Zapoznaj się z podstawami
Nikt nie oczekuje od Ciebie, abyś zagłębiał tajemnicę ludzkiej fizjologii i analizował skomplikowane szlaki metaboliczne. Podstawowa wiedza na temat zasad zdrowego odżywiania jednak znacznie ułatwi Ci życie, a także sprawi, że unikniesz popełniania wielu błędów. Warto przyswoić sobie informacje dotyczące tego, źródłem jakich składników pokarmowych (węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin, składników mineralnych, błonnika) są poszczególne produkty żywnościowe.
Nieocenioną umiejętnością będzie zdolność do oceniania jakości danego produktu żywnościowego na podstawie analizy etykiety – należy przy tym pamiętać, iż ilość kalorii to nie jedyny czynnik weryfikujący jakość produktów żywnościowych. Liczy się też skład surowcowy oraz to jak mocno dany produkt jest przetworzony. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, iż wiedzę na temat zdrowych zasad odżywiania należy czerpać z wiarygodnych źródeł, a także na bieżąco weryfikować posiadane informacje.
Uzupełnieniem poruszonego tutaj tematu mogą okazać się poniższe artykuły:
- http://potreningu.pl/diety/artykuly/290/jak-zabrac-sie-za-ukladanie-diety
- http://potreningu.pl/diety/artykuly/2335/zdrowe-nawyki-zywieniowe-ktore-tak-naprawde-nie-sluza-twojemu-zdrowiu
Określ cel
„Bycie na diecie” kojarzy się z odchudzaniem. Tymczasem nie należy zapominać, że tak naprawdę każdy jest „na jakiejś diecie”, gdyż termin „dieta” definiuje po prostu sposób odżywiania jednostki lub danej populacji. Wiele osób odżywia się w sposób przypadkowy, czyli można powiedzieć, że ich dieta jest nieprzemyślana, niewłaściwa, niedopasowana do potrzeb organizmu. Nie jest to jednak „brak diety”, a błędne jej komponowanie. Warto także wiedzieć, że dopasowywanie diety do celu niekoniecznie musi się wiązać z podążaniem w kierunku obniżania masy ciała. Wiele osób wdraża odpowiednio ukierunkowane plany żywieniowe ze względu na aspekty zdrowotne bądź też po to by zwiększyć masę mięśniową, poprawić kondycję fizyczną, samopoczucie.
Nawet jeśli jednak zmieniamy nawyki żywieniowe po to by po prostu schudnąć, warto pamiętać, że zmiana w masie ciała (np. jej zmniejszenie) nie zawsze musi wiązać się z poprawą wyglądu – ważny jest także jakościowy skład ciała, czyli proporcja beztłuszczowej masy ciała do ilości tkanki tłuszczowej. Jeśli odchudzając się stracimy tkankę mięśniową, wcale nie będziemy wyglądać lepiej. Dlatego celu nie powinno się określać wyłącznie w kilogramach.
Więcej na temat prawidłowego określania celu diety przeczytasz w poniższym poradniku:
Pamiętaj o swoim stylu życia
Jeżeli jesteś osobą aktywną zawodowo i nie cierpisz na „nadmiar wolnego czasu”, to nie staraj się za wszelką cenę wywrócić swojego dotychczasowego planu dnia czy tygodnia do potrzeb diety i treningu. Postaraj się zaplanować założenia swojego planu ukierunkowanego na osiągnięcie konkretnego celu w ten sposób, aby wkomponować je do Twojego dotychczasowego trybu życia. Wiadomo, że mogą być potrzebne pewne kompromisy, niektóre niezdrowe praktyki takie jak zbyt mała ilość snu czy palenie papierosów lub nadużywanie alkoholu będą wymagały skorygowania, jednak nie należy dopuszczać do sytuacji, w której zdrowa dieta będzie absorbowała całą naszą uwagę i uniemożliwiała normalne funkcjonowanie. Nawet przy wysokim poziomie motywacji utrzymanie takiego reżimu nie jest możliwe w dłuższej perspektywie czasowej.
Mając na uwadze swój styl życia należy określić jak najwygodniejszą ilość posiłków (mogą być cztery zamiast często proponowanych sześciu), zaplanować dania, które będziesz w stanie przygotować i spokojnie zjeść, a także zastanowić się jaką kwotę pieniędzy chciałbyś przeznaczyć na pożywienie. Nierealne wyobrażenia na temat zdrowego odżywiania i chęć dopasowania się do sztywnych schematów może bardzo negatywnie odbić się na skuteczności podjętych działań, a nawet prowadzić do zaburzeń w sferze psychiki takich jak ortoreksja.
Warto przeczytać poniższe artykuły: