Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Truskawki – owoce zdrowia i … miłości

Truskawki – owoce zdrowia i … miłości
Podobno podzielenie na pół i podarowanie jej do zjedzenia wybrankowi płci przeciwnej gwarantuje rychłe zakochanie. Dzięki temu, że często przybiera kształt serca, a barwą jej jest intensywna, głęboka czerwień stała się symbolem Wenus, bogini miłości. Uważana za afrodyzjak i z tego powodu w okresie średniowiecznej Francji podawana była nowożeńcom do zup. Za to w starożytnym Rzymie traktowana jako lekarstwo na wiele schorzeń, począwszy od nieświeżego oddechu aż po choroby krwi. Doskonale smakuje sama lub też w połączeniu z gorzką czekoladą czy bitą śmietaną. O czym mowa? Oczywiście o truskawce!

Choć panuje przekonanie, że aby dostarczyć organizmowi witaminy C należy jeść przede wszystkim cytrusy, to truskawki biją m.in. pomarańcze na głowę. Nie dość, że są bardziej zasobne w tę witaminę, to zawierają łagodzący objawy reumatyzmu i artretyzmu kwas salicylowy, a także mają dość wysoką zawartość kwasu foliowego, a także potasu. Są zasobne w biotynę – co służy włosom i paznokciom. Do tych zalet należy dodać wysoką zawartość błonnika i wysoki poziom przeciwutleniaczy.

Truskawka truskawce nie równa

Choć obecnie zarówno na rynkowych straganach, jak i w marketach aż roi się od truskawek, to niestety wiele z nich zachwyci tylko wyglądem – duże, jędrne, soczyście czerwone. Walory smakowe i prozdrowotne często pozostawiają wiele do życzenia.

Jak wybrać dobry owoc? Przede wszystkim sprawdź, czy pochodzi on z uprawy organicznej. Nie kupuj truskawek nieorganicznych, gdyż są one intensywnie pryskane pestycydami, których pozostałości (nawet po dokładnym umyciu) pozostają na owocach.

Jeżeli kupujesz truskawki w markecie - zapakowane w folię lub plastikowy pojemniczek - sprawdź koniecznie, czy nie ma na nich żadnych oznak pleśni, dziwnie wyglądających przebarwień. Jeśli choć jeden z owoców w pakiecie wygląda podejrzenia – zrezygnuj z zakupu.

Staraj się kupować tylko świeże owoce. Jak je rozpoznać? Mają zielone szypułki, są „pulchne”, jędrne, o wyraźnej barwie i – co ważne – typowym zapachu. Truskawki nie dojrzewają po zerwaniu, nie kupuj więc owoców niedojrzałych (zielonych/niedobarwionych), gdyż będą kwaśne.

Bardzo często malutkie owoce są odrzucane przez kupujących z racji tego, że prezentują się mniej atrakcyjnie. Niesłusznie. Niejednokrotnie są one bardziej aromatyczne i słodsze niż te wyrośnięte.

Na zdrowie! 

Truskawki są najsmaczniejsze wtedy, gdy są świeże. Należy je umyć pod bieżącą zimną wodą, a następnie można je przechowywać w temperaturze pokojowej (przez kilka godzin), lodówce (na najniższej półce, do dwóch dni) oraz mrozić, jednak to nie poprawia ich walorów smakowych. Zbyt długie „płukanie” truskawek sprawia, że tracą smak, staje się „rozwodniony”.

Jeżeli chcesz zamrozić truskawki, to opłucz je, delikatnie osusz, usuń szypułki, ułóż na płaskiej powierzchni, zamroź. Następnie umieść w szczelnym pojemniku/woreczki, usuń całe powietrze i tak zabezpieczone przechowuj w zamrażarce do około 6 miesięcy.

Owoce truskawki nie dość, że pyszne, to są jeszcze niezmiernie zdrowe, bogate w witaminy  i minerały. Około 90% ich składu stanowi woda, co zapewnia niską wartość odżywczą: 100 gramów tego przysmaku to tylko 32 kalorie. Zatem należy się nimi nacieszyć i uwzględnić w diecie, gdyż są jedną z najzdrowszych letnich przyjemności.

Smacznego! :-)