Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Co warto wiedzieć o orzechach włoskich?

Chociaż są łatwo dostępne, zdrowe i sycące, to jednak stosunkowo rzadko pojawiają się jako element codziennego jadłospisu. Częściej sięgamy po fistaszki lub pistacje, zapominając, iż orzechy włoskie doskonale sprawdzają się jako szybka przekąska czy dodatek do różnych dań – sałatek, deserów czy porannej owsianki. Chociaż mit dotyczący „tuczącego” potencjału orzechów był już wielokrotnie obalany, to i tak mamy obawy i wątpliwości czy dodatkowa ich porcja nie odłoży się nam wokół pasa, ud czy bioder, a szkoda, bo pod względem walorów odżywczych i prozdrowotnych stanowią nieoceniony element zdrowej diety.

Profilaktyka miażdżycy

W badaniach naukowych zaobserwowano, że orzechy włoskie, które są szczególnie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas α-linolowym, chronić mogą przed rozwojem chorób układu krążenia, w tym miażdżycy. Uwzględnienie tych orzechów w codziennym jadłospisie korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi, zmniejszając stężenie frakcji LDL oraz obniża aktywność cytokin prozapalnych, uczestniczących w rozwoju blaszki miażdżycowej. Potwierdzono także korzystny wpływ orzechów włoskich na aktywność śródbłonka i zmniejszanie ryzyka wystąpienia nagłych incydentów sercowo-naczyniowych, co powinno zainteresować osoby borykające się już z nadciśnieniem czy chorobą wieńcową.

Kupuj orzechy w łupinach

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem od orzechów łuskanych są orzechy w łupinach, które chronione są przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych takich jak światło i tlen mogących chociażby powodować dezaktywację zawartych w nich kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Warto jednak zwracać uwagę na wygląd skorupki, jeśli jest ona twarda i w miarę cienka – taki orzech ma lepszą wartość użytkową, część jadalna jest w nim bowiem największa. Uważać należy na ślady pleśni i widoczną wilgoć.

Niby-witamina C i przeciwutleniacze

Zapewne nie każdy wie, że niedojrzałe orzechy włoskie zawierają bardzo duże ilości witaminy C. Niestety znika ona w 95 % wraz w procesie dojrzewania i towarzyszącą przemianą barwników. Witamina C zawarta w orzechach włoskich stanowi tak zwaną pozorną witaminę C – uważa się, iż jest pochodną związku polifenolowego o nazwie hydrojuglon. Mimo to jednak orzech włoski jest cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy, które podobnie jak witamina C neutralizują nadmierną aktywność wolnych rodników.

Profilaktyka nowotworowa

Naukowcy z University School of Medicine w Huntington zwrócili uwagę na fakt, iż spożywanie orzechów włoskich może mieć istotne znaczenie w profilaktyce raka piersi. Okazuje się, że już dwie niewielkie garście tych orzechów znacznie minimalizują ryzyko rozwoju tej formy nowotworu. Dzieje się tak ze względu na zawartość prozdrowotnych kwasów tłuszczowych, fitosteroli oraz związków o charakterze antyoksydacyjnym zaliczanych do polifenoli.

Na lepszy sen

Mało kto zdaje sobie sprawę, iż w orzechach włoskich zidentyfikowano melatoninę – hormon, który w organizmie ludzkim produkowany jest przez szyszynkę. Jego rola polega przede wszystkim na regulowaniu cykli dobowych, odpowiada także za jakość snu. Substancja ta także posiada właściwości antyoksydacyjne i pomaga chronić komórki przed skutkami stresu oksydacyjnego, w konsekwencji przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia organizmu. W ostatnich latach sporo się mówi także o korzystnym wpływie melatoniny na uwalnianie hormonu wzrostu. Włączenie kilku orzechów do kolacji z pewnością jest rozwiązaniem wartym rozważania.

Wysokokaloryczne a odchudzają

Orzechy włoskie można śmiało spożywać w trakcie stosowania diet redukcyjnych. Chociaż są wysokokaloryczne, to posiadają szereg pożądanych właściwości – sycą na długo i są bogate w składniki o charakterze nieenergetycznym (takie jak witaminy, składniki mineralne czy związki fenolowe oraz kwas alfa-linolenowy i błonnik). Orzechy włoskie stanowią znakomitą alternatywę dla niezdrowych przekąsek takich jak chociażby chipsy. 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.