Kiedy przeglądam diety sportowe, uwagę moją skupia przede wszystkim ich monotonia. Ryż, kurczak, płatki owsiane, brokuły, jaja i twaróg oraz oliwa z oliwek. Ziemniaki nie – bo „tuczą”, owoce – wiadomo fruktoza, wieprzowina – za tłusta, wołowina – droga, ryby – ewentualnie tuńczyk z puszki itd.
W imię różnorodności
Jako dietetyk doskonale zdaję sobie sprawę, że wyróżniamy mniej lub bardziej pożądane pokarmy, ale nie popadajmy w przesadę. Różnorodność powinna stanowić integralny element diety z wielu względów, również dla higieny psychicznej. Właśnie w imię tej różnorodności chciałby zaproponować dość ciekawą alternatywę dla ryżu, owsianki czy razowego pieczywa.
Kasza gryczana i jaglana stanowić mogą znakomite źródło węglowodanów w diecie sportowej
Zwłaszcza kasza gryczana oprócz węglowodanów stanowi także znakomite źródło składników mineralnych takich jak magnez (aż 220 mg/100 g) czy potas, cynk i mangan oraz witamin – przede wszystkim niacyny i tiaminy. Kasza gryczana charakteryzuje się też wysoką zawartością białka (12,6 g/100 g) o całkiem przyzwoitej wartości biologicznej jak na zboża, spośród których wyróżnia się stosunkowo wysokim udziałem lizyny, stanowiącej najczęściej aminokwas ograniczający w ich wypadku.
Co prawda kasza jaglana nie jest aż tak dobrym źródłem białka i składników mineralnych, choć zawartość manganu, magnezu i cynku są godne uwagi, podobnie jak ilość witamin z grupy B. Kasza jaglana jako jeden z nielicznych produktów zbożowych nie ma potencjału kwasotwórczego, dzięki czemu nie wpływa negatywnie na równowagę kwasowo-zasadowa organizmu (większość pokarmów, jakie spożywamy, jest „zakwaszająca”). Jak więc widać również spożywanie kaszy jaglanej ma wiele zalet.
Kasza może być smaczna
Wbrew wspomnieniom z dzieciństwa kasza może być smaczna, o ile przygotowana jest i podana w odpowiedni sposób. Faktycznie dzieci za nią nie przepadają, ale jeżeli ostatni raz próbowałeś jej w wieku siedmiu lat, polecam zrobić drugie podejście, smak bowiem i preferencje smakowe z wiekiem ulegają zmianie.
Osobiście lubię kaszę gryczaną na słodko z cynamonem, olejem lnianym (może być rzepakowy) i rodzynkami lub tartym jabłkiem. To wegańskie danie oczywiście może zostać uzupełnione o pełnowartościowe źródło białka (np. jogurt lub twarożek), ale absolutnie nie ma takiej konieczności. Kasze oczywiście znakomicie tez komponują się z mięsem i warzywami czy też twarogiem i pieczarkami.
Podsumowanie
Można powiedzieć, że zapomniane przez wielu kasze: gryczana i jaglana stanowią wartościowy pod względem odżywczym i kulinarnym element diety, nie gorszy niż ryż czy płatki owsiane.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.