Coraz więcej zapytań w naszych serwisach pochodzi od grupy wiekowej oscylującej wokół czterdziestego roku życia. Nie wiem, co wpłynęło na tak wyraźną mobilizację tychże roczników, ale tak czy inaczej, jest to pozytywny trend. Przeglądając zasoby Internetu, trafiłem na ciekawe badanie, które dotyczy spożywania tzw. junk food - śmieciowego jedzenia przez osoby po czterdziestym roku życia i jego wpływu na kondycję fizyczną.
Oczywiście wszyscy zgodnie stwierdzimy, że fast foody, słodycze, słodzone napoje itp. przysmaki nie są najlepszą opcją dietetyczną, a ich działanie na zdrowie bywa destrukcyjne. Nie ma co popadać również w skrajności, a truciznę od lekarstwa różni jedynie dawka, jak mawiał Paracelsus. Burger zjedzony raz w tygodniu, którego poprawimy niewielkim deserem, nie powinien zatem zatkać nam tętnic blaszką miażdżycową. Wracając jednak do tematu, omówmy zasygnalizowane badanie.
Badanie naukowe
Chiński Uniwersytet Medyczny w Tianjin zaprosił do badania ponad 5400 osób, które miały za zadanie ocenić swoją dietę przy pomocy kwestionariusza. Ankieta została skonstruowana w taki sposób, aby naukowcy mogli ocenić jakość spożywanych posiłków. Posiłki w diecie były ocenione pod kątem AGE (zaawansowane produkty glikacji), cukrów rafinowanych, tłuszczy trans. Przykładami tego typu produktów są smażone chipsy, frytki, ciasta, ciasteczka, słodycze oraz często napoje słodzone. Naukowcy podzielili badane osoby na 4 grupy, ze względu na ilość zjadanych produktów przetworzonych. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać test dynamometrem, który mierzył ich siłę ścisku. Badanie powtórzono po roku.
Wyniki badania
Uczestnicy badania, którzy spożywali najwięcej przetworzonej żywności, utracili największe wartości siły, jeżeli chodzi o siłę ścisku. Naukowcy doszli do wniosku, że ultraprzetworzone pokarmy, obfitujące w AGE upośledzają funkcję tkanki mięśniowej. W wyniku nagromadzenia się AGE w organizmie, mięśnie stają się słabsze, działają mniej sprawnie.
Wnioski z badania
Badacze zgodnie stwierdzili, że spożywanie wysokoprzetworzonej żywności nie sprzyja utrzymaniu optymalnej kondycji fizycznej. Jest to zagadnienie bardzo ważne, jeżeli chodzi o starzenie się i utrzymanie sprawności na lata. Wiek 40+ jest wiekiem kluczowym dla naszej przyszłej sprawności. Zazwyczaj jest to moment, gdzie wiele osób ogranicza aktywność fizyczną ze względu na brak czasu. Praca, firma, rodzina, zajmowanie się domem, potrafią skutecznie zagarnąć większość czasu, jakim dysponujemy w ciągu dnia. Sprzyja to m.in. spożywaniu szybkich przekąsek na mieście, które będą kiepską formą paliwa dla mięśni. Co więcej, wiek 40+ jest również tym momentem, gdzie jesteśmy podatni na zaniki naszych młodzieńczych nawyków, jak i rezygnacji z uprawiania sportu.
O czym należy pamiętać?
Po 40 roku życia należy szczególnie zadbać o jakość spożywanych pokarmów.
Śmieciowe jedzenie potrafi mocno ograniczyć nasze możliwości wysiłkowe.
Aktywność fizyczna i zdrowa dieta są podstawą utrzymania sprawności na kolejne lata.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.