Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Zielone warzywa liściaste, które mogą pomóc w treningu

Zielone warzywa liściaste, które mogą pomóc w treningu
Z pewnością wiele razy słyszałeś rady typu "Jedz warzywa!". Wiedz, że to nadal bardzo dobra rada. Zielone warzywa liściaste są bogate w witaminy, minerały, składniki odżywcze i błonnik, a także dostarczają organizmowi węglowodanów w formie, która nie wpływa gwałtownie na poziom cukru we krwi.

Z pewnością myślisz o warzywach jako dodatku do posiłku, dietetycznej przekąsce. A czy wiesz, że mogą też przynieść korzyści podczas ćwiczeń? Oto trzy warzywa liściaste, na które warto zwrócić uwagę.

Rukiew wodna

Rukiew wodna to roślina liściasta należąca do gatunków kapustowatych. Spożywanie jej wspomaga regenerację mięśni, zmniejszając ich bolesność potreningową. Ponadto jest bogata w przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom powstałym na skutek intensywnego treningu. Zielone warzywa liściaste najlepiej jeść na około dwie godziny przed wysiłkiem.

Rukola

Rukola jest doskonałym źródłem azotanów, związków, które organizm wykorzystuje do produkcji tlenku azotu. Tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi do tkanek. Przyspiesza biogenezę mitochondriów - proces, w którym komórki wytwarzają więcej mitochondriów „produkujących” energię, co może pozytywnie wpłynąć na wydajność ćwiczeń. Azotany stymulują również syntezę nowych mitochondriów, aby wytworzyć więcej energii w postaci ATP w celu wsparcia skurczu mięśni.

Wiele zielonych, liściastych warzyw jest bogatych w azotany, ale rukola znajduje się na szczycie listy.

Szpinak

Szpinak to kolejne warzywo o dużej zawartości składników odżywczych. Zawiera tylakoidy, które mogą hamować apetyt. Jest to pomocne, jeśli masz problem z podjadaniem. Tylakoidy działają poprzez zwiększenie uwalniania hormonów sytości, takich jak CCK i GLP-1. Blokują również aktywność enzymu zwanego lipazą, który pomaga trawić tłuszcz.

Podsumowanie

Jest wiele powodów, aby jeść zielone, liściaste warzywa. Nie tylko dostarczają ONE organizmowi witamin, minerałów i składników odżywczych, ale mogą poprawić niektóre aspekty wydajności ćwiczeń i tłumić apetyt. Skorzystasz również z fitoskładników zawartych w zielonych liściach i korzyści przeciwzapalnych, jakie oferują.

W artykule mówimy o: Poprawa kondycji