Diety niskowęglowodanowe stanowią bez wątpienia skuteczne narzędzie w pracy nad zmniejszeniem nadmiernej masy ciała. W ostatnich latach pojawiło się wiele badań wskazujących, że wbrew niektórym obawom rozwiązania te są stosunkowo bezpieczne dla zdrowia. Nie oznacza to jednak, że przy ich stosowaniu nie mogą pojawiać się żadne objawy niepożądane. Istnieją teorie, które mówią, iż ograniczenie spożycia węglowodanów negatywnie wpływa na funkcje umysłowe. Warto zastanowić się, czy jest to prawdą.
Mózg potrzebuje glukozy
Komórki naszego mózgu potrzebują glukozy – to fakt, z którym trudno polemizować. Część z owych komórek co prawda może przestawić się na inne paliwo, a dokładnie na ciała ketonowe powstające podczas przemian lipidów przy niedoborze cukrów, niemniej jednak pewna część mózgu nie posiada takich umiejętności. Mając ten fakt na uwadze, pojawiają się obawy czy diety, które celowo ograniczają istotnie spożycie węglowodanów, nie upośledzają pracy mózgu. Otóż z pewnością nie należy się obawiać jakiś istotnych zaburzeń – nasz organizm jest w stanie bowiem samodzielnie produkować glukozę z glicerolu, aminokwasów i mleczanu. Pewne drobne zawirowania wynikające z tego faktu jednak mogą się pojawić, tak przynajmniej pokazuje literatura naukowa.
Ciekawy eksperyment
Dość ciekawych danych w tej materii dostarczają wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Tufts University. W studium wzięło udział 19 kobiet. Część uczestniczek otrzymała dietę niskowęglowodanową, a część urozmaiconą, niskokaloryczną, rekomendowaną przez Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne. Przed rozpoczęciem diety oraz kilka razy w toku jej trwania panie wzięły udział w specjalnym teście pozwalającym ocenić koncentrację, pamięć i spostrzegawczość, a dodatkowo oceniano też subiektywne uczucie głodu i nastrój podczas stosowania diety.
Co się okazało?
Najpierw dobre wiadomości — w grupie kobiet stosujących dietę niskowęglowodanową zanotowana lepsze samopoczucie i szybszy czas reakcji. Można więc powiedzieć, że węglowodanowe restrykcje wbrew obiegowym przekonaniom nie muszą pogarszać nastroju i nie muszą osłabiać refleksu – to studium pokazało, że jest dokładnie odwrotnie. Zła informacja jest taka, iż u pań na diecie typu low-carb istotnie pogorszyła się pamięć. Różnice pomiędzy uczestniczkami przypisanych do poszczególnych diet były w tym zakresie znaczne.
Podsumowanie
Bazując na danych z przytoczonego badania, należy uznać, że wprowadzanie diety niskowęglowodanowej nie jest najlepszym rozwiązaniem, w okresie kiedy mamy do przyswojenia dużą ilość wiedzy (np. przed egzaminem, w toku intensywnej nauki). Z drugiej strony, węglowodanowe restrykcje w powyższym studium okazały się poprawiać nastrój i refleks. Osobną kwestią jest fakt, iż wspomniane badania przeprowadzone zostało na małej grupie osób jednej płci i trwało dość krótko. Należy jego wyniki traktować raczej jako ciekawostkę niż prawdę objawioną.
Źródła:
D'Anci KE1, Watts KL, Kanarek RB, Taylor HA. Low-carbohydrate weight-loss diets. Effects on cognition and mood. Appetite. 2009 Feb;52(1):96-103.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.