WOW! PROMOCJA BLACK FRIDAY -50%! -50% na wszystkie plany dieta i trening z kodem "BLACKFRIDAY" Skorzystaj z promocji

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Warzywa i owoce, których nie należy trzymać w lodówce?

Warzywa i owoce, których nie należy trzymać w lodówce?
Lodówka jest urządzeniem pomagającym utrzymać świeżość i zdatność do spożycia wielu artykułów żywnościowych, zwłaszcza świeżych i nieprzetworzonych technologicznie. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie produkty nadają się do tego by je w niej przetrzymywać. Niektórym pokarmom taki sposób przechowywania po prostu szkodzi, a wśród nich znaleźć można wiele warzyw i owoców.

Ziemniaki

Trzymanie ziemniaków w lodówce na szczęście nie jest szczególnie częstą praktyką. Warzywa te zupełnie się do tego nie nadają. Nie tylko brudzą powierzchnie lodówki i zajmują w niej sporo miejsca, to na dodatek pod wpływem niskiej temperatury szybko zmieniają smak – stają się nieprzyjemnie słodkawe i ciemnieją po ugotowaniu. Ziemniaki najlepiej jest przechowywać w temperaturze nie niższej niż 7 °C. Z drugiej strony niezbyt dobrze znoszą one także temperatury wysokie, co też jest pewnym problemem. Najlepsza dla ziemniaków jest temperatura około 12 °C.

Pomidor

Pomidory to warzywa (a w zasadzie, z botanicznego punktu widzenia – owoce), które zdecydowanie nie lubią niskiej temperatury. Tak więc w lodówce pomidory mogą po prostu zepsuć się szybciej (niż np. w sytuacji, w której przechowywane są w wiklinowym koszyku w temperaturze pokojowej), a nawet jeśli tak się nie stanie, to z pewnością po przechłodzeniu nie będą szczególnie smakowite…

Ogórki

Ogórki w zasadzie można przechowywać w lodówce, ale tylko jeśli panująca tam temperatura jest względnie wysoka i wynosi nie mniej niż 7 – 8 °C. Jeśli sytuacja wygląda inaczej, to niestety wspomniane warzywa mogą na tym stracić. Ogórki zatem – podobnie jak pomidory - najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Do lodówki natomiast włożyć można je wtedy, gdy zostaną pokrojone, bo w takiej formie, w pokojowych warunkach mogą zepsuć się szybciej.

Brzoskwinie

Brzoskwinie i nektarynki to niezwykle delikatne i soczyste owoce, z którymi trzeba obchodzić się z należytą starannością. Wbrew pozorom jednak lodówka to nie jest najlepsze miejsce do ich przechowywania, chłód sprawia bowiem, że tracą swój charakterystyczny koloryt i niepowtarzalny zapach, a ich miąższ staje się suchy i ginie jego charakterystyczna słodycz. To owoce, które lubią słońce i ciepło, ale też w przypadku których nie należy zbytnio ociągać się z konsumpcją.

Owoce egzotyczne

Egzotyczne owoce można trzymać w lodówce, ale należy pamiętać, że pod wpływem działania niskiej temperatury najczęściej zmieniają one swój wygląd i stają się nieapetyczne. Efekt ten występuje zwłaszcza w przypadku bananów, które po schłodzeniu niekiedy nawet w ciągu kilkunastu godzin ciemnieją. Na szczęście zmiana kolorytu skórki nie wpływa negatywnie na smakowitość owoców i ich trwałość.