Jakie składniki odżywcze są niezbędne?
Te niezbędne składniki odżywcze dzielą się na dwie kategorie, a mianowicie mikroelementy i makroelementy.
Te niezbędne składniki odżywcze dzielą się na dwie kategorie, a mianowicie mikroelementy i makroelementy.
Mikroelementy to składniki odżywcze, których człowiek potrzebuje w małych dawkach. Do grupy tej należą witaminy i minerały.
Oferują one szereg korzyści zdrowotnych m.in.:
Istnieje 13 niezbędnych witamin, które dzielą się na dwie grupy: rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Pierwsze z nich to witaminy a, d, e i k, często nazywane po prostu ADEK.
Poszczególne witaminy znajdziemy m.in. w:
Z kolei witaminy rozpuszczalne w wodzie to witaminy z grupy B oraz witamina C. Witaminy z grupy B znamy głównie jako B-1, B-2 itp. Warto jednak znać także ich alternatywne nazwy, by móc się odnaleźć w etykietach różnych produktów spożywczych i suplementów.
Oto one:
Do głównych minerałów, których potrzebujemy, należą:
Ponadto na zdrowie organizmu wpływ mają także minerały śladowe takie jak:
Jak wyżej, na liście znajdą się z pewnością produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, orzechy i nasiona, żółtka jaj, rośliny strączkowe, mleko i produkty mleczne, owoce morza i inne. Z pewnością zastanawiasz się, jak to zrobić, żeby zapewnić sobie w diecie wszystkie niezbędne składniki. Zasada jest bardzo prosta — zadbaj o urozmaicenie w swoich posiłkach. Im bardziej zróżnicowane „talerze”, tym większe spektrum składników odżywczych trafi do twojego żołądka. I co jeszcze jest istotne — unikaj żywności przetworzonej, starając się wybierać produkty w miarę możliwości naturalne.
Makroelementy to składniki odżywcze, których organizm człowieka potrzebuje w większych ilościach. Obejmują one białko, węglowodany i tłuszcze.
Białko to makroskładnik, którego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Zapewnia wzrost, rozwój i regenerację mięśni, kości, włosów i skóry. Bierze udział w procesach tworzenia przeciwciał, hormonów i innych niezbędnych substancji. Może stanowić także źródło paliwa dla komórek i tkanek.
Czerwone mięso (warto jednak jeść je z umiarem i sięgać po chudsze kawałki), drób, ryby i owoce morza, rośliny strączkowe, nabiał, jaja, w mniejszych ilościach także orzechy oraz niektóre ziarna.
Węglowodany to źródło energii dla wszystkich komórek i tkanek. Wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, funkcji mózgu, układu nerwowego, funkcji trawiennych i dodają energii do zadań dnia codziennego. Istnieją dwa rodzaje węglowodanów — proste i złożone. W dużym skrócie: proste dostarczają energii dość szybko, ale też zostają szybko przetworzone, z kolei złożone uwalniają energię powoli, dostarczając nam paliwa przez dłuższy czas. W diecie przydatne są zarówno jednych, jak i drugich, natomiast przewagę powinny stanowić węglowodany złożone. Węglowodany proste (cukry proste) to inaczej monosacharydy — organiczne związki składające się z węgla, tlenu i wodoru.
Wśród nich można wymienić:
Węglowodany złożone zbudowane są z więcej niż jednej cząstki cukrów prostych. Dzięki temu trawią się wolniej, są bardziej sycące i bardziej odpowiednie dla osób kontrolujących swoją wagę, a także tych z cukrzycą typu 2.
Do węglowodanów złożonych zaliczamy m.in. błonnik i skrobię. Pierwszy z nich jest szczególnie ważny, ponieważ wspomaga pracę jelit i kontroluje poziom cholesterolu. Główne źródła błonnika pokarmowego to owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste.
Niesłusznie demonizowane (jeszcze całkiem niedawno) produkty skrobiowe również odgrywają istotną rolę w dobrze zbilansowanej diecie. Stanowią one energię, ale także są źródłem wielu witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Skrobia znajduję się m.in. w ziemniakach, produktach pełnoziarnistych, kukurydzy, owsie, ryżu i innych.
Ryż, kasza (np. gryczana, jaglana, jęczmienna, komosa ryżowa), makaron i pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, warzywa.
Tłuszcz często kojarzy się z czymś niezdrowym i tuczącym. Warto jednak pamiętać, że tłuszcze są bardzo potrzebne dla naszego zdrowia. Ważne jest jednak, by wybrać te odpowiednie, gdyż dostarczają one organizmowi energii i pomagają mu wykonywać szereg funkcji. Jednak konieczne jest spożywanie zdrowych tłuszczów, takich jak tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone oraz ograniczenie lub unikanie tłuszczów nasyconych i trans.
Zdrowe tłuszcze wspomagają:
Warto jeść przede wszystkim tłuste ryby, ale również orzechy i pestki, oliwę z oliwek, jaja, awokado, olej rzepakowy.
Ile powinniśmy jeść węglowodanów, białka, a ile tłuszczu? To pytanie zadaje sobie z pewnością każdy, kto próbuje poprawić swoją dietę. W zależności od potrzeb organizmu to te proporcje mogą się różnić. Jednak, żeby mieć jakiś punkt wyjściowy, który jest optymalny dla zachowania zdrowia osób aktywnych, warto przyjąć poniższe proporcje:
Sprawdź swoje zapotrzebowanie na energię i makroskładniki: kalkulator
Czy możesz przetrwać bez wody? Kilka dni bez wody przeżyjesz, ale to by było na tyle. Nawet niewielkie odwodnienie może powodować bóle głowy oraz upośledzenie funkcjonowania zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Woda "wypłukuje" toksyny z naszego organizmu, transportuje składniki odżywcze, zapobiega zaparciom, a także dba o stan zdrowia naszych włosów i skóry.
Odpowiedź jest banalna — wodę i to najlepiej mineralną. Nie soki, kawę, napoje gazowane, ale po prostu wodę. Warto też sięgać po owoce i warzywa, które są bardzo wodniste, np. ogórek, arbuz.
Prawidłowe odżywianie to klucz do zdrowia organizmu. W Twojej diecie nie może zabraknąć mikroskładników takich jak witaminy i minerały. I choć potrzebujesz ich niewiele, to zaniedbanie tematu może doprowadzić do niedoborów i problemów zdrowotnych.
Pamiętaj też, że w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego lub umysłowego twoje zapotrzebowanie może być wyższe i być może konieczne będzie włączenie do diety suplementu z witaminami i minerałami. Wiesz już też, że poza witaminami i minerałami musisz dbać o dostarczanie makroskładników. Dopilnuj, aby w każdym posiłku znalazło się źródło węglowodanów, białka i tłuszczu. Staraj się, by twoje jedzenie było urozmaicone. Nie zapominaj też o regularnym piciu wody, żeby nie doprowadzić do odwodnienia.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.
Jeśli nie zauważyłeś, probiotyki są gorącym tematem wśród społeczności dbającej o zdrowie. Te przyjazne...
Jeśli szukasz treningów, które pomogą Ci spalić kalorie, zbudować siłę i zwiększyć energię, prawdopodobnie...
Żelazo to minerał ważny dla zdrowia czerwonych krwinek. Występuje w hemoglobinie i mioglobinie. Do najważniejszych...