U osób otyłych obserwuje się niedobór „dobrych” bakterii jelitowych, przy jednoczesnym przeroście „złych” bakterii jelitowych. Te drugie mogą powodować pogorszenie trawienia, nudności, zwiększenie apetytu, bóle głowy, prowadząc z czasem do rozwoju chorób metabolicznych, takich jak: cukrzyca typu 2 czy oporność na leptynę.
Bakterie jelitowe regulują procesy trawienne zapobiegając biegunkom i zaparciom. Fermentują niestrawione składniki pożywienia, wpływają na przyswajalność substancji odżywczych, a także chronią przed wniknięciem do krwiobiegu szkodliwych substancji oraz rozkładają karcynogeny i toksyny obecne w żywności. Bakterie jelitowe wspomagają przekształcania nieaktywnego hormonu tarczycy T4 do aktywnej formy T3.
Jak widać są one nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ostatnie badania sugerują również, że bakterie bytujące w jelicie cienkim i grubym człowieka, wpływają na proces gromadzenia tkanki tłuszczowej.
Co może wpływać na pogorszenie stanu flory bakteryjnej?
Czynnikiem silnie wpływającym na stan flory bakteryjnej jest stres. W wyniku stresu organizm wydziela kortyzol, który może mieć wpływ na zmniejszenie wydzielania soku trawiennego w żołądku, a tym samym na pogorszenie trawienia. Stres może wpływać również na pogorszenie pracy jelit oraz zwiększenie ich przepuszczalności.
Destrukcyjny wpływ na florę bakteryjną mają również antybiotyki. Niszczą one nie tylko złe bakterie, ale również te dobre. Zanim zdecydujemy się na przyjmowanie antybiotyków, powinniśmy zastanowić się, czy na pewno tego potrzebujemy. Jeśli musimy przyjmować antybiotyki, powinniśmy zadbać o odpowiednie suplementy zawierające bakterie kwasu mlekowego.
Wpływ na florę bakteryjną wywiera również dieta. Spożywanie dużej ilości produktów mocno przetworzonych, ubogich w błonnik, naturalnie występujące bakterie, a bogatych w substancje chemiczne, zagęstniki, konserwanty, może zaburzać prawidłową pracę jelit.
W dotychczasowych badaniach odkryto, że skład mikroflory bakteryjnej jelit u osób o prawidłowej masie ciała jest odmienny niż u osób z nadwagą. W badaniu przeprowadzonym w 2006 roku w Ley ustalono, że w przewodzie pokarmowym osób szczupłych dominują bakterie z grupy Bacteroides. Z kolei flora bakteryjna osób otyłych zawiera więcej bakterii z grupy Firmicutes. Zaobserwowano również, że wraz z redukcją nadmiernej masy ciała nastąpiły korzystne zmiany w mikroflorze jelit.