Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko umożliwia zachowanie zdrowia i szczupłej sylwetki, ale wpływa także na wygląd włosów. Jeśli Twoje włosy są kruche, łamliwe, pozbawione połysku, a co gorsza wypadają w zatrważających ilościach – powinnaś przeanalizować swój jadłospis pod kątem niedoborów ważnych składników odżywczych. Na nic zdadzą się kosztowne kosmetyki czy zabiegi fryzjerskie, jeśli nie zadbasz o swój organizm od wewnątrz. Poniżej przedstawiam listę produktów żywnościowych, które należy uwzględnić w swoim jadłospisie, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia problemów z kondycją włosów.
Źródła biotyny
Zwłaszcza w przypadku stosowania nieprzemyślanych, monotonnych i restrykcyjnych diet odchudzających powstają w organizmie niedobory biotyny, które objawiają się między innymi znacznym pogorszeniem kondycji włosów, a nawet ich wypadaniem. Dlatego jeśli chcesz mieć piękne włosy, uwzględnij następujące pokarmy: jaja (nigdy na surowo – takie zawierają bowiem awidynę, które wiąże biotynę i czyni ją zupełnie nieprzyswajalną dla naszego organizmu), chude mięsa (korzystnie gotowane lub pieczone), nabiał i przetwory mleczne (szczególnie polecane są naturalne przetwory fermentowane np. jogurty i kefiry). Badania naukowe potwierdzają, że biotyna wzmacnia wielokomórkowe struktury, jakimi są mieszki włosowe, zapobiegając wypadaniu włosów.
Źródła zdrowych kwasów tłuszczowych
Wiele osób panicznie objawia się tłuszczu w diecie, a tymczasem niedobory wybranych kwasów tłuszczowych mogą mieć dla naszego organizmu poważne konsekwencje, co z kolei niewątpliwie odbija się także na wyglądzie i formie włosów, skóry czy paznokci. Dlatego na stałe w Twoim jadłospisie powinny znaleźć się tłuste ryby morskie, np. łosoś (korzystnie pieczony lub gotowany na parze), które stanowią naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega 3. Badania pokazują, że zwłaszcza u mężczyzn dotkniętych łysieniem, obserwuje się wzrost stężenia prostaglandyn D2 lub PGD2, który może być skutecznie hamowany przez kwas tłuszczowy EPA (eikozapantenowy), należącego właśnie do rodziny omega 3. Aby mieć gęste i silne włosy, pamiętaj o uwzględnieniu w swoim menu tłustych ryb morskich, oleju lnianego, a także orzechów włoskich.
Nie wszystkie tłuszcze działają korzystnie
Chociaż wybrane kwasy tłuszczowe działać mogą korzystnie na kondycję włosów, to nadmiar niektórych z nich okazać się może wysoce niekorzystny. Warto uważać na produkty żywnościowe będące źródłem kwasów omega 6 (oleje: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z pestek winogron, margaryny), których spożycie w ostatnich latach znacznie się zwiększyło w krajach rozwiniętych i rozwijających się, a które dostarczane w namiarze zwiększać mogą produkcję prozapalnych prostaglandyn i upośledzać metabolizm kwasów omega 3. Chociaż kwasy omega 6 stanowią niezbędny element diety, to współczesnym problemem okazuje się być zbyt wysoki ich udział ww. stosunku do spożycia wspomnianych wcześniej kwasów omega 3.
Źródła witaminy D
Choć kwestia ta nie została jednoznacznie wyjaśniona, to okazuje się, że niedobory witaminy D znacznie pogarszają kondycję włosów, przyczyniając się do zahamowania ich wzrostu oraz mogą stanowić jedną z przyczyn łysienia. Dobrymi źródłami witaminy D są ryby morskie, a także przetwory mleczne (a dokładnie tłuszcz mleczny), dlatego nie powinno ich zabraknąć w Twojej diecie. Warto także uwzględnić ekspozycję ciała na działanie promieni słonecznych – organizm pod wpływem działania promieni UV posiada zdolność syntetyzowania witaminy D. W okresie jesienno-zimowym można także rozważyć suplementację, ostatnio opublikowane raporty wyraźnie wskazują na to, że niedobory tej witaminy są bardzo powszechne.
Źródła żelaza
Szczególnie Paniom, które skarżą się na wypadanie włosów, zaleca się przeanalizowanie jadłospisu pod kątem niedoboru żelaza, którego najlepszym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza wołowina i wybrane podroby (wątróbka). Żelazo wpływa w sposób istotny na wzrost włosa oraz prawidłowe funkcjonowanie mieszków włosowych. Jeżeli zatem obserwujesz u siebie postępujący problem związany z wypadaniem i osłabieniem włosów – zgłoś się do lekarza, gdyż może to być objaw poważniejszego schorzenia, jakim jest anemia. Z pewnością dobrym pomysłem jest okresowe monitowanie poziomu żelaza, (a także hemoglobiny) we krwi. Badania naukowe wskazują, że znaczna część aktywnych fizycznie i odchudzających się kobiet cierpi na niedobory tego pierwiastka i powinna bądź zmodyfikować swoją dietę, bądź w razie potrzeby wprowadzić dodatkową suplementację.
Źródła pozostałych składników wpływających na włosy
Wymienione powyżej składniki pokarmowe stanowią najczęstsze przyczyny problemów z włosami. Nie zapominajmy jednak, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne są również inne elementy, takie jak składniki mineralne (w tym cynk i miedź istotne z perspektywy kondycji włosów) czy związki o charakterze antyoksydacyjnym (w tym także witamina E). Wszelkie niedobory źle odbijają się na wyglądzie włosów, skóry czy paznokci – organizm musi bowiem rozdysponować dostarczane mu składniki zgodnie z hierarchią potrzeb – a przecież piękne i błyszczące włosy nie są czynnikiem determinującym przeżycie…
Jeżeli więc zależy Ci na urodzie i zdrowych pięknych włosach, odżywiaj się mądrze! Pamiętaj o urozmaiceniu jadłospisu i zaspokajaniu potrzeb organizmu na składniki o charakterze nieenergetycznym, takich jak witaminy i minerały. Możesz to zrobić, uwzględniając w diecie m.in. produkty wymienione w tym artykule. Odpowiednio zbilansowana dieta to klucz do sukcesu, bez niej zarówno kosmetyki jak i preparaty w kapsułkach nie przyniosą oczekiwanych rezultatów. Dlatego zachęcam do zwracania uwagi na spożywane pokarmy i poznawania zasad zdrowego żywienia.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.