Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Czy batonik typu „musli” to dobry pomysł?

Czy batonik typu „musli”  to dobry pomysł?
W ostatnim czasie można zauważyć wyraźny zwrot w stronę „zdrowej żywności”. Producenci starają się wychodzić na przeciw oczekiwaniom klientów oferując coraz większą gamę artykułów wyróżniających się z jednej strony obniżoną kalorycznością, a z drugiej - wysoką wartością odżywczą i zdrowotną. Do produktów przedstawianych jako zdrowe i wartościowe należą także niektóre słodycze takie jak popularne ostatnio – batoniki musli. Czy jednak regularne ich podjadanie faktycznie jest dobrym pomysłem?

 

Ulepszone słodycze?

Wszyscy wiemy, że słodycze nie są zdrowe i że objadanie się nimi nie sprzyja pracy nad estetyką sylwetki. Świadomość dotycząca tego faktu dla wielu osób staje się motywacją do tego, by zmienić swoje nawyki żywieniowe i pozbyć się nadmiaru kilogramów. Producenci żywności doskonale zdają sobie sprawę z tego, że w społeczeństwie przybywa jednostek zainteresowanych tym by jeść lepsze i zdrowsze produkty i starają się wyjść naprzeciw tym oczekiwaniom również w przypadku słodkości. W efekcie tego w ostatnim czasie można zauważyć „wysyp” coraz to nowych wyrobów cukierniczych aspirujących do miana bycia produktem – jak to się ładnie mówi – „fit”. Sztandarowym przykładem może być tutaj batonik „musli”, a raczej cała gama tego typu artykułów cieszących się rosnącym zainteresowaniem właśnie ze względu na – podobno – wysoką wartość odżywczą i zdrowotną. Tak to przynajmniej z pozoru wygląda, a jak jest naprawdę?

Co siedzi w środku?

Sugerując się pierwszym wrażeniem jakie robią batoniki typu musli można ulec złudzeniu, że to w zasadzie dobrze zbilansowane, pełnowartościowe posiłki. Przekonuje do tego obecność pełnoziarnistych komponentów zbożowych, suszonych owoców i niekiedy także – mleka. Produkty tego typu zawierają błonnik, witaminy i charakteryzują się stosunkowo niską zawartością tłuszczu. Nic tylko jeść i cieszyć się plażową formą i nienagannym zdrowiem.  Niestety kiedy zlustrujemy uważnie etykiety batoników zbożowych typu „musli” natychmiast entuzjazm ostygnie i pojawią się  wątpliwości… Sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy - to wbrew pozorom nieodłączne składniki tego typu słodkości stanowiące średnio 1/3 ich całkowitej masy.  . Niektóre produkty „wzbogacone” bywają dodatkowo o inne niechlubne dodatki, takie jak – o zgrozo – utwardzony tłuszcz roślinny będący źródłem szkodliwych izomerów trans, których obecność w zasadzie dyskwalifikuje produkt żywnościowy aspirujący do miana bycia „zdrowym”.

Wnioski

Batoniki typu musli to nic więcej jak tylko słodycze i w takich kategoriach winny być traktowane. To że są źródłem błonnika a niekiedy także – witamin, wiele w tej kwestii nie zmienia. Oczywiście są one lepszym rozwiązaniem niż pączki czy ptysie, ale wiara w to, że można się nimi zajadać bezkarnie jest mocno naiwna i prowadzić będzie do niezbyt pożądanych konsekwencji.