Pieczywo stanowi istotny element jadłospisu większości mieszkańców naszego kraju. Pomimo, iż można spotkać się z wieloma teoriami łączącymi konsumpcję chleba z nadmierną masą ciała rozmaitymi problemami zdrowotnymi, to tak naprawdę większość dietetyków i lekarzy jest zgodna, że dobre jakościowo pieczywo stanowić może wartościowy element diety – równie tej odchudzającej. Problem polega na tym, że zdecydowana większość wyrobów piekarniczych dostępnych w sklepach jest niskiej jakości. Dlatego też warto pomyśleć o samodzielnym wypieku chleba. Jak się okazuje w praktyce – nie jest to wcale takie trudne…
W poszukiwaniu prawdziwego chleba…
Każdy kto kiedykolwiek próbował nabyć prawdziwy, razowy chleb oparty jedynie na podstawowych składnikach wie, że znalezienie takiego produktu zarówno w marketach, jak i nawet w niektórych piekarniach to nie lada wyczyn. Z jednej strony problem polega na tym, że większość rzekomo „dobrego” pieczywa swoja ciemną barwę sugerującą obecność nieoczyszczonej mąki zawdzięcza specjalnym dodatkom barwiącym, z drugiej natomiast kłopot tkwi w tym, że dzisiejsze chleby i bułki przypominają raczej wytwory chemicznej syntezy niż tradycyjnego wypieku. Wśród popularnych dodatków do pieczywa znaleźć można pozycje takie jak:
guma guar;
emulgatory;
regulatory kwasowości;
mąka pszenno-słodowa;
płatki ziemniaczane;
słód jęczmienny;
syrop glukozowo-fruktozowy;
cukier;
karmel;
gluten pszenny;
tłuszcz roślinny;
substancje konserwujące;
i wiele innych.
Więcej na temat jakości oferowanego w sklepach pieczywa oraz tego jak się je otrzymuje oraz jakimi wartościami się charakteryzuje można przeczytać w artykułach dostępnych pod poniższymi linkami:
Oczywiście wytrawni poszukiwacze są w stanie znaleźć pieczywo, które składa się jedyni z mąki (z przewagą tej nieoczyszczonej), wody, zakwasu i soli, ale nie każdy ma czas i cierpliwość by bawić się w takową eksplorację rynku. Co więc pozostaje? Cóż, rozwiązań jest kilka:
Pierwsza opcja zakłada wprowadzenie do diety zwykłych, popularnych produktów rynkowych, które maja w sobie choć drobny pierwiastek wartościowych składników. Jest to jakiś kompromis i ma swoje zalety.
Druga opcją jest całkowita rezygnacja z pieczywa. Tego typu rozwiązanie jednak nie każdemu będzie odpowiadać na dłuższą metę, nie każdy bowiem jest sobie w stanie wyobrazić życie bez chleba.
Opcja trzecia to samodzielny wypiek chleba. To rozwiązanie jest szczególnie korzystne i wcale nie tak czasochłonne jak mogłoby się wydawać, zwłaszcza jeśli posiada się specjalne urządzenie do wypieku chleba czyli tzw. „chlebowar”, choć i bez niego domowe ‘wyprodukowanie” pieczywa nie jest wcale takim karkołomnym przedsięwzięciem.
Dlaczego warto chleb wypiekać samodzielnie?
Istnieje przynajmniej kilka dobrych powodów, przez które samodzielny wypiek chleba jest opcja najlepszą z możliwych. Zdecydowanie najważniejsze jest to, że dzięki takiemu rozwiązaniu mamy możliwość dokonania starannej selekcji surowców i uwzględnienie tylko tych składników, które są niezbędne do wypieku albo też dodatkowo takich, którymi chcielibyśmy wzbogacić naszą dietę (mogą to być choćby rozmaite ziarna, orzechy, zioła i przyprawy). Jeśli wybierzemy opcje bardziej ambitną i wypieczemy chleb z użyciem zakwasu (w osobnym artykule opiszę jak przygotować zakwas w domowych warunkach), to dodatkowo otrzymamy pieczywo o nieprzeciętnie wysokiej wartości odżywczej i obniżonej zawartości składników niepożądanych takich jak kwas fitynowy, który zmniejsza wchłanianie ważnych składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, cynk czy magnez. Dodatkowym walorem chleba „na zakwasie” jest długa zdatność do spożycia - nawet po kilku dniach zachowuje pierwotną świeżość.
Nawet jeśli jednak wybierzemy rozwiązanie „po najmniejszej linii oporu” i skorzystamy z gotowych mieszanek dostępnych w sklepach, to i tak będzie to opcja nieporównywalnie lepsza niż zakup zwykłego chleba. Warunkiem oczywiście jest wybór dobrej jakościowo mieszanki chlebowej zawierającej mąkę nieoczyszczoną. Wbrew pozorom znalezienie takiego produktu nie jest trudne, nawet jeśli bazuje się jedynie na ofercie popularnych dyskontów spożywczych. Można w nich znaleźć nawet mieszanki pozwalające otrzymać chleb wysokobiałkowy, charakteryzujący się obniżoną ilością węglowodanów strawnych i zwiększoną zawartością błonnika.
Podsumowanie
Wnioski chyba dla każdego czytelnika są oczywiste: jeśli chcemy jeść dobre jakościowo pieczywo, to najlepiej byśmy wypiekali je samodzielnie. Oczywiście domowy chleb to nie jest „danie w pięć minut”, ale poświęcenie dodatkowej porcji czasu na jego przygotowanie jest inwestycją w zdrowie, o ile użyjemy odpowiedniej jakości składników. W kolejnych artykułach podam przykładową recepturę dobrego chleba oraz przedstawię krok po kroku jak otrzymać domowy zakwas.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.