Należysz do "Team owsianka" czy "Team jajo", jeśli chodzi o śniadania? Tu można by było zrobić prawdziwą śniadaniową bitwę, gdyż z pewnością jest cała masa zwolenników jednego i drugiego. Nie da się ukryć, że są to jedne z najpopularniejszych produktów śniadaniowych.
Płatki owsiane są bardzo sycące
Jeśli nie chcesz chwilę po śniadaniu szukać kolejnych przekąsek, to zamień drożdżówkę na pożywną owsiankę. Za sprawą błonnika stanowią one bardzo pożywny i sycący produkt. Ponadto możesz je wzbogacić innymi dodatkami, sprawiając, że staną się one jeszcze bardziej wartościowe. Dodaj, odżywkę białkową lub łyżkę orzechów, nasion albo mały owoc. Jedzenie płatków owsianych może Ci zatem pomóc zmniejszyć ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia.
Płatki owsiane pomagają kontrolować poziom cukru we krwi
Płatki owsiane pomagają regulować poziom cukru we krwi i poprawiają wrażliwość na insulinę u osób z cukrzycą typu 2. Częściowo, spowodowane jest to zapewne beta-glukanem, rodzajem rozpuszczalnego błonnika występującego w owsie.
Beta-glukan spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi po zjedzeniu miski owsianki, a przy okazji zyskujesz więcej energii. Spożywanie płatków owsianych może też zmniejszyć poposiłkową reakcję glukoza/insulina, poprawić wrażliwość na insulinę, utrzymać kontrolę glikemii i regulować poziom lipidów we krwi.
Płatki owsiane zawierają przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze w owsie, znane jako polifenole pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami, a co za tym idzie, mogą zmniejszyć ryzyko niektórych problemów zdrowotnych, związanych z procesem starzenia się. Żywność bogata w przeciwutleniacze chroni przed chorobami serca, udarem mózgu, cukrzycą i otyłością.
Płatki owsiane poprawiają odporność organizmu
Wspomniany już wcześniej beta-glukan nie tylko kontroluje poziom cukru we krwi, ale także wspiera zdrowie układu odpornościowego. Zwiększa produkcję makrofagów, które są odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników oraz komórek odpornościowych zwanych komórkami NK (natural killers), które chronią przed wirusami.
Płatki owsiane dbają o zdrowie jelit i serca
Owies zawiera prebiotyki, które pomagają utrzymać zdrowy mikrobiom jelitowy, także obniżać poziom cholesterolu LDL, co z kolei wspiera zdrowie serca.
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze mają płatki owsiane?
W 100 g płatków owsianych znajduje się ok. 370 kcal. Jeśli nie masz wagi, łatwo jest oszacować porcję płatków za pomocą łyżki. Jedna łyżka to ok. 10 g płatków owsianych.
W 100 g płatków owsianych znajduje się:
- węglowodany 60 g,
- błonnik 9,7 g,
- cukry proste 0,7 g,
- białko 13,2 g,
- tłuszcze 6,7 g.
Jakie płatki owsiane najlepiej jeść?
Rodzaje oferowanych w sprzedaży płatków owsianych wynikają ze sposobu ich przetworzenia. Wyróżniamy:
- płatki owsiane zwykłe – uzyskane poprzez zgniatanie obłuszczonych ziaren (mechanicznie pozbawionych łuski), są najmniej przetworzone, mają najwięcej wartości odżywczych, ale za to wymagają najdłuższego gotowania,
- płatki owsiane górskie – obłuszczone ziarno przed zgnieceniem poddane jest wcześniejszemu rozdrobnieniu, dlatego też wymagają krótszego gotowania,
- płatki owsiane błyskawiczne – uzyskuje się z pokrojonego owsa, które już zostało poddane obróbce termicznej; w procesie tym tracą niestety sporo składników odżywczych.
Im bardziej produkt przetworzony, tym ma mniej składników odżywczych, zatem najzdrowszym wyborem będą tutaj płatki owsiane zwykłe, a w drugiej kolejności górskie. Najszybsze do zrobienia są z kolei płatki owsiane błyskawiczne, jednak są one najmniej zdrowe.
Warto sięgać po dwa pierwsze rodzaje, ponieważ to gotowanie nie jest aż tak uciążliwe. Można także namoczyć płatki na noc, dzięki czemu staną się miękkie i szybciej będzie można przygotować śniadanie.
Podsumowanie
Płatki owsiane to przepyszny śniadaniowy produkt. Możesz zrobić owsiankę na ciepło np. na wodzie, mleku krowim lub roślinnym, lub na zimno np. z jogurtem. Dodając do niej owoce, orzechy, nasiona wzbogacasz nie tylko jej smak, ale także wartość odżywczą. A jeśli zależy Ci na większej ilości białka, dodaj odżywkę białkową.
Płatki owsiane to także super baza do omletów, batonów zbożowych, wypieków. Są wszechstronne, pożywne i oferują wiele korzyści zdrowotnych. Staraj się wybierać te najmniej przetworzone, aby nie tracić korzyści, jakie oferuje ten produkt.