Sałatki to doskonały sposób na włączenie do jadłospisu dodatkowej ilości warzyw i zawartych w nich, cennych dla zdrowia składników. Poza tym są sycące, łatwe do przygotowania i w pojemniku można je ze sobą zabrać do pracy bądź szkoły lub też spożyć zamiast tradycyjnego obiadu czy kolacji. Komponując własne warzywne kombinacje, proponuję zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. W przeciwnym razie może okazać się, że zamiast wartościowego posiłku spożywasz kiepskiej jakości danie...
Starannie wybieraj warzywa
Wiadomo, iż podstawę sałatki stanowią produkty pochodzenia roślinnego. Dokonując selekcji warzyw należy zwrócić szczególną uwagę na to czy są świeże. Jeżeli zauważysz objawy gnicia, pleśni, nienaturalną zmianę koloru czy zapachu – wyrzuć bez żalu całe warzywo do śmieci. Chyba że chcesz zaryzykować problemy natury jelitowej bądź inne poważne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego… Poza sezonem, gdy brakuje świeżych produktów roślinnych, warto sięgnąć po mrożonki i komponować sałatki z gotowanych surowców. W okresie wiosennym, letnim i jesiennym bez problemu zaopatrzymy się w produkty sezonowe i to na nich najlepiej bazować przygotowując posiłek.
Zwróć uwagę na sos sałatkowy
Przygotowując „spoiwo” sałatki, również warto sięgnąć po wartościowe produkty żywnościowe. Jeżeli przygotowujesz sos na bazie olejów roślinnych, to zrezygnuj z oleju słonecznikowego, sojowego czy oleju z pestek winogron. Korzystniejszą opcją będą tłuszcze niezawierające znacznych ilości kwasów tłuszczowych omega-6, a posiadające bogatszy smak i aromat. Przykładem może być oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany wysokolinolenowy czy nierafinowany olej rzepakowy. Jako komponent sosu sałatkowego sprawdzi się także ocet (np. jabłkowy, winny lub balsamiczny) oraz sok z cytryny. Zwróć także uwagę na właściwy dobór przypraw – gotowe mieszanki sałatkowe często zawierają cukier i inne niepożądane dla zdrowia i sylwetki składniki. O wiele lepszą opcją są świeże i suszone zioła oraz przyprawy korzenne.
Pamiętaj o wartościowych źródłach białka
Aby sałatka syciła na dłużej, należy wśród składników uwzględnić źródła dobrego jakościowo białka. Może to być zarówno mięso – w zależności od preferencji drób, wołowina czy wieprzowina, ale także gotowane na twardo jaja lub ryby, w tym również wędzone. Mięso przed obróbką termiczną – szczególnie polecane jest pieczenie, parowanie, gotowanie oraz grillowanie, warto przyprawić ulubioną kombinacją ziół oraz przypraw korzennych, co dodatkowo wzbogaci smak całej sałatkowej kompozycji. Sałatka składająca się wyłącznie z samych warzyw nadaje się jako dodatek do dań głównych, jednak jako samodzielny posiłek będzie zdecydowanie zbyt mało sycąca.
Kombinuj z dodatkami
Dodatki do sałatki mogą całkowicie zmienić jej charakter. Smacznymi i niezwykle wartościowymi składnikami dodatkowymi będą między innymi: owoce (np. brzoskwinie, morele, mango, melon, ananas), orzechy (zawsze nieprażone i niesolone, np. nerkowce, włoskie, migdały), oliwki oraz różnego rodzaju sery (np. mozzarella, ser typu greckiego, parmezan). Zrezygnuj natomiast ze smażonych grzanek, makaronu z oczyszczonej mąki czy słabej jakościowo szynki, czy kiełbasy.
Podsumowanie
Sałatki to doskonały pomysł na wzbogacenie codziennego menu w cenne dla zdrowia składniki. Warto jednak przygotowywać je ze starannie dobranych składników, uwzględniając źródła pełnowartościowego białka, a unikając produktów mocno przetworzonych. W przeciwnym razie posiłek może okazać się niesatysfakcjonujący, a także niezbyt przyjazny dla organizmu.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.