Kontrola masy ciała
Chyba najbardziej oczywistą konsekwencją wynikającą z odpowiedniego sposobu odżywiania jest kontrola masy ciała i umiejętność bądź to utrzymania jej na odpowiednim pułapie, bądź też manipulacja, zależnie od aktualnych celów i okoliczności. Pamiętać o tym powinni przede wszystkim sportowcy startujący w konkurencjach, w których obowiązują kategorie wagowe. Zwrócenie uwagi na jakość i ilość spożywanej żywności oraz znajomość potrzeb energetycznych obciążanego wysiłkiem organizmu stanowi niezwykle przydatne narzędzie umożliwiające precyzyjne „wstrzelenie” się zarówno z „wagą”, jak i z formą w optymalny pułap pozwalający zaklasyfikować się do odpowiedniej kategorii wagowej przy szczytowej kondycji fizycznej.
Odpowiedni skład ciała
W sporcie, a zwłaszcza w dyscyplinach walki kwestią niezwykle istotną jest nie tylko całkowita masa ciała, ale także jego skład, czyli stosunek tkanki mięśniowej do tłuszczowej. Nadmiar tłuszczu zapasowego jest w przypadku fighterów czymś niepożądanym (wyjątkiem od reguły będą tutaj sumici), odpowiednio rozwinięta muskulatura niesie za sobą natomiast szereg korzyści przekładających się na uzyskiwane wyniki. Warto wiedzieć, że o ile całkowita masa ciała uzależniona jest głównie od dziennej podaży energii z pożywienia, to na skład ciała wpływa głównie jakość pokarmów stanowiących podstawę codziennego menu. Produkty nisko przetworzone sprzyjają poprawie kompozycji ciała, analogicznie też produkty technologicznie przetworzone utrudniają uzyskanie optymalnej proporcji tkanki mięśniowej do tkanki tłuszczowej.
Lepsza regeneracja
Efektywność przebiegu procesu odnowy powysiłkowej ma kluczowy wpływ dla rozwoju ogólnie pojętej formy sportowej. Poprzez odpowiedni dobór ilościowy i jakościowy pokarmów w sposób istotny wpłynąć można procesy regeneracyjne zarówno w przypadku rezerw energetycznych, alkalicznych i wodno-elektrolitowych, jak i w odniesieniu do odbudowy włókien mięśniowych i usprawniania pracy układu nerwowego. Szczególne znaczenie ma tutaj kompozycja posiłków potreningowych, ale nie oznacza to, że należy zaniedbywać pozostałe pozycje w menu, gdyż dla efektywnej regeneracji liczy się całokształt diety.
Poprawa zdolności wysiłkowych
Sposób odżywiania wpływa zarówno na wydolność tlenową, jak i anaerobową, a efekt, jaki wywiera, odnosi się do perspektywy krótko- i długoterminowej. Z jednej strony poprzez odpowiedni dobór pożywienia można wspierać procesy adaptacji wysiłkowej, co skutkuje szybkim rozwojem sportowej formy, z drugiej natomiast poprzez specjalne zabiegi żywieniowe można doraźnie wspomóc organizm przed startem w zawodach czy strategiczną sesją treningową. Warto o tej zależności pamiętać i starać się zwracać należytą uwagę na dietę zarówno w okresie przedstartowym, jak i przez pozostałą część okresów przygotowawczych.
Silniejsza psychika
To, co jemy wpływa nie tylko na nasze ciało, ale również na ducha, czyli stan umysłu. Badania naukowe wskazują, że niedobory niektórych składników odżywczych będące skutkiem niewłaściwej diety mogą negatywnie odbijać się na kondycji psychicznej, a tak jak wiadomo, jest szczególnie ważna w przypadku zawodników sportów walki. Przykładowa dieta obfitująca w dania typu fast-food i słodycze może sprzyjać zaburzeniom nastroju i stanom depresyjnym, natomiast dieta oparta na nisko przetworzonych produktach żywnościowych, zasobna w świeże owoce, warzywa, ryby morskie, pełnoziarniste produkty zbożowe – korzystnie wpływa na psychikę.
Podsumowanie
Jak widać, sposób odżywiania ma niezwykle istotne znaczenie w sportach walki. Każdy fighter powinien mieć świadomość, że to jak się odżywia przekłada się w sposób pośredni i bezpośredni na wyniki, jakie udaje mu się uzyskać. Warto zwracać uwagę na jakościowy i ilościowy dobór pokarmów starając się by podstawę diety stanowiły produkty wartościowe, nisko przetworzone, a ich gorsze jakościowo odpowiedniki pojawiały się co najwyżej jako okazjonalne dodatki spożywane „od święta”.
Więcej na temat żywienia w sportach walki przeczytać można w artykule dostępnym pod poniższym linkiem: