Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Orzechy brazylijskie - czy są zdrowe i wartościowe?

Orzechy brazylijskie - czy są zdrowe i wartościowe?
Dietetycy często wspominają o tym, że warto spożywać orzechy. Jednak część ich pacjentów, ale również wielkie grono, zwłaszcza entuzjastów pięknej sylwetki, omija je szerokim łukiem. Dlaczego tak się dzieje?

Główną przyczyną jest skądinąd słuszne powiązanie orzechów z wysoką wartością kaloryczną. O ile wtedy, gdy planujemy rozbudować mięśnie lub zwyczajnie dbać o zdrowie „pilnując” diety, jesteśmy skłonni włączać różnego rodzaju orzechy do swojego menu, o tyle w przypadku planów rekompozycji ciała lub konieczności zmniejszenia tkanki tłuszczowej rzadko, kiedy tak się dzieje…

Czy jest to dobry krok…?

Z punktu widzenia konieczności urozmaicenia diety oraz zapewnienia człowiekowi „pełnego pakietu” makro- i mikroelementów, z pewnością da się zbudować dietę omijającą orzechy. Jednak będzie wymagało to od dietetyka nieco więcej pracy, a od osoby samodzielnie się odżywiającej, większej uwagi i konieczności zwracania uwagi na to, co się zjada. 

Orzechy brazylijskie – kilka uwag

Orzechy brazylijskie, które znajdziemy w naszych sklepach, pochodzą oryginalnie z drzewa o tej samej nazwie, rosnącego pierwotnie wzdłuż Amazonki. Nic więc dziwnego, że w krajach, w których rosną orzechy brazylijskie, głównie Brazylia, Peru, Kolumbia, Wenezuela i Ekwador, jest to wręcz jedna z głównych gałęzi utrzymania całej gospodarki. Szacuje się, że z samej Brazylii wyeksportowano w minionym roku ponad 45 ton orzechów, o łącznej wartości 33 mln dolarów. 

Dlaczego warto jeść orzechy brazylijskie?

Jeśli chodzi o makroskładniki, to w orzechach brazylijskich znajdziemy: 

  • białko (>14%), 
  • węglowodany (>12%) ,

oraz 

  • tłuszcze (>66%) - dlatego nie może dziwić ich wysoka kaloryczność.

Jednak warto pamiętać o tym, że w orzechach, aż 7% wszystkich tłuszczów są to cenne kwasy omega-3. Orzechy brazylijskie to także 15% tłuszczów nasyconych, 25% jednonienasyconych i 21% wielonienasyconych (do nich zaliczamy omega-3). Ale to nie makroskładniki najbardziej wzbudzają naszą ciekawość wtedy, gdy chcemy rozpatrywać ich wpływ na nasze zdrowie. Bardziej interesują nas mikroelementy.

I tak w orzechach brazylijskich znajdziemy m.in. w kolejności występowania:

  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • miedź,
  • chrom,
  • arsen,
  • selen.

Orzechy brazylijskie to także cenne źródło witamin:

  • B1 - tiaminy,
  • B3 - niacyny,
  • B6,
  • E.

Orzechy brazylijskie to również „kopalnia” niezwykle cennych fitochemikaliów w tym:

  • fitosteroli,
  • tokoferoli,
  • skwalenu,
  • fenoli.

Ten niezwykły „koktajl” mikroskładników, jakie możemy znaleźć w orzechach brazylijskich, stanowi o jego „sile dla zdrowia”.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) wydała oficjalne stwierdzenie, w którym możemy przeczytać, że zjadanie około 50 g orzechów brazylijskich dziennie, może zmniejszać ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Na tym jednak korzyści dla zdrowia się nie kończą. 

Mogą one bowiem: 

  • spowalniać procesy starzenia (w tym mózgu - główna zasługa leżeć może w dużej ilości selenu, jaką niosą z sobą orzechy brazylijskie),
  • wspomagać prawidłową pracę tarczycy,
  • wzmagać sprawność układu odpornościowego,
  • wykazywać silne działania wspierające walkę z wolnymi rodnikami,
  • zmniejszać ryzyko występowania niektórych nowotworów: w tym prostaty, wątroby i płuc.

Warto zatem o nich pamiętać w swojej diecie!