Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

O tym pamiętaj, gdy będziesz przygotowywać deser w diecie odchudzającej

O tym pamiętaj, gdy będziesz przygotowywać deser w diecie odchudzającej
Niewątpliwie największą bolączką podczas stosowania diet redukcyjnych jest konieczność zrezygnowania z tradycyjnych słodkości. Problem jest tym dotkliwszy, im więcej batoników, ciasteczek i wypieków w dotychczasowym menu się znajdowało… Pomóc sobie można w prosty sposób, uwzględniając w dziennym rozkładzie posiłków i energii zdrowsze alternatywy dla typowych łakoci. Oto kilka pomocnych wskazówek i pomysłów dla osób, które pragną urozmaicić swój jadłospis o wartościowe desery.

Uważaj na gotowe rozwiązania

Nie każdy ma ochotę czy sposobność na spędzanie dodatkowej ilości czasu w kuchni, w celu przygotowania pysznego deseru. Dlatego też dużą popularnością cieszą się gotowe rozwiązania – batoniki, ciasteczka, czekolady. Warto zapamiętać, iż istnieje jeden prosty sposób na zweryfikowanie jakości danego produktu – wystarczy zerknąć na jego skład surowcowy ( a nie tylko wartość energetyczną). Coś co zawiera spore ilości syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzanych tłuszczów roślinnych czy oczyszczonej mąki, z pewnością nie będzie zdrowszą alternatywą.

Jeżeli zależy nam na szybkich i nie wymagających przygotowań rozwiązaniach, które można byłoby uwzględnić jako wartościowy deser warto pomyśleć o porcji owoców – jagodowych, cytrusowych, a także trochę bardziej kłopotliwych w przygotowaniu, takich jak melon czy ananas. Korzystnym rozwiązaniem są również wytrawne czekolady – w sklepach znajdziemy wysokogatunkowe odmiany tego smakołyku w różnych wariantach smakowych, np. z dodatkiem owoców czy szlachetnych przypraw.

Zachowaj ostrożność względem zamienników cukru

Przygotowując deser w domowych warunkach często zamieniamy tradycyjny cukier na cukier trzcinowy, brązowy, syrop z agawy, syrop klonowy, miód i inne, które w zasadzie również stanowią skoncentrowane źródła węglowodanów (niekiedy właśnie sacharozy czyli... stołowego cukru). Korzyści z takich modyfikacji recepturowych często są niewielki lub po prostu żadne. Desery warto przygotowywać wykorzystując naturalną słodycz pokarmów, np. owoców, albo też sięgnąć po stewię lub inny słodzik.

Wykorzystuj w praktyce wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania

Największym ograniczeniem w przygotowywaniu zdrowych i wartościowych deserów jest niewłaściwe podejście i brak inspiracji. Tymczasem przyrządzanie wartościowych smakołyków jest to doskonały sposób na to, aby zrobić praktyczny użytek z posiadanej wiedzy dotyczącej właściwej selekcji produktów żywnościowych czy też odpowiednich sposobów obróbki kulinarnej. Poszukując inspiracji warto kierować się własnymi gustami i preferencjami – starając się w miarę możliwości „uzdrowić” wyjściową recepturę.

Pamiętaj, że je się również oczami

Często pomijanym aspektem wpływającym na postrzeganie spożywanych deserów ( a także innych posiłków) jest sposób podania oraz warunki w jakich go konsumujemy. Jedzenie szaro-burej paćki pomiędzy stertą brudnych naczyń i resztek poprzedniego posiłku z pewnością nie wpłynie korzystnie na odbiór ogólnych wrażeń sensorycznych – a nawet stłumi ewentualne walory smakowe spożywanego posiłku. Deser powinien cieszyć nie tylko podniebienie, ale również i oczy. Estetycznie podany, kolorowy i apetycznie wyglądający sprawi nam znacznie więcej przyjemności – dlatego warto poświęcić odrobinę uwagi na jego aranż.

Uwzględnij najlepszą porę na spożycie deseru

Z punktu widzenia postępów diety odchudzającej, najlepszą porą na uwzględnienie deseru będzie okres bezpośrednio po treningu. Można wówczas posiłek potreningowy przygotować w tonacji słodko-deserowej (uwzględniając oczywiście dobowy bilans energetyczny) bądź też pomyśleć o słodkim dodatku do zasadniczego dania potreningowego. Wszystko zależy od naszych preferencji i upodobań. Dodatkowo, niektóre desery – te charakteryzujące się niską wartością energetyczną można również uwzględnić jako przekąskę w ciągu dnia lub np. podwieczorek czy dodatek do kawy na drugie śniadanie.

Proste propozycje na niebanalny deser

Na koniec chciałbym zaprezentować kilka prostych pomysłów na smakowity deser, z których przygotowaniem poradzi sobie nawet mało wprawiony adept sztuk kulinarnych:

  • owocowe sorbety – alternatywa dla lodów, najlepiej do ich przygotowania nadają się owoce jagodowe, a także melon (wystarczy owoce zamrozić, lekko rozmrozić i zmiksować na mus, uwzględniając dodatek stewi, wiórków gorzkiej czekolady, wanilii, jogurtu naturalnego, etc.),
  • bezcukrowe galaretki – mogą stanowić bazę do przygotowania bardziej skomplikowanych deserów typu sernik na zimno bądź też same w sobie stanowić deser. Można do ich przygotowania uwzględnić słodzik oraz owoce,
  • koktajle - mogą być przyrządzone na bazie samych owoców albo uwzględniać dodatek nieprzetworzonego nabiału, orzechów, gorzkiej czekolady i przypraw takich jak wanilia czy cynamon,
  • naleśniki – mąkę oczyszczoną wystarczy zamienić mąką pełnoziarnistą, smaczne naleśniki wychodzą z dodatkiem mąki kokosowej, migdałowej, owsianej, etc. Nadzieniem naleśników może stanowić twaróg z owocami, mus owocowo-czekoladowy czy też owocowy sorbet,
  • ryż na słodko - doskonałe rozwiązanie jako deser do posiłku potreningowego, można do jego przygotowania uwzględnić owoce, własnoręcznie przygotowane owocowe musy, jogurt naturalny, twaróg, czekoladę gorzką, wanilię, cynamon.

Podsumowanie

Aby w ramach diety odchudzającej móc delektować się wartościowym deserem, pamiętać należy o bazowaniu na wartościowych surowcach a także o dziennym bilansie energetycznym – deser powinien być dopasowany do założeń przestrzeganego jadłospisu redukcyjnego.