Witamina C jest jednym z najbardziej znanych i najbardziej dostępnych przeciwutleniaczy, które przyjmuje się w celu ochrony przed infekcjami. Witamina C, nazywana także kwasem askorbinowym, występuje naturalnie w owocach i warzywach. Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy C?
Jak działa witamina C?
Witamina C jest rodzajem przeciwutleniacza. Pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają i niszczą zdrowe komórki. Pomaga również zwiększyć wchłanianie żelaza. Poważne niedobory witaminy C mogą prowadzić między innymi do szkorbutu, który stanowił zagrożenie jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Dziś tak duże niedobory witaminy C są rzadkością. Jeśli jednak z dziąseł często leci nam krew, rany goją się długo, bywamy zmęczeni, a nasza odporność pozostawia wiele do życzenia, może brakować nam właśnie witaminy C.
Jak dużo to za dużo?
Według National Institutes of Health, przeciętna dorosła osoba potrzebuje minimum 90 mg witaminy C dziennie. Coraz częściej słyszymy zlecenia, by przyjmować dużo większe dawki witaminy C, szczególnie w "dobie" koronawirusa. Czy to jednak bezpieczne?
Dlaczego ciężko przedawkować witaminę C?
Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, witaminy rozpuszczalne w wodzie nie gromadzą się w organizmie. Zamiast tego są transportowane do tkanek przez płyny ustrojowe, a ich nadmiar jest wydalany z moczem. Ze względu na to, że Twoje ciało nie magazynuje witaminy C ani nie wytwarza jej samodzielnie, ważne jest, aby codziennie spożywać pokarmy bogate w witaminę C.
Po drugie, witamina C, podobnie jak inne witaminy rozpuszczalne w wodzie, łatwo ulega zniszczeniu. Oznacza to, że obróbka cieplna, krojenie czy nawet przechowywanie owoców i warzyw, zmniejsza ilość zawartej w nich witaminy C.
Ile witaminy C za dużo?
W związku z tym, że witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, a Twoje ciało wydala jej nadmierne ilości w ciągu kilku godzin po spożyciu, dość trudne jest spożycie jej w nadmiernych ilościach. W rzeczywistości jest prawie niemożliwe, aby uzyskać zbyt dużo witaminy C z samej diety. U zdrowych osób każda dodatkowa ilość witaminy C, której organizm nie potrzebuje, zostaje usunięta wraz z moczem. Musielibyśmy zjeść jednego dnia aż 13 papryk lub 29 pomarańczy, aby osiągnąć górny limit witaminy C zalecany do spożycia. Przy czym musimy pamiętać, że w wielu sytuacjach nasze zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta, np. przy intensywnych treningach czy w czasie infekcji lub wzmożonego stresu, a także, gdy palimy papierosy. Spożycie zbyt dużej ilości witaminy C z diety jest więc niezwykle mało prawdopodobne.
Czy można przedawkować witaminę C, przyjmując ją w postaci suplementów?
Przyjmowanie suplementów zawierających witaminę C, zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu, nie przyczyni się do jej przedawkowania. Przyjęcie zbyt dużej dawki witaminy C jednorazowo może przyczynić się do problemów trawiennych, bólu brzucha i biegunki. W ten sposób organizm w szybki sposób pozbędzie się jej nadmiaru. Jeśli obserwujesz u siebie takie objawy po przyjęciu witaminy C, zmniejsz jej dawkę lub podziel na mniejsze porcje.
Co warto zapamiętać?
Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nie jest gromadzona przez organizm i nie może być wytwarzana przez organizm. Należy dostarczać ją codziennie wraz z dietą.
Jej odpowiednia ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Odgrywa także ważną rolę w gojeniu się ran, utrzymuje mocne kości i poprawia funkcjonowanie mózgu.
Przedawkowanie witaminy C jest niezwykle rzadkie i mało prawdopodobne. Jeśli przyjmujesz suplementy z witaminą C, postępuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.