Chociaż już od dłuższego czasu wiadomo, że nadmierne spożycie cukru jest szkodliwe, to jego konsumpcja niestety nie spada, a wręcz – patrząc na skalę światową – rośnie. Mowa tutaj nie tylko o cukrze dodawanym przez nas do posiłków, ale przede wszystkim tym obecnym w żywności wysoko przetworzonej. To nie są optymistyczne statystyki, zwłaszcza że jak głoszą prognozy – zjawisko będzie przybierać na sile!
Zły, zły cukier
Cukier, czyli sacharoza sam w sobie nie jest czynnikiem toksycznym. W końcu składnik ten występuje naturalnie choćby w owocach, które uważane są za zdrowe. Problem polega na tym, że o ile w produktach pochodzenia naturalnego, sacharozie (czy jej częściom składowym – glukozie i fruktozie) towarzyszą inne substancje, takie jak błonnik, witaminy czy flawonoidy, to w produktach wysoko przetworzonych sytuacja ta nie ma miejsca. Znaczenie też ma koncentracja i możliwość spożycia. Żeby dostarczyć 100 g cukru z truskawek, trzeba byłoby zjeść ich niemal dwa kilogramy, a taką samą ilość tego składnika przyjąć możemy z zaledwie jednego litra coli. Kwestia dawki ma tutaj przecież kluczowe znaczenie.
Świat chce słodzić więcej
Dwa lata temu świat obiegły słowa Clovisa Junqueiry, szefa Ecom Agroindustrial Corp (EAC), który podczas konferencji poświęconej światowemu rynkowi cukru, stwierdził, że w najbliższej dekadzie roczne tempo wzrostu spożycia cukru na świecie będzie szybsze od tempa wzrostu populacji ludzi na ziemi. Dziś widać, że jego słowa potwierdzają się, a konsumpcja cukru rośnie – pomimo licznych kampanii medialnych, zachęcających do zmniejszenia spożycia tego składnika i pomimo mody na „bycie fit”. Co więcej, za wzrost konsumpcji cukru odpowiadają… małe dzieci, a raczej ich rodzice, którzy nie szczędzą swoim pociechom produktów nafaszerowanych sacharozą i syropem glukozowo-fruktozowym. To jest zatrważające zjawisko.
Porządek na własnym podwórku
Mając na uwadze powyższe dane, warto zastanowić się nad swoim własnym postępowaniem (względem i siebie i najbliższych, zwłaszcza dzieci). Tak naprawdę bowiem, w dzisiejszych czasach stosunkowo łatwo przesadzić ze spożyciem cukru. Wielu osobom wydaje się, że rezygnacja ze słodzenia kawy i herbaty zrzuca z nich brzemię odpowiedzialności za rozwój problemu – nic bardziej błędnego.
Cukier obecny jest w wielu produktach spożywczych, takich jak:
słodycze,
słodzone napoje,
dżemy,
jogurty owocowe,
dania typu fast food,
gotowe sosy,
wędliny,
pieczywo,
produkty dla sportowców,
produkty dla osób odchudzających się (sic!),
wiele innych.
Uważna lustracja etykiet i staranna selekcja wybieranych pokarmów oraz świadome ograniczenie spożycia tych artykułów, które zawierają dodatek cukru to w dzisiejszych czasach zabiegi konieczne, jeśli chcemy zachować zdrowie i nienaganną sylwetkę.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.