Kontynuowano badania ankietowe co dwa do trzech lat do 2011 r. Zwyczaje żywieniowe oceniano na podstawie wywiadu osobistego. Zgony zostały stwierdzone od członków rodziny w trakcie obserwacji. Regresję Coxa i Laplace'a zastosowano do oceny związku między nawykami żywieniowymi, czynnikami stylu życia i ryzykiem śmiertelności.
Wyniki:
- odnotowano 6626 zgonów podczas 31 926 osobolat obserwacji,
- rodzaj podstawowej żywności (ryż lub pszenica) nie był związany ze śmiertelnością,
- dzienne spożycie owoców i warzyw było skorelowane z dłuższym życiem i zmniejszało ryzyko śmierci (przy regularnym spożywaniu owoców ryzyko było mniejsze o 15%, a warzyw odpowiednio o 26%),
- odnotowano związek między spożyciem konserwowanych solą warzyw a ryzykiem śmierci (10% wzrost ryzyka),
- stwierdzono także, iż podejmowanie aktywności fizycznej jest korzystne dla zapobiegania przedwczesnej śmierci,
- palenie skracało życie i zwiększało ryzyko,
- wysoka częstotliwość spożywania żywności bogatej w białko, w tym ryb, fasoli i jaj, wiązała się ze zwiększoną śmiertelnością,
- wysoka podaż sodu znacząco zwiększała śmiertelność (zapewne choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie, wpływ na nerki itd.).