Zwykliśmy postrzegać żywność głównie przez pryzmat „kalorii”, ewentualnie zawartości cukru, tłuszczu oraz obecności błonnika. W praktyce jednak w pokarmie, który spożywamy występuje niezliczona ilość związków, mogących wywierać rozmaity wpływ na organizm. Mam tutaj na myśli nie tylko witaminy i makro- oraz mikroelementy, ale szereg innych składników. Jednym z takich związków jest sorbitol, o którym mówi i pisze się niewiele, a który dość powszechnie występuje w konsumowanej przez nas żywności, a co najważniejsze - wpływa w pewien sposób na nasz organizm!
Czym jest sorbitol i jakie ma zastosowanie?
Sorbitol, jest związkiem należącym do polioli, czyli alkoholi cukrowych. Występuje naturalnie w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego takich jak wybrane owoce, a także używany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności (E-420) o właściwościach słodzących oraz środek utrzymujący wilgotność i zapobiegający krystalizacji. Jest o połowę mniej słodki od cukru i posiada zbliżoną wartość energetyczną, metabolizowany jest jednak inaczej i nie wywołuje istotnej reakcji ze strony insuliny.
Gdzie można go znaleźć?
Sorbitol, jak wspomniałem, obecny jest zarówno w przetworzonej żywności jak i świeżych i suszonych owocach oraz przetworach z nich otrzymanych (dżemach, powidłach oraz w musach). Obfitym jego źródłem są przede wszystkim bezcukrowe gumy do żucia, niektóre słodycze i batony proteinowe. Sporą jego zawartością charakteryzują się także śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki, jabłka i gruszki. Pewne jego ilości obecne są także w wiśniach, czereśniach i istotnie mniejsze – w owocach jagodowych.
Kto powinien go unikać?
Sorbitol oprócz pewnych zalet, które czynią z niego użyteczny dodatek do żywności, posiada również istotne wady. Otóż, podobnie jak inne poliole może wywoływać zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. Szczególnie wyraźne jest to u osób borykających się już z pewnymi predyspozycjami do wzdęć, gazów biegunek. W takich wypadkach już kilkugramowe dawki sorbitolu mogą wywoływać przykre objawy. Jeszcze gorzej sytuacja wygląda w przypadku osób borykających się z przypadłościami takimi jak zespół jelita drażliwego (IBS). Tutaj w skrajnych wypadkach już śladowe ilości tego związku będą źródłem uporczywych problemów. Są też jednostki, które znakomicie tolerują poliole, w tym również sorbitol i nawet przy wysokiej konsumpcji nie doświadczają żadnych przykrych konsekwencji…
Podsumowanie
Wiedza dotycząca właściwości sorbitolu, może być nie tylko ciekawostką. Informacje te mogą mieć zastosowanie praktyczne. Osoby, które z niewiadomych do końca powodów doświadczają pewnych komplikacji ze strony przewodu pokarmowego powinny uważnie rozejrzeć się, czy w ich diecie nie ma przypadkiem produktów zasobnych w ten związek. Może się bowiem okazać, że słabość do wspomnianych tutaj owoców czy batonów proteinowych (jakże chętnie ostatnio jadanych przez osoby będące „na diecie”), a nawet samo żucie gumy, za sprawą obecnego w tych produktach sorbitolu przyczynia się do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego uprzykrzając życie…
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.