Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Tatar wołowy - co warto o nim wiedzieć?

Tatar wołowy - co warto o nim wiedzieć?
Tatar to dość popularna w Polsce przystawka, przyrządzana z siekanego, świeżego mięsa wołowego, podawana najczęściej z surowym żółtkiem, cebulką i ogórkiem. Wbrew obiegowym przekonaniom, potrawa ta nie narodziła się jednak w naszym kraju. Dokładna historia tatara nie jest jednak znana. Co warto wiedzieć na jego temat? I czy warto włączyć go do menu?

Skąd wziął się tatar?

Tatar nazywany jest również befsztykiem tatarskim. To wręcz sztandarowe danie z czasów PRL. Dziś ponownie wraca do łask, a jego spożywanie staje się coraz bardziej popularne.

Jedna z historii mówi o tym, że tatar zawdzięcza swoją nazwę Hunom. Najeżdżając nowe ziemie mieli oni chować paski mięsa po siodłami. Pomiędzy bitwami siekali to mięso i zjadali z kradzionymi jajami. Potrawa ta miała dodawać im siły, by mogli dźwigać zbroję i podejmować walkę.

Historia mięsa ubijanego pod siodłem jest prawdziwa. Nie ma jednak nic wspólnego z tatarem. Nie wiadomo do końca, z jakiego powodu Tatarzy wkładali mięso po siodło. Często mówi się jednak o tym, że czyniono to, by chronić konie przed otarciami.

Za ojczyznę współczesnego tatara uznaje się Francję. Zarówno we wschodniej, jak i zachodniej kulturze potrawa ta jest znana i lubiana.

Sposób serwowania tatara jest jednak różny.

Przykładowo we Francji podaje się go z mięsa mielonego, a nie siekanego, z dodatkiem ostrych sosów. Często serwuje się go również z ziemniakami.

W Polsce tradycyjnego tatara przygotowuje się z siekanej polędwicy wołowej. Doprawiony jest delikatnie solą i pieprzem. Podawany najczęściej z surowym żółtkiem, bardzo często w towarzystwie siekanej cebulki oraz kiszonych lub konserwowych ogórków i pieczywa.

Wartość odżywcza tatara

Wartość odżywcza tatara może się nieco różnić, w zależności od sposobu podania oraz wykorzystanego do jego przygotowania mięsa.

Energia z tatara

100 gramów tatara przygotowanego z chudej wołowiny bez dodatku żółtka dostarcza około 120 kcal. Około 18 g białka i 5 g tłuszczów.

Tatar to dobre źródło pełnowartościowego białka.

Jeśli spożyjemy 100 g chudego mięsa wołowego z dodatkiem jednego żółtka, dostarczymy 24 gramy pełnowartościowego białka.

Surowe mięso charakteryzuje się lepszą dostępnością niektórych aminokwasów, a także witamin z grupy B – w tym B6 i B12.

Czerwone mięso jest również dobrym źródłem kreatyny oraz żelaza.

Dzięki zapasom kreatyny w mięśniach – zwiększa się zdolność do wykonywania intensywnych treningów. Mamy więcej siły, wolniej się męczymy i szybciej regenerujemy. Wołowina to świetne, naturalne źródło kreatyny.

Sto gramów chudej polędwicy wołowej dostarcza około 3mg żelaza. Żelazo jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Pierwiastek ten pełni w ludzkim organizmie bardzo ważne funkcje, przede wszystkim wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny, przez co warunkuje odpowiednie dotlenienie wszystkich tkanek i narządów. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi około 12 mg u mężczyzn i około 18mg u kobiet.

Wołowina zawiera także substancje takie jak l-karnityna, sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) oraz cholina i inozytol. Związki te uczestniczą w gospodarce lipidowej.

Jak przygotować tatar?

Przygotowanie dobrego tatara należy rozpocząć od zakupienia dobrej jakości mięsa wołowego. Bardzo ważne jest, aby mięso pochodziło z pewnego źródła i było świeże.

  1. Najlepiej zakupić świeżą porcję wołowiny w kawałku u zaufanego rzeźnika lub ewentualnie w markecie – mięso pakowane próżniowo.
  2. Następnie mięso należy posiekać. Dopuszcza się jego zmielenie. Jednakże tradycyjnie tatara podaje się z mięsa siekanego.
  3. W gotowych siekanych/mielonych mięsach mogą znaleźć się gorsze kawałki wołowiny. Kupując mięso w jednym kawału, wiemy dokładnie, co znajdzie się w naszym tatarze.
  4. Tatara najlepiej przygotowywać tuż przed podaniem. Osiągniemy wówczas najlepszy smak, mięso będzie również wyglądało lepiej.

Cała reszta to dodatki, które w głównej mierze zależą od naszych preferencji.

  1. Najczęściej tatara serwujemy z posiekaną cebulką, surowym żółtkiem jaja oraz solą i pieprzem.
  2. Na talerzu układamy posiekaną wołowinę, formując ją w mały kopczyk. Na szczycie tworzymy zagłębienie, które wypełniany surowym żółtkiem. Wokół mięsa umieszczamy dodatki. Całość należy oprószyć solą i pieprzem. Przed konsumpcją wszystkie składniki mieszamy.

W wersji francuskiej tatara podajemy z siekanymi kaparami i szalotką, świeżo tartym parmezanem, odrobiną musztardy dijon oraz oliwą z oliwek.

Czy jedzenie surowego mięsa jest bezpieczne?

Spożywanie surowego mięsa oraz żółtek jaj budzi wiele kontrowersji.

Istnieje dużo mniejsze ryzyko zatrucia się surowym  mięsem wołowym niż mięsem z kurczaka czy wieprzowiną. Tej ostatniej nie należy jadać na surowo. W przypadku wołowiny należy zadbać o dobre źródło mięsa, pewność, że było ono przebadane, a także o jego świeżość.

W przypadku surowych jaj należy zachować ostrożność związaną z możliwością zatrucia się Salmonellą. Bakteria ta występuje jednak najczęściej na skorupce jaj a nie w ich wnętrzu. Zawsze więc przed użyciem surowego jaja, skorupkę należy sparzyć wrzątkiem.

Podsumowanie

Tatar to ciekawa forma przekąski lub posiłku. Stanowi wartościowe źródło białka, żelaza, kreatyny oraz witamin z grupy B. Sięgając po tatara należy zadbać o jak najwyższą jakość i świeżość mięsa wołowego.