Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Miedź - niezbędny składnik diety

Kwestia znaczenia właściwego spożycia miedzi dla ogólnie pojętego zdrowia często bywa pomijana. Tymczasem pierwiastek ten pełni w organizmie bardzo ważną rolę i zarówno jego nadmiar jak i niedobór jest wysoce niekorzystny.

Biologiczna rola miedzi

Miedź jest pierwiastkiem zaliczanym do mikroelementów i stanowi niezbędny składnik naszej diety. Wchodzi w skład wielu enzymów, czyli unikalnych związków „napędzających” przebieg przemian biochemicznych zachodzących w ustroju. Bez niej enzymy takie jak dysmutaza ponadtlenkowa czy tyrozynaza nie mogłoby wykonywać swoich działań. W efekcie doprowadziłoby to do poważnych zaburzeń homeostazy ustrojowej i wielu poważnych problemów zdrowotnych. Miedź uczestniczy w procesach oddychania komórkowego i reguluje pracę układu odpornościowego jak również układu krążenia, biorąc udział w procesie syntezy czerwonych krwinek. Właściwe spożycie tego pierwiastka jest również ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Miedź uczestniczy również w produkcji barwnika skóry i włosów – melaniny.

Źródła miedzi w diecie i zapotrzebowanie na ten pierwiastek

Stosując racjonalną dietę i spożywając nisko przetworzone produkty żywnościowe łatwo można zapewnić odpowiednie spożycie miedzi. Pierwiastek ten obecny jest zarówno w pokarmach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, przy czym najlepszymi jego źródłami są: podroby takie jak wątroba, warzywa liściaste, orzechy i nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe, a także – kakao. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi około 0,9mg w przypadku osób dorosłych i zwiększa się u kobiet w okresie ciąży (1mg na dobę) oraz w czasie karmienia piersią (1,3mg na dobę).

Czym grozi niedobór, a czym nadmiar miedzi?

Niedobory miedzi doprowadzą do zaburzenia pracy ważnych enzymów, co skutkuje obniżeniem wydajności wielu reakcji biochemicznych zachodzących w ustroju. Skutkiem tego mogą być m.in. niedokrwistość, pękanie naczyń krwionośnych i krwotoki wewnętrzne, uszkodzenia aparatu ruchu (związane z pogorszeniem stanu kości). Dochodzi także do pogorszenia pracy układu nerwowego, co objawia się zaburzeniami koncentracji uwagi i zmęczeniem. Mogą pojawić się też parestezje i drętwienia kończyn. Niedobory miedzi skutkują również obniżeniem odporności immunologicznej i większą podatnością na zakażenia. Dodatkowo deficyt tego pierwiastka sprzyja depigmentacji włosów przez co stają się bezbarwne, czyli – siwe... Warto jednak wiedzieć, że również nadmiar jest niepożądany i prowadzi do negatywnych następstw, głównie ze strony układu nerwowego. W takim wypadku pojawić się mogą: obniżenie nastroju, rozdrażnienie, a w skrajnych przypadkach także stany psychotyczne.

Komu grozi niedobór a komu nadmiar miedzi?

Teoretycznie o niedobory miedzi jest stosunkowo trudno. W niektórych wypadkach mogą się one pojawić. Okolicznością sprzyjającą może być stosowanie mało zróżnicowanej diety odchudzającej. W grupie ryzyka są przede wszystkim osoby stosujące suplementację cynkiem. Badania naukowe wskazują, że już stosunkowo niewielkie dawki tego pierwiastka upośledzają wchłanianie i retencję miedzi w ustroju. W przypadku agresywnej suplementacji cynkiem (30mg na dobę lub więcej ), warto rozważyć dodanie suplementu zawierającego miedź. Dodatkowo wchłanianie tego pierwiastka upośledzają: witamina C i fluor. Nadmiar miedzi  grozi przede wszystkim osobom, które na co dzień używają miedzianych naczyń kuchennych i przetrzymują lub podgrzewają w niej żywność. Pewne ryzyko niesie za sobą także suplementacja preparatami zawierającymi miedź (np. modne wśród osób aktywnych fizycznie kilkukrotne przekraczanie dawek w przypadku kompleksów witaminowo-mineralnych).

Podsumowanie

Miedź jest bardzo ważnym składnikiem naszej diety, a zarówno jej nadmiar jak i niedobór nieść może za sobą negatywne konsekwencje. Zagrożenie niedoborem tego pierwiastka pojawia się w sytuacji stosowania przewlekłej suplementacji cynkiem i dużymi dawkami witaminy C oraz spożywaniu napojów zawierających fluor (jak niektóre herbaty). Nadmiar miedzi wystąpić może przy używaniu miedzianych naczyń mających kontakt z konsumowaną żywnością.  

 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.