Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Fukoksantyna: niedoceniany spalacz tłuszczu?

Fukoksantyna: niedoceniany spalacz tłuszczu?
Nazwa „fukoksantyna” pojawia się raz po raz w pytaniach zadawanych na internetowych forach, ale fachowych opinii na jej temat jest jak na lekarstwo. Substancja ta podobno wspomagać ma proces odchudzania, zarówno jednak mechanizm jej działania jak i potencjalna skuteczność chyba dla większości czytelników tego artykułu stanowią zagadkę. Ponieważ sezon plażowy sprzyja poszukiwaniom skutecznych sposobów redukcji tkanki tłuszczowej, warto przybliżyć kilka aspektów związanych z potencjalnymi właściwościami tego związku.

Fukoksantyna należy do karotenoidów i występuje naturalnie w wodorostach nadając im charakterystyczny, brunatny kolor. Ma właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizuje wolne rodniki, których nadmiar może przyczyniać się do występowania rozmaitych chorób. Najciekawsze wydaje się jednak możliwe odchudzające działanie tego związku. W badaniach przeprowadzonych na gryzoniach zastosowanie fukoksantyny wiązało się z wyraźnym spadkiem poziomu tkanki tłuszczowej. Nie tylko efekt w postaci redukcji masy ciała, ale przede wszystkim mechanizm działania fukoksantyny wydaje się szczególnie interesujący.

Fukoksantyna najprawdopodobniej zwiększa ekspresję termogeniny (UCP-1), białka które – upraszczając – nasila wydatkowanie energii. Co szczególnie interesujące fukoksantyna oddziałuje bezpośrednio na tkankę tłuszczową białą, nie wywołując przy tym pobudzenia układu nerwowego i charakterystycznej dla większości „spalaczy tłuszczu” stymulacji układu nerwowego i pobudzenia. Karotenoid ten może być więc stosowany przez osoby z nadciśnieniem czy nadwrażliwością na kofeinę. Biorąc pod uwagę dodatkowe właściwości tego związku, jak choćby korzystny wpływ na dostępność kwasów tłuszczowych omega 3 włączenie go do suplementacji może być całkiem sensowne.

Badania przeprowadzone na modelu zwierzęcym nie zawsze mają jednak przełożenie na ludzi. Niecałe dwa lata temu zostały jednak opublikowane wyniki eksperymentu z udziałem otyłych kobiet. Okazało się, że 8mg fukoksantyny wyraźnie zwiększa wydatkowanie energii. Co prawda wyniki uzyskane w tym badaniu wydają się dość kontrowersyjne, jednak trzeba przyznać, że stanowią one pewien argument na korzyść stosowania fukoksantyny w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Jest to jednak raczej „trop” w dociekaniach niż argument rozstrzygający.

Reasumując, fukoksantyna wydaje się posiadać dość interesujące właściwości prozdrowotne, a niektóre źródła wskazują, iż jej stosowanie może być zasadne w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementy zawierające ten związek wydają się być szczególnie atrakcyjną propozycją dla osób, które nie tolerują kofeiny i innych składników preparatów termogennych. Potrzebne są jednak kolejne, szerzej zakrojone badania by właściwości fukoksantyny potwierdzić.

Źródła: Maeda, H; Hosokawa, M; Sashima, T; Funayama, K; Miyashita, K (2005). "Fucoxanthin from edible seaweed, Undaria pinnatifida, shows antiobesity effect through UCP1 expression in white adipose tissues". Biochemical and Biophysical Research Communications 332 (2): 392–7 Abidov, M.; Ramazanov, Z.; Seifulla, R.; Grachev, S. (2010). "The effects of Xanthigen in the weight management of obese premenopausal women with non-alcoholic fatty liver disease and normal liver fat". Diabetes, Obesity and Metabolism 12: 72.

W artykule mówimy o: Odchudzanie Suplementy i odżywki

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę