Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Masło orzechowe w diecie fit...

Masło orzechowe w diecie fit...
Popularność masła orzechowego w diecie osób dbających o sylwetkę pojawiła się już kilka lat temu. Trwa nadal i nic nie zapowiada, aby miała przeminąć. Na temat maseł orzechowych pojawił się już niejeden artykuł. Dziś chciałabym przybliżyć praktyczne zastosowanie tego produktu w kuchni.

 

Pod pojęciem masła orzechowego mam na myśli  nie tylko najbardziej popularne produkty z orzechów arachidowych, ale także masła migdałowe, z nerkowców czy z orzechów laskowych lub pistacji.

Masła orzechowe mają pewne walory, ze względu na które można rozważyć ich włączenie do diety. Mowa tu o obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych (jednak głównie Omega6), witaminy E, witamin z grupy B, magnezu oraz białka.

Warto jednak pamiętać, że masła z orzechów arachidowych mogą być produktem alergizującym. Decydując się na włączenie masła orzechowego do diety zadbajmy o jego jakość. Na rynku obecne są, z coraz większą dostępnością, masła składające się w 100% z orzechów, bez dodatku tłuszczy utwardzanych oraz cukru. Do wyboru mamy nie tylko masła z orzechów ziemnych, ale także z migdałów, nerkowców oraz pistacji. Jeśli mamy możliwość wbierajmy masła z orzechów nieprażonych. Podgrzewanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych doprowadza do zamian degeneracyjnych w ich strukturze i w efekcie mogą stać się dla nas toksyczne.

Pamiętajmy również, że masła orzechowe są produktem smakowitym i łatwo stracić umiar przy ich konsumpcji. Ich wysoka kaloryczność może być zarówno plusem jak i minusem. Z jednej strony łatwo stracić kontrolę i przekroczyć bardzo mocno bilans kaloryczny, z drugiej strony mogą stanowić pomoc dla osób, którym trudno przejeść wymaganą kaloryczność pożywienia.

Jak możemy wykorzystać masła orzechowe w praktyce?

Poza podjadaniem masła orzechowego prosto ze słoiczka, co jest chyba najbardziej zgubnym wyborem, możemy użyć go do przygotowania wielu ciekawych potraw.

Klasyka gatunku to tosty, wafle ryżowe lub omlety/naleśniki smarowane masłem orzechowym i obkładanie plasterkami banana.

Masła orzechowe mogą stanowić również idealny dodatek do jaglanki lub owsianki.

Masło orzechowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast (najlepiej takich, które nie wymagają pieczenia) oraz lodów, a także wszelkiego rodzaju kremów.

Gdy przygotowujemy domowe lody z mrożonych bananów, możemy dodać łyżkę masła orzechowego. Wzbogacimy je w ten sposób w zawartość tłuszczy, a także podniesiemy walory smakowe.

 

Masła orzechowe mogą być bazą do spodów ciast lub kremów, którymi przekładamy warstwy. Najprostszym z pomysłów jest zmiksowanie namoczonych, suszonych daktyli razem z masłem orzechowym. Otrzymamy idealny krem do posmarowania ciasta lub omleta. Uwaga, krem jest bardzo słodki i uzależniający.

Pomysł na zastosowanie masła orzechowego w deserach znajdziemy w poniższych przepisach Kuchni SFD:

http://www.sfd.pl/Wega%C5%84skie_ciasto_jaglane_Snickers__bez_pieczenia_oraz_cukru!-t1117703.html

http://www.sfd.pl/Praliny_by_Malinowa-t1002132.html

Masło orzechowe sprawdzi się także jako baza do wypieku ciasteczek. Pamiętajmy jednak, podczas pieczenia kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach utleniają się. Przepisy, w których pieczemy ziarna, orzechy, masła na ich bazie, nie powinny stanowić stałego elementu diety.

Masła orzechowe znajdują zastosowanie nie tylko w potrawach przygotowywanych na słodko, ale także w wytrawnych potrawach mięsnych lub wegetariańskich.

Jednym z ciekawszych pomysłów jest przygotowanie do mięsa lub sałatki sosu na bazie masła orzechowego. Masło orzechowe należy zagotować z mlekiem kokosowym, sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz przyprawami.

Masło orzechowe jest również składnikiem potrawki z kurczaka po afrykańsku.  Jest to pierś z kurczaka duszona z curry, passatą, cieciorką i masłem orzechowym.

Masła orzechowego możemy użyć również do przygotowania pikantnej pasty do pieczonych udek. Pasta ta dodaje mięsu pikanterii i cudownego orzechowego aromatu oraz smaku. Udka natarte przyprawami piecze się ponad godzinę. Po tym czasie na każdym z udek należy rozetrzeć łyżeczkę masła orzechowego i piec jeszcze 10 min.

Podsumowując, masła orzechowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Wzbogacają smak potraw i zwiększają ich smakowitość. Z tego powodu trzeba rozważnie je dawkować. Na uwadze należy mieć również fakt, że stanowią one bogate źródło kwasów nienasyconych, które pod wpływem pieczenia ulegają zniszczeniu i stają się dla nas toksyczne. Z tego względu pieczone, czy prażone orzechy nie powinny stanowić podstawy diety, mogą być jednak smacznym dodatkiem.

 

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę