Lato to czas na odkrywanie ciała i wygrzewanie się na słońcu. Niestety nosząc krótkie spódniczki, na światło dzienne wychodzą wszystkie nasze niedoskonałości. Zwłaszcza w tym roku, po wielu miesiącach życia w zamknięciu i w stresie, wiele kobiet częściej sięgało po komfortowe jedzenie czego efekty widać na skórze - cellulit!
Dieta a cellulit
Nieestetycznie wyglądająca "pomarańczowa skórka", to nic innego jak nieprawidłowo rozmieszczona tkanka tłuszczowa. Powodem powstawania cellulitu może być gromadzenie się tłuszczu pod skórą oraz zatrzymanie wody w organizmie, spowodowane również nieodpowiednią dietą. Które pokarmy mogą zwiększać prawdopodobieństwo pojawienia się cellulitu?
Cukier
Wiemy, że cukier jest źródłem pustych kalorii. Nadmiar spożywanego cukru "zamienia" się w tłuszcz i gromadzi się pod skórą. Wbrew pozorom cukier nie znajduje się tylko w słodyczach, ale także w różnego rodzaju sosach, gotowych daniach czy napojach. Unikaj gotowych potraw i sama przyrządzaj posiłki z najlepszej jakości produktów.
Sól
Sól spożywana w dużych ilościach zatrzymuje wodę w organizmie. Sprzyja też rozszerzaniu się tkanek tłuszczowych oraz pochłanianiu nadmiaru płynów, które gromadzą się pod skórą. Chcąc ograniczyć spożywanie soli, czytaj etykiety spożywanych produktów, ponieważ sól tak samo, jak cukier często dodawana jest jako polepszacz smaku.
Tłuszcze trans
Tłuszcze trans występują w smażonych potrawach i margarynie. Produkty takie jak chipsy, krakersy, pączki i wszelkiego rodzaju ciasteczka są nie tylko niezdrowe, ale także mogą uwydatniać widoczność cellulitu. Najlepiej całkowicie wyeliminuj z diety słodycze i słone przekąski.
Żywność przetworzona
Przetworzona żywność pełna jest wyżej wymienionych składników, które jedzone w nadmiarze mogą powodować problemy zapalne w organizmie oraz przyczyniać się do wzrostu masy ciała. Dodatkowo żywność przetworzona może zwiększać produkcję hormonów, powodując skoki poziomu cukru i tym samym powodować wzrost komórek tłuszczowych, zatrzymywanie płynów i oraz magazynowanie toksyn w organizmie.
Nabiał
Produkty mleczne zawierają naturalnie występujące hormony, które przyczyniają się do nadmiernej produkcji tłuszczu w organizmie. Tłuszcz ten gromadzi się między skórą a tkanką łączną, tworząc tzw. pomarańczową skórkę. Ogranicz spożywanie nabiału do dwóch porcji tygodniowo.
Ograniczenie powyższych produktów powinno pomóc uelastycznić i wygładzić skórę. Jedz zdrowo, pij dużo wody i pamiętaj o regularnych ćwiczeniach, które pozwolą pozbyć się tkanki tłuszczowej i nadadzą skórze promienności i blasku!
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.