Nowe światło na to zagadnienie rzuca interesująco zaplanowane badanie
Do dość ciekawych wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Ulm, którzy zaprosili do wzięcia udziału w badaniu 74 osoby z chorobą Alzheimera oraz 158 osób zdrowych w wieku 65 – 90 lat. W ramach eksperymentu uczestnicy zostali poddani specjalnemu treningowi neuropsychologicznemu, dzięki któremu badacze określili ich kondycję psychiczną.Następnie autorzy na podstawie specjalnej ankiety zebrali informacje na temat trybu życia i zwyczajów żywieniowych uczestników, po czym określili współczynnik masy ciała (BMI) i poddali ich badaniom krwi mającym na celu określić poziom wybranych witamin.
Wyniki
Okazało się, że osoby z rozwiniętą demencją miały obniżony poziom karotenoidów oraz witaminy C, a ich dieta była najbardziej uboga w warzywa i owoce. W przypadku osób cieszących się lepszą kondycją psychiczną zauważono sytuację odwrotną: poziom beta karotenu i kwasu askorbinowego był wyższy i spożycie owoców i warzyw – większe. Wyniki tego badania nie są rozstrzygające, ale wskazują na dość prawdopodobną zależność pomiędzy dietą, a ryzykiem zmian neurodegeneracyjnych i zaburzeniem funkcji takich jak pamięć czy koncentracja.
Wnioski
Chociaż badanie przeprowadzone zostało z udziałem osób starszych, to warto mieć na uwadze, że proces starzenia się mózgu rozpoczyna się o wiele wcześniej, a zdaniem niektórych naukowców nieraz już u osób stosunkowo młodych zauważyć można nasilony ubytek komórek układu nerwowego oraz spowolnienie procesu neurogenezy (neurogeneza - powstawanie nowych komórek nerwowych). Szacuje się, że pomiędzy 30. a 40. rokiem życia tracimy średnio około 100.000 neuronów w ciągu doby! Jeśli istnieje szansa by proces ten spowolnić poprzez zwiększenie spożycia warzyw i owoców, to chyba warto z niej skorzystać.