym 7.3 ± 1.1%. Te osoby miały cukrzycę od 8 ± 6 lat. Zostały losowo przydzielone do grup:

  • diety LC (28% białko; 14% energii stanowiły węglowodany, mniej niż 50 g dziennie; 58% energii dostarczały tłuszcze),
  • diety HC (17% białko; 53% energii stanowiły węglowodany; 30% energii dostarczały tłuszcze).

Obie grupy trenowały siłowo i aerobowo po 60 minut na sesję, 3 dni w tygodniu.

Wyniki:

  • spadek wagi na diecie wysokotłuszczowej (LC) wynosił średnio 9.8 kg,
  • spadek wagi na diecie wysokowęglowodanowej (HC) wynosił średnio 10.1 kg,
  • ciśnienie krwi spadło o 7.1 mm Hg na diecie wysokotłuszczowej,
  • ciśnienie krwi spadło o 5.8 mm Hg na diecie wysokowęglowodanowej,
  • glikowana hemoglobina spadła o 1% w obu przypadkach,
  • glukoza na czczo zmniejszyła się o 0.7 mmol/L na diecie wysokotłuszczowej,
  • glukoza na czczo zmniejszyła się o 1.5 mmol/L na diecie wysokowęglowodanowej,
  • LDL spadł o 0.1 mmol/L w grupie LC oraz o 0.2 mmol/L w grupie HC.

Co najważniejsze, dieta bogata w tłuszcze pozwoliła o stosowanie mniejszej ilości leków stabilizujących glikemię, wywołała silny wpływ na trójglicerydy (odnotowano znikomą zmianę w grupie diety wysokowęglowodanowej) oraz HDL cholesterol (odnotowano znikomą zmianę w grupie diety wysokowęglowodanowej).

Wniosek

Dieta bogata w tłuszcze i zawierająca do 50 g węglowodanów dziennie przynosi lepsze efekty przy kontrolowaniu cukrzycy, wywołuje korzystne zmiany w profilu lipidowym, pozwala na stosowanie mniejszej ilości leków przeciwcukrzycowych i pozwala na lepszą kontrolę glikemii.

 

Źródła: Tay J1, Luscombe-Marsh ND2, Thompson CH3, Noakes M4, Buckley JD5, Wittert GA3, Yancy WS Jr6, Brinkworth GD7. “Comparison of low- and high-carbohydrate diets for type 2 diabetes management: a randomized trial.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26224300

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie